Πως φροντίζουμε τα φυτά όταν πέφτει η θερμοκρασία

Eνα  εκπληκτικό φαινόμενο σχηματίζεται κάτω από ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες στα φυτά. Τα φυτά μπορεί να παγώσουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα και συχνότερα στις αρχές αυτού.
Συγκεκριμένα, στο τέλος του φθινοπώρου με αρχές του χειμώνα, τα φυτά έχουν ακόμα τα υγρά τους τα οποία βρίσκονται στο φύλλωμα και εάν η θερμοκρασία πέσει απότομα, η υγρασία παγώνει και σχηματίζονται αυτές οι όμορφες μορφές 

 

 

Ο καιρός τώρα τον Ιανουάριο  έχει κρυώσει για τα καλά και τα φυτά και τα δέντρα στο μπαλκόνι και στον κήπο χρειάζονται προφύλαξη από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Ετσι μόνο θα είναι εύρωστα και υγιή για να δώσουν την επόμενη Ανοιξη το μέγιστο της ανάπτυξής τους.
Ο Χειμώνας με τι χαμηλές θερμοκρασίες, τον παγετό, το δυνατό αέρας και το χιόνι απειλεί με πολλούς τρόπους τα φυτά σας. Ας δούμε, λοιπόν, με πιούς τρόπους μπορούμε να τα προφυλάξουμε.

 

 

 


α) Φροντίδα για τις επιφανιακές ρίζες.
Στην επιφάνεια κάθε γλάστρας, τοποθετούμε ξερά φύλλα ή άχυρο. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τη θερμοκρασία υψηλότερη στις ρίζες, χωρίς να εμποδίζεται το νερό του ποτίσματος να περνά προς αυτές. Στα παρτέρια του κήπου μπορείτε να καλύψουμε τα κενά ανάμεσα στα φυτά με ξερά φύλλα, μικρά κλαδιά ή καλά χωνεμένη κοπριά η οποία ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους κατά την διάρκεια του χειμώνα. Βάζουμε κοντά στα φυτά ότι κλαδιά έχουν προκύψει από τα κλαδέματα των θάμνων και των δέντρων ή τα κομμένο χόρτο από το κούρεμα του χλοοτάπητα. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικά επεξεργασμένο φλοιό πεύκου, που διατίθεται σε σακιά και προμηθεύετε από γεωπονικά καταστήματα και κέντρα κήπου. Με τον τρόπο αυτό, θα βοηθήσουμε τα φυτά μας να προστατευτούν από τις χαμηλές θερμοκρασίες, την παγωνιά αλλά και το χιόνι.

 

 

 


β) Προστασία των φυτών απο το χιόνι και τον παγετό.


Αν καλυφθούν τα φυτά μας από χιόνι, δεν πανικοβαλόμαστε. Άλλωστε, το χιόνι γίνεται επικίνδυνο μόνο όταν παγώσει, ενώ, όταν είναι φρέσκο και αφράτο, λειτουργεί ως μονωτικό. Δεν ξεχνάμε όμως, πριν να χιονίσει, να καλύψουμε τα ευπαθή φυτά με ειδικό αντιπαγετικό πανί (αράχνη) και να βάλουμε στην επιφάνεια του χώματος υλικά εδαφοκάλυψης. Ετσι η προστασία τους θα είναι πιο σίγουρη και αποτελεσματική. Ένα άλλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε όταν χιονίζει είναι το βάρος του χιονιού, που μπορεί να σπάσει τα κλαδιά του φυτού. Για να το αποφύγουμε, όσο χιονίζει καθαρίζουμε τα κλαδιά με μια σκούπα, ώστε να τα ελαφρείνουμε από το βάρος. Στην περίπτωση όμως που το χιόνι παγώσει πάνω στα φυτά (ειδικά το βράδυ), δεν το απομακρύνουμε, γιατί θα τραυματίσουμε τα κλαδιά. Αφήνουμε υποχρεωτικά τον πάγο να λιώσει μόνος του και δεν βρέχουμε τα φύλλα, γιατί θα δημιουργήσουμε και άλλα στρώματα πάγου.

 


γ) Προφύλαξη απο δυνατούς ανέμους και αέρηδες


Μεταφέρουμε τα φυτά στο μπαλκόνι σε πιο απάνεμα και προστατευμένα σημεία, αν είναι δυνατόν κοντά σε τοίχους. Τοποθετούμε τα φυτά κοντά το ένα με το άλλο για μεγαλύτερη προστασία. Όταν φυσάει πολύ και οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές (γύρω στους 0 οC), τυλίγουμε ή σκεπάζουμε τα φυτά με το ύφασμα αράχνη, που είναι πολύ καλό μονωτικό και συνχρώνος τα αφήνει να αναπνέουν. Σκεπάζοντας τα φυτά με το ύφασμα αράχνη μπορούμε να επιτύχουμε από 2 έως και 4 oC υψηλότερη θερμοκρασία. Η κατασκευή του είναι τέτοια που επιτρέπει στον αέρα, την υγρασία και το φως να το διαπερνά εύκολα. Αν ο κήπος μας βρίσκεται σε περιοχή με δυνατους αέρηδες το χειμώνα, θα πρέπει να προβλέψουμε να δημιουργήσουμε ανεμοφράκτες. Στον κήπο, φυτεύουμε μια δεντροσειρά από κατάλληλα αειθαλή δέντρα ή κυπαρρισοειδή στο σημείο ή στα σημεία που φυσάει πιο συχνά. Ετσι Θα δημιουργηθεί ένα πράσινος «τείχος» που θα προστατεύει τα υπόλοιπα φυτά.

 

 

           

 


δ) Προστασία με βιολογικά σκευάσματα.
Εκτός από τους παραπάνω φυσικούς τρόπους, μπορούμε επίσης να προστατεύσουμε τα φυτά και τα δέντρα (ειδικά τα μεγάλα) από το κρύο και την παγωνιά με ειδικά βιολογικά σκευάσματα με τα οποία ψεκάζουμε τα φυτά μας. Ο ψεκασμός θα πρέπει να γίνει 2-3 μέρες πριν πέσει η θερμοκρασία χαμηλά. Τα σκευάσματα αυτά δημιουργούν ένα φίλμ προστασίας πάνω στα φύλλα των φυτών και έτσι δεν επιτρέπει να περάσει το κρύο εσωτερικά στα φυτά μας. Γι αυτο πρέπει να γίνει καλό λούσιμο των φύλλων κατά την διάρκεια του ψεκασμού. Σε περιοχές με συχνούς παγετούς μπορούμε να ψεκάσουμε 2-3 φορές κάθε 20 μέρες για μεγαλύτερη προστασία. Τα ίδια σκευάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και το Καλοκαίρι για προστασία των φυτών από τους καύσωνες. Γενικά τα φυτά που είναι καλά ενυδατωμένα (ποτισμένα) και σε καλή θρεπτική κατάσταση μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις χαμηλές θερμοκρασίες και την παγωνιά. Γι αυτο πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής.
1. Tα φυτά μας χρειάζονται πότισμα και το χειμώνα και ιδιαίτερα όταν έχει φυσήξει πριν δυνατός και ξερός αέρας ή έχει περάσει αρκετό διάστημα χωρίς βροχή.
2. Αποφέυγουμε τα κλαδέματα τις ημέρες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
3. Φροντίζουμε πριν πέσει πολύ η θερμοκρασία να έχουμε λιπάνει ελαφριά τα φυτά μας με κάποιο υγρό αζωτούχο λίπασμα.
4. Αν τα φοινικοειδή μας έχουν ξερά φύλλα, δεν τα αφαιρούμε, παρά μόνο την άνοιξη.
5. Δεν κάνουμε φυτεύσεις ή μεταφυτεύσεις τις ημέρες με πολύ κρύο ή χιόνι, γιατί τα φυτά είναι τότε πολύ ευάλωτα και μπορεί να δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα στο ριζικό τους σύστημα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις