Η ΣΚΟΣ ΑΣΕ από το 2009 εκπονεί ερευνητικό πρόγραμμα και κλινικές μελέτες με σκοπό την ανάδειξη των συστατικών της Κορινθιακής Σταφίδας και των ευεργετικών ιδιοτήτων τους στην υγεία του ανθρώπου.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Ειδικότερα, η ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, χρηματοδοτούν μέρος του.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
Η αντικατάσταση μη υγιεινών σνακς από Κορινθιακή Σταφίδα σε μέτρια ποσότητα μπορεί να βελτιώσει δείκτες υγείας σε ασθενείς με ελεγχόμενο διαβήτη τύπου 2. Έχει βρεθεί σε διαβητικούς ότι η υιοθέτηση αυτής της διατροφικής συνήθειας μπορεί να μειώνει τη διαστολική αρτηριακή πίεση και να αυξάνει τα αντιοξειδωτικά στο αίμα των ασθενών.
Μόλις το 11% των ανθρώπων σε Ευρώπη και Αμερική καταναλώνουν τις συνιστώμενες μερίδες φρούτων και λαχανικών. Έτσι, τα βιοδραστικά συστατικά που προσλαμβάνουν δεν είναι αρκετά για τη διατήρηση της καλής υγείας και την προστασία από ασθένειες. Η μαύρη Κορινθιακή Σταφίδα περιέχει αντιοξειδωτικά όμοια με αυτά των φρέσκων φρούτων που συμβάλουν στη διατήρηση της υγείας των ανθρώπων.
Η Κορινθιακή Σταφίδα είναι ένα φρούτο μετρίου γλυκαιμικού δείκτη. Μπορεί να καταναλωθεί σε μικρή ποσότητα ακόμη και από διαβητικούς ασθενείς αντί γλυκίσματος, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.
Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει η μαύρη Κορινθιακή Σταφίδα μπορούν να μειώνουν τον κίνδυνο για κακοήθειες του στομάχου και του παχέος εντέρου. Έτσι, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, τα αντιοξειδωτικά της Κορινθιακής Σταφίδας μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού μας συστήματος.
Chemopreventive properties of raisins originating from Greece in colon cancer cells (paper)
Παρουσιασεις Εσπεριδας με τίτλο «Κορινθιακη σταφιδα: Υγεια και προοπτικες»
Χαροκοπειο Πανεπιστημιο Αθηνων
5/12/2014
Η ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων της Κορινθιακής Σταφίδας,ΕΣΠΑ 2007-2013. Ανδριάνα Καλιώρα, Επικ Καθηγήτρια Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Διατροφή και Σακχαρώδης Διαβήτης η θέση της Κορινθιακής σταφίδας στη διατροφή ασθενών με Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Νικόλαος Τεντολούρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ
Δεδομένα για την in vitro χημειοπροστατευτική δράση και την in vivo απορρόφηση των συστατικών της Κορινθιακής σταφίδας. Αριστέα Γκιοξάρη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Επ. Συνεργάτης Χαροκοπείου Πανεπ.
Η έρευνα στην Ελλάδα για τη διατροφική αξία της Κορινθιακής σταφίδας. Η συνέργεια της επιστημονικής έρευνας και της βιομηχανίας τροφίμων. Βάιος Καραθάνος, Καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Η μαγειρική αξιοποίηση της Κορινθιακής Σταφίδας. Παραδοσιακή κουζίνα και εξελιγμένες τεχνικές στη μαγειρική. Γεώργιος Παλησίδης, Ερευνητής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις