Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΕΣΤΗ, γ.γ. Αγροτικού ΝΔ, γ.γ. ΠΑΣΕΓΕΣ, προέδρου της ΕΑΣ Λιβαδειάς
Ένα από τα κύρια στοιχεία που χαρακτηρίζει τη χώρα μας είναι η μεγάλη βιοποικιλότητα. Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα απόρροια των κλιματολογικών και εδαφολογικών συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα παρέχουν τη δυνατότητα να διαχειριζόμαστε ένα πολύ ευρύ φάσμα αγροτικών προϊόντων.
Η δεδομένη έκταση της χώρας και οι προς εκμετάλλευση πόροι αντανακλούν σε συγκεκριμένα ύψη παραγωγής, σαφώς μικρότερη συγκρινόμενη αντίστοιχες παγκοσμίως. Σε αντιδιαστολή με αυτά, η χώρα μας έχει να επιδείξει αγροτικά προϊόντα τα οποία χαρακτηρίζονται από άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά Αξιοποιώντας τις πολλές ώρες ηλιοφάνειας, τα εδάφη, το κλίμα και πρωτίστως το ανθρώπινο δυναμικό (καλλιεργητές και γεωτεχνικοί επιστήμονες) έχουμε τη δυνατότητα παραγωγής αγροτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας (ελιές, μέλι, σταφίδα, οπωροκηπευτικά, κρέας και ψάρια).
Παρά τη μικρή τους παραγωγή είναι προϊόντα που μπορούν να ανταγωνιστούν αντίστοιχα άλλα χωρών βασιζόμενα στο συγκριτικό πλεονέκτημα της ποιότητας. Με ότι δεδομένο δύο από τους κύριους πυλώνες ανάπτυξης της Ελλάδος είναι ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός, το πάντρεμα τους αποτελεί μονόδρομο. Η έννοια του γαστρονομικού τουρισμού είναι σήμερα πιο επίκαιρη παρά ποτέ. Εκατομμύρια ξένων τουριστών επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας. Από μόνο αυτό αποτελεί χρυσή ευκαιρία να δοθεί σε αυτού τους ανθρώπους η δυνατότητα να γευτούν τους καρπούς της ελληνικής γης καθώς και να γνωρίσουν τις γαστρονομικές συνήθειες κάθε περιοχής.Η τεκμηρίωση μέσα από την έρευνα των φαρμακευτικών – θεραπευτικών ιδιοτήτων των αγροτικών προϊόντων μας, είναι επιτακτική όσο ποτέ. Τα οφέλη των καταναλωτών και της οικονομίας από τη δημιουργία υπεραξίας των προϊόντων, μπορεί να είναι τεράστια.
Με ναυαρχίδα τη μεσογειακή διατροφή και τα ευεργετικά αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό έχουμε ένα ισχυρό όπλο να επικοινωνήσουμε την αξία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή μπορούν να διαδραματίσουν και τα μεταποιημένα προϊόντα με εξέχουσα θέση να καταλαμβάνουν το ελαιόλαδο, το κρασί, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αλλαντικά, τα ζυμαρικά, τα φρούτα και οι κομπόστες.Τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα σε συνδυασμό με αυτά του δευτερογενούς έχουν τη δυνατότητα να μας παρέχουν μία ολοκληρωμένη και ισόρροπη πρόταση διατροφής.
Κατά το παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες διασύνδεσης της γεωγραφικής προσέλευσης ενός αγροτικού προϊόντος με τον τουρισμό. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να δημιουργηθεί μία ολοκληρωμένη πρόταση τουριστικών διαδρομών που θα συμπεριλάμβανε όλα τα τοπικά αγροτικά προϊόντα κάθε περιοχής, αποτελώντας την αντίστοιχη γαστρονομική πρόταση σε συνδυασμό με την προβολή των φυσικών, ιστορικών και πολιτισμικών στοιχείων της εκάστοτε περιοχής.