Ηλεκτρονική καταγραφή των γεωργικών εισροών ετοιμάζει το ΥΠΑΑΤ


Στις αγροτικές περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης που επλήγησαν από τη χρήση παράνομα εισαχθέντων φυτοφαρμάκων μετέβη σήμερα σύσσωμη η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο κ. Τσαυτάρης εξήγγειλε ότι το ΥΠΑΑΤ θα προχωρήσει στην ηλεκτρονική καταγραφή όλων των γεωργικών εισροών.
Πιο αναλυτικά, η επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη, του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμου Χαρακόπουλου  και του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, Μόσχου Κορασίδη στη Σίνδο του Νομού Θεσσαλονίκης έγινε με αφορμή ζημιές σε καλλιέργειες βάμβακος που σημειώθηκαν στη Χαλάστρα από παράνομα εισαχθέντα ακατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ συγκάλεσε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Ινστιτούτο Ελέγχου Ποικιλιών Φυτών στη Σίνδο, παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρου Καράογλου, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων του ΣΔΟΕ, της ΕΛΥΤ (Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων), των Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, του ΓΕΩΤΕΕ, εκπροσώπων επαγγελματιών και επιστημόνων.
Μετά το πέρας της σύσκεψης - κατά την οποία συζητήθηκαν διεξοδικά τα ζητήματα που έχουν ανακύψει εξαιτίας της παράνομης εισαγωγής και διακίνησης φυτοφαρμάκων, αλλά και οι ενέργειες αντιμετώπισης του προβλήματος από την Πολιτεία -  ο  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Είμαστε εδώ στη Θεσσαλονίκη για να εξετάσουμε πως θα βοηθήσουμε τους πληγέντες αγρότες από τη χρήση ακατάλληλων φυτοφαρμάκων αλλά και για να θίξουμε το μεγάλο θέμα της λαθρεμπορίας και της παράνομης διακίνησης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων στη χώρα μας. Είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε την ασύδοτη δράση όλων όσοι εμπλέκονται σε αυτήν την παράνομη διακίνηση και εφιστούμε την προσοχή στους αγρότες όσον αφορά στα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν στις καλλιέργειές τους.
Πρώτο μέλημά μας είναι οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ να μειώσουν την πιθανότητα να ξανασυμβεί μια τέτοια ζημιά. Υπολογίζεται ότι περίπου 100 τόνοι απαγορευμένου φυτοφάρμακου από την Τουρκία εισήλθαν παράνομα στη χώρα. Το Υπουργείο θα προχωρήσει στην ηλεκτρονική καταγραφή όλων των γεωργικών εισροών οι οποίες θα συνδεθούν με το ΟΣΔΕ για να υπάρξουν διασταυρωτικοί έλεγχοι, όπως άλλωστε θα προβλέπεται και στη νέα ΚΑΠ. Με αυτόν τον τρόπο κανείς δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε φυτοπροστατευτικό προϊόν χωρίς να έχει παραστατικά»
Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος σε δήλωσή του υπογράμμισε  τα εξής:
Η χώρα έφθασε σε αυτό το σημείο γιατί η διάχυση ευθυνών επέβαλε για πολλά χρόνια την ατιμωρησία. Είναι αδιανόητο, φορτία με τόνους παράνομων φυτοφάρμακων να περνούν ανενόχλητα τα σύνορα. Είναι αδιανόητο φυτοφάρμακα να διακινούνται από χώρους εστίασης! Η αύξηση του κόστους παραγωγής δεν μπορεί να είναι άλλοθι για τη χρήση αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας σκευασμάτων. Αυτές τις “αμαρτίες” καλούμαστε να πληρώσουμε σήμερα. Για την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας φυτοφαρμάκων δεν αρκεί μόνο η βούληση της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ. Χρειάζεται η συνεισφορά όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της πολιτείας, αλλά κυρίως, η ενεργή συνδρομή και συνεργασία των αγροτών. Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων άγνωστης προέλευσης ή και σύνθεσης μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης είναι αποφασισμένη να πατάξει την παράνομη διακίνηση φυτοφαρμάκων. Αδιαπραγμάτευτη αρχή μας είναι η διασφάλιση της ποιότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων που προϋποθέτει την τήρηση ορθών φυτοπροστατευτικών πρακτικών».