Μελετώντας την ανατομία του χταποδιού, ιταλοί επιστήμονες από το Ινστιτούτο Βιορομποτικής της Σχολής Ανωτέρων Σπουδών Sant’ Anna, στην Πίζα, ανέπτυξαν ένα ρομποτικό «πλοκάμι» ικανό να τεντώνεται, να κάμπτεται, να γίνεται πότε εύκαμπτο και πότε σταθερό.
Οι δημιουργοί του ευελπιστούν ότι μελλοντικά το σύστημά τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο λαπαρασκοπικών επεμβάσεων.
Στο πλαίσιο των δοκιμών τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μπαλόνια γεμάτα με νερό σε ρόλο ανθρώπινων οργάνων.
Κάντο, όπως το χταπόδι
Ο «έξυπνος» ρομποτικός βραχίονας, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποτελείται από μέρη τα οποία φουσκώνουν με αέρα επιτρέποντάς του να τεντώνεται, ενώ ο κεντρικός του σωλήνας, ο οποίος τον κρατάει σταθερό, περιέχει… κόκκους καφέ.
Όπως περιγράφουν οι ειδικοί με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Bioinspiration and Biomimetics», στόχος τους είναι η τελειοποίηση του ρομποτικού πλοκαμιού ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο λαπαροσκοπικών επεμβάσεων.
«Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελεί ένα περιβάλλον υψηλών προκλήσεων, όπου οι ικανότητες του χταποδιού και η πλαστικότητα των κινήσεών του θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια στον τομέα της χειρουργικής» εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης δρ Τομάσο Ραντσάνι.
Πλοκάμι με χειρουργικό μέλλον
Ο δρ Ραντσάνι και οι συνεργάτες του σχεδίασαν ένα πλοκάμι το οποίο χάρη στην ιδιαίτερη δομή του μπορεί να πραγματοποιήσει δύσκολους ελιγμούς, ούτως ώστε να φτάσει στον στόχο του. Στη συνέχεια μπορεί με το τεντωμένο σώμα του να παραμερίσει ευαίσθητα όργανα και παράλληλα να πραγματοποιεί μια λεπτή επέμβαση με την άκρη του βραχίονα.
«Η παραδοσιακή χειρουργική απαιτεί πολλές φορές τη χρήση μιας σειράς από εξειδικευμένα εργαλεία για τη διεξαγωγή μιας και μόνο επέμβασης» αναφέρει ο δρ Ραντσάνι. Ο ίδιος πιστεύει ότι το ρομποτικό πλοκάμι θα μπορούσε να περιορίσει τον αριθμό των απαιτούμενων εργαλείων, απλοποιώντας τις επεμβάσεις.
Το πρότυπο που δημιούργησαν οι ερευνητές έχει μήκος 14 εκ. και πλάτος 3 εκ. και μοιράζεται σε δύο μέρη. Κατά μήκος του κάθε μέρους του, υπάρχουν τρεις κυλινδρικοί θάλαμοι, οι οποίοι φουσκώνουν με την εισαγωγή αέρα, επιτρέποντας τον εύκολο χειρισμό του. Ετσι ο βραχίονας μπορεί για παράδειγμα να μακρύνει ή να λυγίσει.
Ο κεντρικός θάλαμος στον πυρήνα του είναι γεμισμένος με κόκκους καφέ. Όταν ο αέρας αφαιρείται δια της αναρρόφησης, οι κόκκοι «κολλούν» μεταξύ τους κάνοντας το πλοκάμι σκληρό και σταθερό.
Αρκετοί ήταν οι επιστήμονες οι οποίοι έσπευσαν να συγχαρούν την ιταλική ομάδα για την εντυπωσιακή δουλειά της, αλλά και εκείνοι που σχολίασαν ότι το σύστημά τους έχει ακόμα δρόμο μέχρις ότου καταφέρει να μπει στο χειρουργείο.
ΠΗΓΗ: tovima.gr