Απάντηση του κ. Hansen εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή στην ερώτηση των ευροβουλευτών Σάκη Αρναούτογλου (S&D), Γιάννη Μανιάτη (S&D), Νίκο Παπανδρέου (S&D) σχετικά με την έκτακτη στήριξη για τη μελισσοκομία και την επιβίωση των Ελλήνων μελισσοκόμων σε κίνδυνο:
Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο μελισσοκομικός τομέας μέσω της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) και διαφόρων πρωτοβουλιών πολιτικής για την προστασία των επικονιαστών και του περιβάλλοντός τους. Στο πλαίσιο των εθνικών στρατηγικών σχεδίων για την ΚΓΠ, οι μελισσοκόμοι μπορούν να επωφεληθούν από τη στήριξη της μελισσοκομίας με 60 εκατ. EUR ετησίως από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ποσό που τουλάχιστον διπλασιάζεται με εθνική συγχρηματοδότηση για τη στήριξη επενδύσεων/δράσεων που αποβλέπουν στη βελτίωση της παραγωγής και της εμπορίας, την πρόληψη ζημιών λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών και την προώθηση πρακτικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Η ΚΓΠ στηρίζει επίσης την υιοθέτηση γεωργικών πρακτικών φιλικών προς τις μέλισσες, οι οποίες περιλαμβάνουν τη μείωση του κινδύνου από φυτοφάρμακα ή την αύξηση των ανθικών πόρων σε μη παραγωγικά χαρακτηριστικά τοπίου. Περαιτέρω έκτακτα μέτρα1 για τη στήριξη των γεωργών εγκρίθηκαν από την Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2024.
Η Επιτροπή, όπως αναφέρεται στις απαντήσεις της στις γραπτές ερωτήσεις E-000209/20242 και 000343/20243, ενέκρινε μέτρα για την αντιμετώπιση της νόθευσης του μελιού σε επίπεδο ΕΕ. Στις απαιτήσεις της ΕΕ όσον αφορά τις εισαγωγές προστέθηκε η απαίτηση γνησιότητας για τις χώρες εξαγωγής4 και πλέον επιτρέπεται η εισαγωγή μελιού μόνο από εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται στους σχετικούς καταλόγους5. Το 2023 η Επιτροπή δρομολόγησε έργο που αποβλέπει στην εναρμόνιση των μεθόδων ανάλυσης για την καλύτερη ανίχνευση νοθευτικών ουσιών στο μέλι, ενώ η οδηγία (ΕΕ) 2024/14386 εισήγαγε την υποχρεωτική αναγραφή της καταγωγής για τα μείγματα μελιού και νέες διατάξεις σχετικά με την ιχνηλασιμότητα και τη γνησιότητα.
Η προώθηση μιας βιώσιμης μελισσοκομίας και η προστασία της βιοποικιλότητας αποτελούν βασικές προτεραιότητες για την Επιτροπή. Μολονότι επί του παρόντος δεν προβλέπεται η εισαγωγή ετήσιου επιδόματος επικονίασης, η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τα ενδιαφερόμενα μέρη και τα κράτη μέλη για την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών για τον τομέα.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις