Η ψηφιακή γεωργία μπορεί να βελτιστοποιήσει πολύπλοκες γεωργικές εργασίες
Μέχρι το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια, γεγονός που θα αποτελέσει σημαντική πρόκληση για την εξασφάλιση επαρκούς εφοδιασμού όλων με τρόφιμα. Για την αντιμετώπιση αυτής της επιτακτικής ανάγκης, ο γεωργικός τομέας πρέπει να υποστεί έναν αξιοσημείωτο μετασχηματισμό, με στόχο την αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 69% από το 2010 έως το 2050.
Οι αγρότες, από μικρής κλίμακας καλλιεργητές έως εκτεταμένες γεωργικές επιχειρήσεις, υιοθετούν ενεργά τις ευφυείς τεχνικές καλλιέργειας και τις τεχνολογίες αιχμής για να πλοηγηθούν σε αυτή την προσπάθεια.
Αυτή η συντονισμένη προσπάθεια αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών παραγωγής, στην πρόβλεψη των απαιτήσεων της αγοράς, στον μετριασμό των πιθανών αντιξοοτήτων και στην ταχεία προσαρμογή στη ρευστή δυναμική της αγοράς.
Αυτή η προοδευτική στροφή φέρνει ένα νέο επίπεδο ευφυΐας στις γεωργικές εργασίες, καθιστώντας δυνατή μια πιο βιώσιμη και αποτελεσματική γεωργία.
Αυτή η αλλαγή στο πώς μοιάζει η γεωργία και πώς γίνεται η γεωργία σηματοδοτεί μια επανάσταση στον κλάδο, με τις νέες τεχνολογίες να ωθούν τον τομέα να κάνει το επόμενο τεράστιο άλμα καινοτομίας. Αλλά αυτό δεν μπορεί και δεν θα συμβεί χωρίς τα σωστά θεμέλια. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αξιόπιστη συνδεσιμότητα και καθαρά δεδομένα.
Σύμφωνα με έρευνα της McKinsey & Co, εάν η συνδεσιμότητα εφαρμοστεί με επιτυχία σε ολόκληρη τη γεωργική βιομηχανία, ο τομέας θα μπορούσε να συνεισφέρει επιπλέον 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία στο παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έως το 2030.
Αυτό θα ανακούφιζε σε μεγάλο βαθμό την πίεση που ασκείται στους αγρότες. Αλλά ακόμη και στις πιο προηγμένες ψηφιακά οικονομίες, το ποσοστό των αγροτών που χρησιμοποιούν συνδεδεμένο εξοπλισμό είναι χαμηλό. Και, ίσως χωρίς να αποτελεί έκπληξη, οι αριθμοί αυτοί πέφτουν ακόμη περισσότερο όταν εξετάζουμε τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε χώρες όπου η κάλυψη του δικτύου είναι χαμηλή και το υψηλό κόστος της συνδεσιμότητας παραμένει απαγορευτικό.
Η ψηφιακή γεωργία μπορεί να βελτιστοποιήσει πολύπλοκες γεωργικές εργασίες.
Περνώντας στην πλευρά των δεδομένων, υπάρχουν απίστευτες δυνατότητες για τους αγρότες να συλλέγουν περισσότερα δεδομένα και στη συνέχεια να αξιοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να βελτιώσουν τα πάντα, από την ποσότητα νερού που χρησιμοποιούν για την άρδευση των καλλιεργειών τους μέχρι το πόσο χρεώνουν τα προϊόντα τους όταν τα πωλούν στην αλυσίδα εφοδιασμού, εάν οι λιανοπωλητές δεν υπαγορεύουν την τιμή. Αλλά η ποιότητα των δεδομένων είναι κρίσιμη.
Σε ολόκληρη τη βιομηχανία τεχνολογίας, το προειδοποιητικό ρητό: "garbage in, garbage out" χρησιμοποιείται ευρέως για να δείξει ότι η ποιότητα της εισροής καθορίζει την ποιότητα της εκροής.
Στη γεωργική βιομηχανία, η ψηφιακή γεωργία μπορεί να βελτιστοποιήσει πολύπλοκες γεωργικές εργασίες, αλλά μόνο εάν τα δεδομένα που τροφοδοτούνται σε αυτά τα συστήματα είναι ακριβή, καθαρά και τρέχοντα.
Τα κακά δεδομένα καθιστούν τα καλά τεχνολογικά εργαλεία αναξιόπιστα και οι βιομηχανίες παραγωγής έχουν ήδη συνειδητοποιήσει ότι απαιτούνται καθαρά δεδομένα για να τροφοδοτήσουν τις πρ
οβλέψεις της ζήτησης έναντι της προσφοράς και του τι θα πουλήσει.
Όταν τα γεωργικά ERP τροφοδοτούνται με τα σωστά δεδομένα - για παράδειγμα, πληροφορίες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες και παγκόσμιες τάσεις της αγοράς στην κατανάλωση και τις προτιμήσεις των τροφίμων και βραχυπρόθεσμη βοήθεια σχετικά με το πού βρίσκονται οι καλύτεροι αγοραστές φυτικών προϊόντων και προϊόντων κρέατος - παρέχουν εξατομικευμένες αναφορές και πίνακες οργάνων με πληροφορίες που βασίζονται σε δεδομένα, ώστε οι αγρότες να έχουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να λάβουν τις καλύτερες αποφάσεις.
Επιπλέον, η προγνωστική ανάλυση μπορεί να προβλέψει τάσεις όπως η αυξανόμενη τάση της υπερ-υγείας, παρέχοντας πληροφορίες για την αποτελεσματική διαφοροποίηση των διαδικασιών, των προϊόντων και της διανομής για την τροφοδοσία προσοδοφόρων αγορών.
Οι λύσεις ERP μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την κατανόηση και την πρόβλεψη του τρόπου ταχείας αναδιανομής ή ανακύκλωσης ποσοτήτων πιθανών αποβλήτων τροφίμων, όπως τα αποκόμματα, οι ημερομηνίες εγγύς χρήσης κ.λπ. σε αγορές που έχουν ανάγκη και πεινούν.
Η γεωργία ακριβείας είναι το μέλλον.
Στην πράξη, τα συστήματα αυτά επιτρέπουν στους γεωργούς να καλλιεργούν πιο αποτελεσματικά - και με μεγαλύτερη ακρίβεια - χωρίς να χρειάζεται να βρίσκονται στο αγρόκτημα.
Αυτό το πρόσθετο επίπεδο αποτελεσματικότητας είναι κρίσιμο, διότι αν οι αγρότες του πλανήτη πρόκειται να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να αποδώσουν αρκετά για να θρέψουν τις μελλοντικές γενιές, πρέπει να αναπτύξουν τρόπους για τη μείωση της σπατάλης, τη διατήρηση των πόρων τους και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής και οικονομικής αλλαγής.
Επί του παρόντος, η επέκταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων χρησιμεύει ως μία από τις κύριες στρατηγικές για την ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής στις χώρες παγκοσμίως. Όμως, η επέκταση αυτή αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα μείωσης της βιοποικιλότητας.
Με τα κατάλληλα εργαλεία, οι αγρότες δεν χρειάζεται να επεκτείνουν το αποτύπωμά τους. Εργαλεία όπως οι συσκευές IoT που οπλίζουν τη Μηχανική Μάθηση (ML) με terabytes ακατέργαστων δεδομένων για να οδηγήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη να αποστάξει σαφείς, αξιόπιστες πληροφορίες στους αγρότες για να αποτρέψουν το ρίσκο της "διαίσθησής" τους και να υποστηρίξουν τη λήψη αποφάσεων με βάση τα δεδομένα.
Οι αποτελεσματικές διαδικασίες που υποστηρίζονται από την τεχνολογία θα βοηθήσουν τους αγρότες να επιτύχουν και να διατηρήσουν κέρδη.
Οι αγρότες μπορούν να εφαρμόσουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι διαδικασίες τους είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές. Στην πράξη, οι ελκυστήρες με GPS μπορούν να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται τη χρήση του γεωργικού εξοπλισμού για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Η αυτοματοποιημένη αναπαραγγελία μπορεί να ενεργοποιηθεί όταν το απόθεμα φτάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο με την τοποθέτηση αισθητήρων στα σιλό, γεγονός που μειώνει το κόστος απογραφής. Επιπλέον, η τοποθέτηση ανιχνευτών στα ζώα μπορεί να περιορίσει τα κρούσματα ασθενειών και οι καλλιέργειες μπορούν να βελτιωθούν όσον αφορά την παρατήρηση και τη φροντίδα.
Η αυτόνομη γεωργία επιτρέπει την ταυτόχρονη λειτουργία πολλαπλού εξοπλισμού χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, ενισχύοντας την αποδοτικότητα. Τα εργαλεία παρακολούθησης των καιρικών συνθηκών δίνουν τη δυνατότητα στους αγρότες να διαχειρίζονται καλύτερα τις αυξανόμενες περιβαλλοντικές πιέσεις και τις οικονομικές επιπτώσεις των απροσδόκητων καιρικών φαινομένων.
Οι σύγχρονοι αγρότες αποκτούν πρωτοφανή ορατότητα, μεγιστοποιώντας τους πόρους και μετριάζοντας την αναποτελεσματικότητα, βελτιώνοντας τις γεωργικές πρακτικές.
Οι ενδιαφερόμενοι φορείς του κλάδου πρέπει να συνεργαστούν.
Όπως περιγράφεται ανωτέρω, πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες βάσεις για την επίτευξη όλων αυτών. Για να διασφαλιστεί ότι αυτό θα συμβεί, απαιτείται η συνεργασία των κυβερνήσεων, των ενδιαφερόμενων φορέων του κλάδου, των φορέων χάραξης πολιτικής και κάθε άλλου σχετικού φορέα, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης της εφαρμογής και της αύξησης της υιοθέτησης αυτής της τεχνολογίας.
Οι φορείς της γεωργίας πρέπει να συνεργαστούν με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών για να εξασφαλίσουν τη συνδεσιμότητα που χρειάζονται για να αξιοποιήσουν τα νέα συνδεδεμένα γεωργικά οικοσυστήματα. Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητη για την ενίσχυση των ευρυζωνικών δικτύων στις αγροτικές περιοχές, προωθώντας την ανάπτυξη και την εξάπλωση σε συνεργασία με τον κλάδο.
Εάν ο κλάδος πρόκειται να προωθήσει την πρόοδο και να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητές του στο μέλλον, η ώρα για δράση είναι τώρα.
Καθώς η γεωργία τροφοδοτεί τον τοπικό και τον παγκόσμιο πληθυσμό, τα δεδομένα θα παρέχουν την τεχνολογία που θα οδηγήσει σε αποτελεσματικά κανάλια μεταφοράς από το αγρόκτημα στον καταναλωτή με λιγότερα απόβλητα.
Η μετάβαση στην τεχνολογία είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή της μελλοντικής επισιτιστικής φτώχειας.