Της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη
Για το υπουργείο Τουρισμού, η ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο μιας στρατηγικής στο πλαίσιο της ανάπτυξης θεματικών ενοτήτων στον τουρισμό, που στόχο έχουν τον εμπλουτισμό του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.
Μιας στρατηγικής, με αμφίδρομη δράση και πολλαπλά οφέλη, για τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή, που συνδέει τον πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα της ελληνικής οικονομίας για την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Η γαστρονομία, πέρα από το γεγονός ότι εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν, συμβάλει και στην ανάδειξη περιοχών και στην ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη.
Διεθνείς μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι η γαστρονομία, αποτελεί ένα ισχυρό στοιχείο, που επηρεάζει σημαντικά τις επιλογές των τουριστών, σε σχέση με τις διακοπές τους, αφού αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των καθημερινών δραστηριοτήτων τους.
Ιδιαίτερα για τη χώρα μας, με την παγκόσμια αναγνωρισμένη ελληνική διατροφή, που αποτελεί τη βάση της μεσογειακής, η ανάπτυξη της γαστρονομίας είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης, αλλά προπάντων στην εθνική οικονομία.
Η τουριστική ταυτότητα της κάθε περιοχής, με την ανάδειξη των ιδιαίτερων στοιχείων που συνδέονται με τη διατροφή, θ΄ αποκτήσει επιπλέον δυναμική. Στόχος μας είναι, ο μελλοντικός τουρίστας να επιλέξει την Ελλάδα, όχι μόνον για τη θάλασσα, τον ήλιο ή τον πολιτισμό της, αλλά και για τις διατροφικές συνήθειες και τα μοναδικά της προϊόντα.
Για τα προϊόντα της γης μας, για τους καρπούς της, το λάδι, το μέλι, το κρασί της και μια σειρά άλλων προϊόντων αναγνωρισμένων διεθνώς, που αποτελούν ταυτόχρονα συγκριτικό πλεονέκτημα για τον τουρισμό μας.
Η αρχή που έγινε ήδη με τον ελληνικό πρωινό στα ξενοδοχεία μας, ιδέα που ενστερνίσθηκε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος είναι ένα πρώτο πολύ καλό βήμα, με ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον. Στόχος του υπουργείου Τουρισμού είναι μέσα από την ανάπτυξη της γαστρονομίας και την προώθηση ποιοτικών ελληνικών προϊόντων να ενισχυθεί περαιτέρω ο τουρισμός προσελκύοντας κάθε χρόνο περισσότερους και διαφορετικούς επισκέπτες.
Στο πλαίσιο αυτό συνεργαζόμαστε αρμονικά με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Είμαι σίγουρη ότι μακροπρόθεσμα η συνεργασία των δύο Υπουργείων θα συμβάλλει στην ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και του ελληνικού τουρισμού, κεφαλαιοποιώντας τα οφέλη για την εθνική οικονομία.