Στον Ingo Potrykus, τον άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του για να βοηθήσει τα παιδιά του κόσμου
Ο Ingo Potrykus, ο Γερμανός επιστήμονας που επινόησε το «χρυσό ρύζι» (Goldern Rise), γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1933. Ο Potrykus ήταν ένας πρωτοπόρος της γενετικής μηχανικής φυτών και το έργο του έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Ο Potrykus γεννήθηκε στο Βερολίνο της Γερμανίας το 1933, ο οποίος από μικρή ηλικία έδειξε ενδιαφέρον για την επιστήμη και τη φύση.
Σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας και απέκτησε το διδακτορικό του στο Ινστιτούτο Max-Planck για τη Γενετική των Φυτών. Μετά από αρκετά χρόνια έρευνας στην Γερμανία, μετακόμισε στην Ελβετία το 1976 για να δημιουργήσει τον τομέα της φυτικής γενετικής μηχανικής στο Ινστιτούτο Friedrich Miescher.
Το 1986, ο Potrykus έγινε καθηγητής φυτοεπιστημών στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ETH) της Ζυρίχης. Εκεί, άρχισε να εργάζεται σε ένα έργο γενετικής μηχανικής για να βελτιώσει τη διατροφική αξία του ρυζιού.
Ο Potrykus γνώριζε ότι ο υποσιτισμός είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Εκτιμάται ότι περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν λαμβάνουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης Α, μια ζωτική θρεπτική ουσία που είναι απαραίτητη για την καλή όραση, την ανάπτυξη και την ανοσία.
Πίστευε επίσης ότι η γενετική μηχανική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει μια νέα ποικιλία ρυζιού που θα ήταν πλούσια σε βιταμίνη Α. Το 1993, συνεργάστηκε με τον Peter Beyer, έναν άλλο επιστήμονα της γενετικής μηχανικής, για να αναπτύξει το «χρυσό ρύζι».
Πρόκειται για μια ποικιλία ρυζιού που έχει τροποποιηθεί γενετικά για να παράγει β-καροτένιο, μια χρωστική ουσία που το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Οι πρώτες δοκιμές του ήταν επιτυχείς και έδειξαν ότι το στέλεχος ρυζιού ήταν ασφαλές για κατανάλωση και ότι μπορούσε να προσφέρει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Α.
Η ανάπτυξη του «χρυσού ρυζιού» ήταν μια σημαντική πρόοδος στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο υποσιτισμός στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο, η κυκλοφορία του έχει καθυστερήσει από την αντίθεση ορισμένων περιβαλλοντικών ομάδων και οργανώσεων.
Ο Potrykus έχει αφιερώσει τη ζωή του στην επισιτιστική ασφάλεια και το έργο του έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Το «Χρυσό Ρύζι» είναι ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια καταπολέμησης του υποσιτισμού και ο Potrykus είναι ένας από τους επιστήμονες που βοήθησαν να γίνει αυτό το βήμα πραγματικότητα.
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε το έργο του Potrykus και να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την έρευνα στη γενετική μηχανική φυτών. Η τεχνολογία αυτή έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη διατροφική αξία των τροφίμων και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του υποσιτισμού και άλλων διατροφικών προβλημάτων.