«Καμία ανάκτηση γιατί δεν ευθύνονται οι αγρότες»

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης στην τοποθέτησή του στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, της Πέμπτης 16-6-2016, άσκησε δριμεία κριτική στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, για τον χειρισμό της Κυβέρνησης ως προς το μείζον θέμα «των ανακτήσεων των γεωργικών αποζημιώσεων».

Ειδικότερα, στην αρχή της τοποθέτησής του, ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι: «Καταρχήν, θα ήθελα να ξεκαθαρίσουμε για την ανάκτηση αυτών των αποζημιώσεων, ότι δεν ήταν πάρτι. Το 2008 είχαν ζημιές οι αγρότες και σημαντικές ζημιές. Γιατί δεν ακολουθήθηκε η πεπατημένη; Εκτιμήσεις, αποζημιώσεις. Εδώ είναι το ζητούμενο. Και δεν ακολουθήθηκε η πεπατημένη, γιατί το 2009 ήταν προεκλογική χρονιά. Ο τότε Υπουργός Γεωργίας, λειτούργησε εκτός του κανονισμού του ΕΛΓΑ, η πεπατημένη μέχρι το 2009 ήταν να λειτουργεί ο ΕΛΓΑ κατά παρέκκλιση του Κανονισμού και να  πληρώνονται αποζημιώσεις δημιουργώντας τα χρέη που προαναφέρθηκαν, τα 3,5 δις. Παρότι, η Επίτροπος Γεωργίας, κ. Mpoel, είχε διαμηνύσει από αρχές του 2009 ότι  οποιαδήποτε αποζημίωση των ζημιών, θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς, άρθρα 107 και 108. Ακολουθήθηκε αυτό; Όχι. Γνωστοποιήθηκε τότε στην Ε.Ε. ότι προχωράμε στις πληρωμές αυτών των ζημιών και μάλιστα με ένα τρόπο που δεν γίνανε  ούτε εξατομικευμένες εκτιμήσεις. Και ενώ η Ε.Ε. προβλέπει ότι οι ζημιές πληρώνονται πάνω από 30% ποσοστιαία, είχαμε πληρωμές ασχέτως ποσοστού. Και ενώ θα έπρεπε, έστω εκ των υστέρων, να βάλουμε τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην Ε.Ε., να στηρίξουμε όλη αυτή τη διαδικασία, μέχρι και το Νοέμβριο του 2009 η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ε.Ε. δεν γνώριζε τίποτα για αυτές τις αποζημιώσεις. Και σωστά τότε ακούστηκε ότι οι ζημιές ήταν πολύ μεγαλύτερες και έπρεπε να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που να αποζημιωθούν κανονικά οι αγρότες. Άρα το πρώτο δεδομένο είναι ότι υπήρχαν ζημιές, δεν ευθύνονται οι αγρότες. Η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ακολούθησε μη σύννομη διαδικασία για να τους δώσει τις αποζημιώσεις, λόγω προεκλογικής περιόδου. Από κει και πέρα, ακολουθήθηκε μια διαδικασία που έχει επαναλαμβανόμενα στάδια στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε., το τελικό αποτέλεσμα είναι όμως αυτό που προαναφέρθηκε ότι η Ε.Ε. από τα 420 εκατ. που απαιτούσε συνολικά με παρεμβάσεις που έγιναν από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες, αυτά κατέβηκαν περίπου στα 220. Δεν έγινε τίποτα από αυτή την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης, τα 420 να πάνε στα 220. Αυτά είχαν προηγηθεί».

Στη συνέχεια, ο κ. Τζελέπης τόνισε ότι: «Τώρα, κύριε Υπουργέ, ερχόμαστε στο σήμερα, ναι, έχετε την ευθύνη πλέον, την πολιτική, ως προς τη διαχείριση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και δεν μπορείτε να ξεφύγετε από αυτό. Έχετε πάρει ήδη αποφάσεις. Θα σας θυμίσω ότι καταθέσατε Τροπολογία στο Νομοσχέδιο για τις Βοσκήσιμες Γαίες, χωρίς να έρθετε να συζητήσετε εδώ, στην καθ' ύλην αρμόδια Επιτροπή τότε, τη φέρατε και μάλιστα, Εκπρόθεσμη, την καταθέσατε σε δικό σας Νομοσχέδιο, για να εφαρμόσετε τις ανακτήσεις. Όταν φύγαμε από την αίθουσα ως Δημοκρατική Συμπαράταξη καταγγέλλοντας αυτή τη διαδικασία, τότε είπατε στο όρθιο «το περιβόητο»: «εγώ επαναλαμβάνω και πάλι αυτά που έχω πει, δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η διαδικασία επανείσπραξης από αγρότες, μέσω των ανακτήσεων να γίνει όσο εγώ είμαι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης». Αυτά τα είπατε εσείς, κύριε Υπουργέ, δεν τα είπε κανείς άλλος! Μάλιστα, όταν καταθέσατε την Τροπολογία στην Βουλή, σας είχα τονίσει τότε ότι: η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου προέβλεπε ότι θα εισπραχθούν 320 εκατ. €. Και αυτά που λέτε τώρα ότι θα εισπράξετε τα 45 εκατ. € απ’ όσους πήραν αποζημιώσεις πάνω από 5000, αυτό το προβλέψατε από το 2015 όταν αναγραφόταν στον Προϋπολογισμό του 2016, στον οποίο προβλέπονταν έσοδα από τις ανακτήσεις της τάξεως των 45 εκατ. €. Άρα τα φέρνετε όλα τμηματικά και λέτε ότι, τώρα κάνατε διαπραγματεύσεις».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Βουλευτής δήλωσε ότι: «Θα έπρεπε έστω και τώρα, στο και πέντε, να τονιστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, λόγω της φοροεισπρακτικής πολιτικής που ακολουθείτε στον αγροτικό τομέα, λόγω της εισφοροεπιδρομής και όλα τα γνωστά που βιώνουν οι αγρότες εις βάρος του εισοδήματός τους, να γίνει μια τελευταία διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτως ώστε το De minimis που θα διπλασιαστεί ανά αγροτική εκμετάλλευση και θα πάει από 15.000 € στα 30.000 € πλέον, να καλυφθούν αυτά το ποσά μέσα από το De minimis και να μην πραγματοποιηθεί καμία ανάκτηση από τους αγρότες, οι οποίοι δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη. Αν ευθύνονται οι αγρότες, να το συμφωνήσουμε εδώ, να ανακτηθούν. Οι αγρότες όμως είχαν ζημιά, δεν ευθύνονται εάν δεν έγιναν εκτιμήσεις ή εάν η τότε πολιτική ηγεσία δεν έκανε σωστά τη δουλειά της. Και εσείς, επίσης, έχετε παραδοθεί άνευ όρων στις απαιτήσεις της ΕΕ. Αυτή είναι η θέση μας».

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις