Με αφορμή ανακριβή και υπέρ-απλουστευτικά δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο περί δήθεν νέου ελλείμματος στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ της τάξης των 25 – 30 εκατ. ευρώ μηνιαίως και συσσωρευμένο έλλειμμα 400 εκατ. ευρώ που τάχα οφείλεται πάλι στις ΑΠΕ, προβαίνουμε στην κάτωθι αναλυτική ενημέρωση προς αποκατάσταση της πραγματικότητας:
-Το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ στα τέλη του 2011 βρισκόταν στα 195 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την μελέτη της PWC για λογαριασμό της ΡΑΕ όπως διεξήχθη στις 31-3-2012. Η εκτίμηση μάλιστα της PWC στα πλαίσια της εν λόγω μελέτης που δημοσιεύθηκε στα μέσα Απριλίου, ήταν πως το έλλειμμα παραμένει σταθερό και θα κλείσει στο ίδιο ύψος και στα τέλη του 2012. Συνεπώς αναφορές σε έλλειμμα 400 εκατ. ευρώ του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ που δήθεν οφείλεται στις ΑΠΕ είναι παντελώς ανακριβείς. Προφανώς υπάρχει απόλυτη σύγχυση με το πρόσθετο έλλειμμα που προέκυψε στον ΛΑΓΗΕ από την κατάρρευση των Energa και Hellaspower ύψους 120 εκατ. ευρώ και ακόμη 52 εκατ. ευρώ στον ΑΔΜΗΕ όπως αναφέρεται αναλυτικά στην μελέτη της PWC για λογαριασμό της ΡΑΕ. Τα ποσά αυτά ωστόσο είναι παντελώς άσχετα με τις ΑΠΕ και τα φωτοβολταϊκά.
-Αναλυτικά στοιχεία των χρηματοροών του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ για το πρώτο τετράμηνο του 2012 σωρευτικά δείχνουν πως το νέο έλλειμμα που παράχθηκε για το σύνολο της περιόδου αυτής είναι μόλις 10 εκατ. ευρώ και οφείλεται στο ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί από το ΥΠΕΚΑ καθόλου δημοπρασίες δικαιωμάτων CO2 από τον Ιανουάριο και μετά ενώ επιπλέον, μέρος του τέλους ΕΡΤ και συγκεκριμένα 40 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση που εξαγγέλθηκε στις αρχές του έτους ότι θα διατεθούν ως πόρος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ σύμφωνα και με τον ν. 3851, δεν υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα στερώντας έτσι αναλογία προσδοκώμενων εσόδων στο τετράμηνο 13 εκατ. ευρώ. Εύκολα λοιπόν αντιλαμβάνεται κανείς πως αν η Πολιτεία ήταν έγκαιρα συνεπής στις δεσμεύσεις της αυτές για τις ΑΠΕ όπως πρόσφατα εξαγγέλθηκαν, η παραγωγή νέου ελλείμματος στο πρώτο τετράμηνο του 2012 δεν θα προέκυπτε καν και μάλιστα αντί αυτής θα υπήρχε και πλεόνασμα. Η πραγματικότητα αυτή είναι απολύτως διαφορετική από τα δυσφημιστικά γραφόμενα περί δήθεν νέου μηνιαίου ελλείμματος 30 εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ δηλαδή στο τετράμηνο 120 εκατ. ευρώ!
-Τέλος η σύγκριση της πλήρους αποζημίωσης των ΑΠΕ (Feed in Tariffs) με την διαρκώς χειραγωγούμενη Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) που δεν συμπεριλαμβάνει όμως το πλήρες κόστος της συμβατικής από ορυκτά καύσιμα ηλεκτροπαραγωγής (διαφεύγουν τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος και ο Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους), αποτελεί την χρόνια στρέβλωση και παθογένεια της ελληνικής αγοράς ενέργειας και που δυστυχώς αποτελεί ακόμη την βάση υπολογισμού του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) το οποίο σύμφωνα με τις μελέτες ΕΜΠ και ΙΟΒΕ κατά 60% καταλήγει στα ορυκτά καύσιμα αντί στις ΑΠΕ όπου και προορίζεται.
Ο ΣΠΕΦ συμμετέχοντας στις διαβουλεύσεις του ΥΠΕΚΑ για την αναπροσαρμογή των Feed in Tariffs τον περασμένο Ιανουάριο αλλά και στην σχετική ομάδα εργασίας που ακολούθως επίσημα συστάθηκε στο Υπουργείο, στήριξε και συνεχίζει να το πράττει την εξυγίανση της αγοράς μέσω της αντικειμενικής και επιστημονικά ορθής κάθε φορά μείωσης της ηλιακής ταρίφας στις νέες κάθε φορά φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις (όχι αναδρομικά). Σε ορισμένες κατηγορίες μάλιστα Φ/Β με προεξέχοντα τα οικιακά συστήματα ο ΣΠΕΦ ζήτησε επανειλημμένα στο παρελθόν δραστικότερες μειώσεις στις τιμές οι οποίες ωστόσο δεν εισακούστηκαν από την Πολιτική ηγεσία.
Με την Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, ο ΣΠΕΦ με ορθολογικό και επιστημονικό τρόπο θα συνεργασθεί εκ νέου με την Πολιτική ηγεσία με απόλυτο γνώμονα την υγεία της αγοράς και την προάσπιση της παραγωγικής επιχειρηματικότητας που έχει ήδη αναπτυχθεί στα φωτοβολταϊκά.