Βασιλειάδης: Εκτεταμένες ζημιές σε Βερίκοκα και Δαμάσκηνα

 

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης επισκέφτηκε πριν λίγες μέρες αγρότες – παραγωγούς καλλιεργειών βερίκοκου και δαμάσκηνου διαπιστώνοντας και ο ίδιος τις εκτεταμένες ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα που οφείλονται στην αλλαγή του Κλίματος, όπως παγετός, βροχοπτώσεις κ.α., που έπληξαν τα δέντρα κατά την ανθοφορία και καρπόδεσή τους σε ολόκληρη την Π.Ε. Πέλλας.

Οι αγρότες έρχονται όλο και πιο συχνά αντιμέτωποι με τέτοιου είδους φαινόμενα καθώς η αλλαγή του κλίματος τα ενισχύει δημιουργώντας μια σημαντική απειλή στην παραγωγή. Όπως σημείωσε ο Λάκης Βασιλειάδης, η στήριξη των αγροτών είναι επιβεβλημένη, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν τόσο στις οικονομικές δυσκολίες της καθημερινότητάς τους όσο και στις δυσκολίες της εργασίας τους.

Για τον λόγο αυτόν ο Βουλευτής κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αυγενάκη προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες γι’ αυτές τις ζημιές. Όπως επεσήμανε ο Λάκης Βασιλειάδης μετά την συνάντηση:

«Κατέθεσα Κοινοβουλευτική Ερώτηση προς τον υπουργό κ. Αυγενάκη σχετικά με το θέμα, καθώς είναι δίκαιο οι αγρότες να αποζημιωθούν. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει αναγγελίες, που να επιτρέπουν τη δήλωση των ζημιών, ώστε να ακολουθηθεί η εκτιμητική διαδικασία. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο απαρχαιωμένο σύστημα ασφάλισης του ΕΛΓΑ που δεν είναι ξεκάθαρο αν οι συγκεκριμένες ζημιές καλύπτονται από τον κανονισμό. Υπάρχει ανάγκη αλλαγών στο ασφαλιστικό και κανονιστικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ, πράγμα που αποτελεί και επιθυμία του υπουργείου».

 

Ακολουθεί Ολόκληρο το Κείμενο της Ερώτησης:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Για μια ακόμη χρόνια οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσκολίες που αφορούν τη μείωση της παραγωγής τους, λόγω καταστροφών που έχουν σαν κύριο αίτιο ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως παγετός, βροχοπτώσεις κ.α., που αρχίζουν να γίνονται όλο πιο συχνά και επαναλαμβανόμενα λόγω της αλλαγής του κλίματος.

Αποτέλεσμα είναι να φαίνονται ήδη μεγάλες ζημιές σε βερίκοκα και δαμάσκηνα που επλήγησαν κατά την ανθοφορία και καρπόδεσή τους σε ολόκληρη την Π.Ε. Πέλλας, πράγμα που έχουν διαπιστώσει και στελέχη του ΕΛΓΑ μέσα από επιτόπιους ελέγχους. Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα στα εισοδήματά τους λόγω της μείωσης της παραγωγής.

Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει αναγγελίες, που να επιτρέπουν τη δήλωση των ζημιών, ώστε να ακολουθηθεί η εκτιμητική διαδικασία. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο απαρχαιωμένο σύστημα ασφάλισης του ΕΛΓΑ που δεν είναι ξεκάθαρο αν οι συγκεκριμένες ζημιές καλύπτονται από τον κανονισμό.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Τι ενέργειες προτίθεστε να κάνετε ώστε οι αγρότες να αποζημιωθούν δίκαια γι’ αυτές τις ζημιές;

 

  1. Γνωρίζουμε από τη πρώτη μέρα που αναλάβατε πως έχετε την βούληση και την γνώση να αλλάξετε τον κανονισμό.  Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στο ασφαλιστικό και κανονιστικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ, ώστε να γίνει σταθερό και να ανταποκρίνεται στην αλλαγή του κλίματος και στα νέα δεδομένα και τους κινδύνους που έχουν προκύψει;»
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις