Τα οπωροφόρα δένδρα παράγουν περισσότερους καρπούς από αυτούς που μπορούν να θρέψουν ώστε να έχουμε:
- Εμπορικά αποδεκτούς καρπούς σε μέγεθος και ποιότητα
- Ικανοποιητική αύξηση ριζικού συστήματος
- Διαφοροποίηση οφθαλμών για την επόμενη περίοδο
Για να πετύχουμε όλα τα παραπάνω κάνουμε αραίωμα καρπών, ώστε να φέρουμε σε ισορροπία το λόγο αριθμού φύλλων : αριθμό καρπών
Το πρώιμο αραίωμα αυξάνει κυρίως τον αριθμό των κυττάρων
Το αραίωμα γίνεται:
- Με το χέρι
- Με μηχανικά μέσα
- Με χημικές ενώσεις
Το αραίωμα με χημικές ενώσεις γίνεται κατά την περίοδο της άνθησης ή λίγες μέρες μετά την πλήρη ανθοφορία (στη μηλιά μέχρι και 3-4 εβδομάδες μετά την άνθιση για να είναι αποδοτικό). Σκοπός του αραιώματος πέραν της ρύθμισης του μεγέθους είναι και η επίτευξη ανθοφορίας και την επόμενη χρονιά (επετειοφορία). Το αραίωμα πρέπει να ακολουθεί και να συμπληρώνει ένα σωστό κλάδεμα. Δένδρα τα οποία αραιώνονται είναι: Μηλιά, Αχλαδιά, Βερικοκιά, Δαμασκηνιά, Ροδακινιά, Λωτός
Ένα από τα οπωροφόρα δένδρα στο οποίο εφαρμόζεται κατά κόρον το αραίωμα των καρπών είναι η μηλιά.
Κατά το αραίωμα με τα χέρια συνήθως αφήνουμε έναν καρπό σε κάθε ταξικαρπία και σε απόσταση 15-20 εκ. τον έναν καρπό από τον άλλον, στην περίπτωση μια μεγάλης αναμενόμενης παραγωγής ή διαφορετικά 2 καρπούς σε κάθε ταξικαρπία.
Το αραίωμα με τα χέρια είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος αραιώματος από τη στιγμή που ο εργάτης βλέπει ποιόν καρπό αραιώνει αλλά αποτελεί μια χρονοβόρα και πολυέξοδη διαδικασία που επιβαρύνει τελικά κατά πολύ το συνολικό οικονομικό κόστος της παραγωγής.
Το μηχανικό αραίωμα γίνεται με τη χρήση δονητών συγκομιδής καρπών οι οποίοι προσαρμόζονται στον κορμό ή στους βραχίονες του δένδρου. Η μέθοδος αυτή δεν έχει σταθερά αποτελέσματα και πρακτικά δεν εφαρμόζεται στη χώρα μας.
Στην περίπτωση του χημικού αραιώματος, το κόστος είναι κατά πολύ χαμηλότερο. Τα κατάλληλα φυτορρυθμιστικά σκευάσματα που εφαρμόζονται υπόσχονται πολύ καλά αποτελέσματα αλλά τις περισσότερες φορές δε συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Αυτό συμβαίνει διότι η αποτελεσματικότητα αυτών των ψεκασμών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:
- την ποικιλία
- τη ζωηρότητα του δένδρου
- τις επικρατούσες κλιματικές συνθήκες (κατά και μετά την άνθηση)
- την εφαρμοζόμενη ποσότητα φυτορρυθμιστικού σκευάσματος
- το στάδιο ανθοφορίας
- το μέγεθος των καρπών
Βάσει των παραπάνω καταλαβαίνει κανείς πως η εφαρμογή των φυτορρυθμιστικών ουσιών γενικά δεν είναι μια τόσο απλή υπόθεση, αλλά μάλλον απαιτεί «χειρουργική ακρίβεια» για να είναι τελικά επιτυχημένη και αποτελεσματική.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις