Ερευνητές του Πανεπιστημίου Αριζόνα Στέιτ εργάζονται για την εισαγωγή ενός υβριδίου κοτόπουλου σε αφρικανικές χώρες όπως η Ουγκάντα, το οποίο έχει την ικανότητα να παρέχει περισσότερο κρέας και αυγά από τις τοπικές ποικιλίες, υπό τις ίδιες συνθήκες εκτροφής.
Σε αρκετές αφρικανικές χώρες το ποσοστό του αγροτικού πληθυσμού μπορεί να αγγίζει έως και το 85 τοις εκατό, και η εκτροφή οικόσιτων πουλερικών σε μικρή κλίμακα είναι άκρως διαδεδομένη.
Πέρα από την εξασφάλιση τροφής, τα πουλερικά μπορούν να βοηθήσουν τους κατοίκους να επιτεύξουν οικονομική και κοινωνική ανεξαρτησία σε περιοχές που συχνά μαστίζονται από συνθήκες εξαθλίωσης και στέρησης.
Δυστυχώς τα πουλερικά που απαντώνται στην Ουγκάντα υπό σκληρές αγροτικές συνθήκες συχνά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις βασικές διαιτητικές και οικονομικές ανάγκες της μέσης οικογένειας.
Με αυτό το κίνητρο ξεκίνησε η πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Αριζόνα Στέιτ για την εισαγωγή του υβριδίου με την ονομασία Kuroiler, το οποίο προέρχεται από την Ινδία.
«Τα κοτόπουλα Kuroiler έχουν ήδη γίνει πολύ δημοφιλή στην Ουγκάντα και η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται», δήλωσε ο Γιαγκντέβ Σάρμα, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Μία τυπική κότα Ουγκάντας παράγει μόνο 20 με 40 αυγά το έτος, και οι κόκορες φτάνουν τα 1,5 με 2 κιλά βάρος μετά από 9-12 μήνες ανάπτυξης.
Τα αντίστοιχα νούμερα για τα Kuroiler είναι 150 με 200 αυγά το χρόνο και σχεδόν το διπλάσιο βάρος, ενώ είναι πιο ανθεκτικά σε ασθένειες που μαστίζουν τα κοτόπουλα στην Ουγκάντα.
Πρόσφατα το ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς ενέκρινε τη χρηματοδότηση του έργου με 1,4 εκατομμύρια δολάρια έως την άνοιξη του 2016. Σε αυτό το διάστημα εκτιμάται πως η αποτελεσματική εκτροφή και διανομή των υβριδίων θα καταστήσει το έργο αυτοχρηματοδοτούμενο.
Μετά την πρώιμη επιτυχία του έργου στην Ουγκάντα, όπου έγινε διανομή μισού εκατομμυρίου Kuroiler, το Ίδρυμα Γκέιτς χρηματοδοτεί επιπλέον ένα νέο κεντρικό σχέδιο με 11 εκατομμύρια δολάρια, στο Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας στην Κένυα.
Για τα επόμενα πέντε έτη, η επίδοση των Kuroiler θα συγκριθεί με τοπικά είδη πουλερικών από την Αιθιοπία, την Τανζανία και τη Νιγηρία.
Πηγή: naftemporiki.gr