Συνέντευξη του agrocapital.gr στον υποψήφιο Ευρωβουλευτή με την Νέα Δημοκρατία, Ορέστη Όμραν Κουκουβιτάκη.
Ερ: Υπάρχει η αίσθηση πως τα κόμματα, οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές δεν συζητούν ζητήματα που απασχολούν στην περιφέρεια. Ένα από αυτά είναι το μέλλον των Ελλήνων αγροτών και της ελληνικής παραγωγής. Τι απαντάτε σε αυτό;
Απ:Οι αγροτικές περιοχές της χώρας μας αντιμετωπίζουν μία σειρά από προβλήματα, τα οποία προβλήματα δυσχεραίνουν το έργο του παραγωγού. Σε αυτά έχει μεγάλη ευθύνη η οικονομική και η κλιματική κρίση, όπως και η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Η παρούσα κυβέρνηση έχει παρουσιάσει μία σειρά από πρωτοβουλίες και εμπράκτως έχει αποδείξει πως στο επίκεντρο της πολιτικής της βρίσκεται ο πρωτογενής τομέας, η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.
Αυτό φάνηκε και κατά την περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων. Υπήρξε για πρώτη φορά ένας κοινός παρονομαστής, η εκατέρωθεν συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των αγροτών, ότι πολλά από τα αιτήματα τους είναι δίκαια και έγινε μεγάλη προσπάθεια, στο πλαίσιο του εφικτού, να ικανοποιηθούν. Όπως η επιστροφή χρημάτων από το φόρο για το πετρέλαιο, η άμεση καταβολή προκαταβολών, η μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της μείωσης της τιμής της κιλοβατώρας.
Για τα ζητήματα της Θεσσαλίας και με τις επιπτώσεις από τον 'Daniel", η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε στα χέρια μας ένα αναλυτικό σχέδιο παρεμβάσεων από την Ολλανδική εταιρία, ώστε να καταλήξουμε στο τι πρέπει να γίνει από εδώ και έπειτα ώστε να μην ζήσουμε ξανά αντίστοιχες καταστροφές.
Ειδικά σε αυτές τις συνθήκες της κλιματικής κρίσης, η ένταση εργασίας που πρέπει να επιδείξουν οι εθνικές κυβερνήσεις και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Η συζήτηση για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το 2025, αντιμετωπίζοντας στρεβλώσεις ή αδικίες, έχει ανοίξει.
Πραγματοποιείται μια στοχευμένη προσπάθεια για την προβλεψιμότητα στα ζητήματα του αγροτικού ρεύματος, με σκοπό οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, να έχουν πλήρη γνώση τι θα πληρώσουν σε ρεύμα. Την ίδια στιγμή βέβαια έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, σε πολλά επίπεδα. Στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών πανευρωπαϊκά, είδαμε τι συμβαίνει με τους Ευρωπαίους αγρότες. Οι περιορισμοί στον ευρωπαϊκό χώρο για τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα έχουν δημιουργήσει την ανάγκη μόνιμης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Ερ: Τι εκτιμάτε ότι πρέπει να αλλάξει στην ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική;
Απ: Είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι πόροι οι οποίοι διατίθενται για τους Ευρωπαίους αγρότες κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επίσης να αρθούν οι περιορισμοί που καθιστούν μη ανταγωνιστικά τα προϊόντα σε σχέση με τα προϊόντα που εισάγουμε από άλλες χώρες. Ο επανακαθορισμός των δεδομένων έχει μπει πλέον στο τραπέζι και οφείλουμε ως χώρα να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην νέα ΚΑΠ. Τα κρίσιμα ζητήματα να τα φέρουμε ως το επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για ακόμη πιο δραστικές αποφάσεις.
Για αυτό οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου έχουν τόσο μεγάλη σημασία και είναι απαραίτητη η συμμετοχή μας για να αποφασίζουμε όλοι μαζί για τον μέλλον της χώρας μας και της Ευρώπης. Να αποφασίσουν οι πολίτες ποιοι θα είναι εκείνοι που θα φέρουν αυτά τα θέματα στα τραπέζια των συζητήσεων, με ποια επιχειρήματα, με ποιες πολιτικές και με ποια αξιοπιστία. Ο αγώνας για την κυβέρνηση έχει ξεκινήσει για αναθεώρηση της ΚΑΠ με στόχο να υπάρξουν μέχρι τον Οκτώβριο που θα αλλάξουν οι Επιτροπές ακόμα τρεις τουλάχιστον αλλαγές όπως η απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων, το 2% των πόρων της ΚΑΠ που αντιστοιχεί σε κάθε κράτος – μέλος να μπορεί να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση θεομηνιών και να δοθεί η δυνατότητα για μεταφορά πόρων από πυλώνα σε πυλώνα και από έτος σε έτος, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί το μέγιστο των πόρων που αντιστοιχούν σε κάθε χώρα.
Ερ: Μας εξηγείτε ποια είναι τα πιο βασικά σημεία της νέας ΚΑΠ;
Απ: Η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που θα εφαρμοστεί την περίοδο 2023-2027 και φέρνει σημαντικές αλλαγές με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου. Καταρχάς προβλέπει πως το 10,6% των άμεσων ενισχύσεων, ήτοι περίπου 4 δισ. ευρώ ετησίως, θα κατευθυνθούν σε μικρές και μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε 25 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει αύξηση 2,5 φορές σε σχέση με την τρέχουσα ΚΑΠ. Στόχος είναι η στήριξη των πιο ευάλωτων αγροτών και η ενίσχυση της βιωσιμότητας των μικρών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων.:
Το 15% των ευρωπαϊκών αγροτικών εκμεταλλεύσεων θα λάβουν κίνητρα για να συνάψουν συμβάσεις ασφάλισης, να συμμετάσχουν σε ταμεία αλληλοβοήθειας ή να υιοθετήσουν άλλα εργαλεία διαχείρισης κινδύνων. Στόχος είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του αγροτικού τομέα απέναντι σε κλιματικές αλλαγές, ασθένειες και άλλες απειλές.
Ως προς την τοπική ανάπτυξη, το 7,7% του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), ήτοι 5 δισ. ευρώ, θα διατεθούν για στρατηγικές τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων (LEADER). Αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 65% του ευρωπαϊκού αγροτικού πληθυσμού. Στόχος είναι η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές.
Για πρώτη φορά, οι ενισχύσεις της ΚΑΠ θα συνδεθούν με την τήρηση κοινωνικών και εργασιακών προτύπων της ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων, την προώθηση της ισότητας των φύλων και την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Στόχος είναι η διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στον αγροτικό τομέα. Ένας από τους βασικούς στόχους είναι ο εκσυγχρονισμός της γεωργίας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Ερ: Η ελληνική περιφέρεια είναι στο επίκεντρο της πολιτικής; Ή μονοπωλείται από τα αστικά κέντρα;
Απ: Στη νέα εποχή των προκλήσεων οι περιφέρειες πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, διότι η σημασία των Περιφερειών είναι κομβικής σημασίας για την οικονομία και τις επενδύσεις. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 60% των δημόσιων επενδύσεων, το 90% των δράσεων για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή- και συνολικά το 60% του προϋπολογισμού και το 70% των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης- πραγματοποιούνται από τις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ευρώπης.
Στην Ελλάδα, τα Περιφερειακά Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 σχεδιάστηκαν έτσι ούτως ώστε να είναι τα μεγαλύτερα Περιφερειακά Προγράμματα που έχουν εγκριθεί ποτέ για τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδα. Περιλαμβάνουν το ένα τρίτο των συνολικών πόρων του νέου ΕΣΠΑ, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση διεκδίκησε.
Η ψήφος των αγροτών έχει μεγάλη σημασία στην κάλπη της Ευρώπης και οι Έλληνες αγρότες να στηρίξουν τις θέσεις της Ελλάδας, της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα, με την άσκηση μιας πολιτικής που κυριαρχεί η σταθερότητα και η συνέπεια που εχει δείξει μέχρι τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις