Ενισχύεται η "ομάδα" παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης

Αν και το ηφαίστειο βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση σχετικής ηρεμίας, μετά την περίοδο “ανησυχίας” το 2011, το ΙΜΠΗΣ (Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης)  συνεχίζει τη βελτίωση και ενίσχυση των υποδομών παρακολούθησης του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

Στο μεταξύ μια σειρά ερευνητικών κέντρων, κυρίως στο εξωτερικό, έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ηφαίστειο της Σαντορίνης με αποτέλεσμα να συμβάλουν στη διεύρυνση του δικτύου παρακολούθησης του ηφαιστείου.

Στο πλαίσιο αυτό μετά από συνεργασία του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΜΠΗΣ Καθηγητή Κων/νου Παπαζάχου και της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας υπό τον Καθηγητή Maurizio Ripepe, εγκαταστάθηκε ένας νέος μόνιμος ψηφιακός ευρέος φάσματος σεισμολογικός σταθμός στην εκκλησία του Ταξιάρχη στη Νέα Καμένη (κωδικός STAX),  ο οποίος αναμεταδίδει ασύρματα δεδομένα στο ΙΜΠΗΣ και από εκεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο.

Ο σταθμός διαθέτει και ένα πρωτοποριακό για τα Ελληνικά δεδομένα σύστημα καταγραφής υποήχων, το οποίο προσφέρει πολύτιμα επιστημονικά στοιχεία σε περίπτωση ηφαιστειακών εξάρσεων. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο σταθμός είναι εγκατεστημένος μέσα στο πρώτο μικρό εκκλησάκι που κατασκεύασαν οι ναυτικοί της Σαντορίνης στον Ταξιάρχη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις