Η τομάτα «Μαύρος Γαλαξίας»


Μια νέα ποικιλία μαύρης τομάτας ανέπτυξαν ισραηλινοί επιστήμονες από την εταιρεία Technological Seeds
Η τομάτα «Μαύρος Γαλαξίας» (Black Galaxy), όπως ονομάζεται, προήλθε από την διασταύρωση της κοινής τομάτας με άγριες ποικιλίες.
Η νέα ντομάτα δε θυμίζει σε τίποτα το λαχανικό με την κατακόκκινη φλούδα. Το χρώμα της φλούδας είναι μαύρο κατράμι κι αυτό χάρη σε μια χρωστική.
Το σκούρο χρώμα της φλούδας προέρχεται από μια χρωστική που εμπεριέχεται στα βατόμουρα και η οποία προκαλεί «ηλιοκαμένο» χρώμα στο λαχανικό όσο αυτό εκτείθεται σε ηλιακή ακτινοβολία. Έτσι όσο περισσότερο εκτίθεται στον ήλιο, τόσο πιο σκουρόχρωμος γίνεται.
Εκτός από το χρώμα οι ντομάτες αυτές έχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του λαχανικού ενώ διατροφικά, η μαύρη ντομάτα έχει αυξημένες ποσότητες λυκοπένιου και είναι πολύ πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες A και C.Είναι μια νέα ποικιλία τομάτας μαύρου χρώματος, με αφροδισιακές ιδιότητες, πιστοποιημένες από επιστημονικά κέντρα του εξωτερικού Η νέα ντομάτα θα βγει σύντομα στην αγορά αν και σε αρχική φάση - κυρίως λόγω της τσουχτερής τιμής της - οι λάτρεις του φαγητού θα μπορούν να την απολαύσουν μόνο σε πολυτελή ξενοδοχεία και εστιατόρια με γκουρμέ κουζίνα,καθώς και σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης.Τη δεκαετία του 70, ο Luis Ortega που καλλιεργούσε με τον πατέρα του τα χωράφια τους στην Άγκρα, ένα χωριό στις ακτές της Αλμερίας στην Ισπανία, παρατήρησε ότι κάποιες ντομάτες στην άκρη του χωραφιού που δέχονταν λιγότερο νερό, είχαν διαφορετικό χρώμα. Όμως ήταν πιο γλυκές και είχαν εντονότερη γεύση από τις άλλες. Τότε θέλησε να αναπτύξει ένα νέο είδος ντομάτας, με αυτά τα χαρακτηριστικά.
Κάπως έτσι γεννήθηκε η μαύρη ντομάτα,
Το χρώμα της  ποικίλει από χρυσοπράσινο μέχρι σκουρο καφέ, το βάρος από 80 έως 120 γραμμάρια και ωριμάζει από μέσα προς τα έξω.
Διατροφικά, η μαύρη ντομάτα έχει αυξημένες ποσότητες λυκοπένιου και είναι πολύ πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες A και C.
Η γεύση της  είναι πιο γλυκιά από τις άλλες ντομάτες, λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε φρουκτόζη που έχει. Ταυτόχρονα, είναι ελαφρώς ξινή κάνοντας αυτό τον συνδυασμό ακαταμάχητο. Είναι πολύ ζουμερή με τραγανή σάρκα και είναι ιδανική για σαλάτες και συνταγές με βάση την ντομάτα.
Καλλιεργείται στην Ισπανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία, Ελβετία, Καναδά και Μεξικό από προσεκτικά επιλεγμένους καλλιεργητές. Λόγω του ότι οι συνθήκες καλλιέργειας και συγκομιδής είναι αυστηρά προκαθορισμένες, οι μαύρες ντομάτες έχουν παντού την ίδια χαρακτηριστική γεύση, που τις κάνει περιζήτητες στους γκουρμέ.
Η ντοματα Μαυρος γαλαξιας δεν είναι γενετικά τροποποιημένη, αλλά αποτέλεσμα αλλεπάλληλων διασταυρώσεων ανάμεσα σε διαφορετικές ποικιλίες.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις