Ο τζίρος των επιχειρήσεων θα μετριέται και με... CO2

Πολύ διοξείδιο του άνθρακα; Κάτω η τιμή της μετοχής.

Φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές; Στα «πράσινα» και η μετοχή...

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σχέδιο που παρουσιάστηκε στη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον στο Ρίο Ντε Τζανέιρο αυτή τη βδομάδα.

Το σχέδιο του ΟΗΕ προβλέπει ότι εταιρείες και επιχειρήσεις -ιδιωτικές και κρατικές- θα πρέπει να προσμετρούν τη ζημιά ή τα οφέλη που επιφέρει η δραστηριότητά τους για το περιβάλλον. Και αυτό, γιατί -σύμφωνα με το σχέδιο- οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις συνέπειες από τη βιομηχανική, βιοτεχνική και εν γένει παραγωγική δραστηριότητα στο περιβάλλον έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στα δημοσιονομικά των κρατών αλλά και τα οικονομικά των επιχειρήσεων καθώς μολύνεται το περιβάλλον, απαιτούνται περιβαλλοντικές δράσεις, μειώνονται οι διαθέσιμες πρώτες ύλες, οι ενεργειακοί πόροι κ.ο.κ.

Όπως δηλώνουν υποστηρικτές του σχεδίου στο πρακτορείο Reuters, ενδεικτικό είναι πως μόνο για οι 3.000 μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις συμβάλλουν στο ΑΕΠ της χώρας με 4 τρισ. δολάρια, ήτοι το 6,7% του Ακαθάριστου Προϊόντος. Όμως οι φόροι και τα πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν κάθε χρόνο επειδή μολύνουν το περιβάλλον αγγίζει τα 2 τρισ. δολάρια.

Το σχέδιο αναφέρει, μάλιστα, ότι οι περιβαλλοντικές ή μη πρακτικές των εταιρειών θα πρέπει να συνιστούν δείκτη ακόμη και για τη χρηματιστηριακή αξία των μετοχών τους.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις