Χαρακόπουλος: “Παράθυρο” ενισχύσεων για ακαρπία και καρπόπτωση

«Μετά τις καταστροφές στις καλλιέργειες από τις περυσινές πλημμύρες στη Θεσσαλία, όλοι ελπίζαμε σε μια καλή χρονιά φέτος, χωρίς καιρικά φαινόμενα που δημιουργούν ζημιές και με καλές παραγωγές, για να μπορέσουν οι αγρότες μας να ορθοποδήσουν. Ωστόσο, τόσο οι επισημάνσεις καρπόπτωσης σε δένδρα και ακαρπίας στα αμπέλια στην περιοχή του Τυρνάβου, όσο και οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες από νωρίς τον Ιούνιο, κατατρύχουν τους αγρότες και παρατείνουν την οικονομική τους αβεβαιότητα, αφού η παραγωγή τους αντιμετωπίζει προβλήματα. Πράγματι, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις ζημιές. Ωστόσο, καθώς η κλιματική κρίση δείχνει για τα καλά τα “δόντια της” είναι θετικό ότι η απάντηση του αρμόδιου υφυπουργού αφήνει ένα “παράθυρο” στήριξης των αγροτών. Η πολιτεία οφείλει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης, όπου αντικειμενικά υφίσταται πρόβλημα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Διονύση Σταμενίτη για την καρπόπτωση σε δενδρώδεις καλλιέργειες και την ακαρπία στα αμπέλια στην περιοχή του Τυρνάβου. 

Ο Θεσσαλός πολιτικός με Αναφορά του στη Βουλή, συνηγορούσε στο αίτημα του δήμου Τυρνάβου, να διερευνηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες με αυτοψίες οι αναφορές των αγροτών της εν λόγω περιοχής για ακαρπία στα αμπέλια και τις δενδρώδεις καλλιέργειες –αμύγδαλα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, νεκταρίνια-, καθώς και για καρπόπτωση στα αχλάδια και ζητούσε να υπάρξουν ενέργειες για την οικονομική στήριξη των αγροτών. 

Στην απάντησή του ο αρμόδιος υφυπουργός αναφέρει ότι «η μειωμένη παραγωγή και η καρπόπτωση δεν αποτελούν ασφαλιστικά καλυπτόμενες ζημιές, σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο για τις γεωργικές Ασφαλίσεις και τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ. Συγκεκριμένα, αποζημιώνονται μόνο οι άμεσες ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή, που οφείλονται σε ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια. Δεν αποζημιώνονται οι δευτερεύουσες ή εκείνες που οφείλονται σε μη ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια.

Από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν από τους γεωτεχνικούς του ΕΛΓΑ σε καλλιέργειες της περιοχής Τυρνάβου της ΠΕ Λάρισας, δεν διαπιστώθηκαν ζημιές από αίτια ασφαλιστικά καλυπτόμενα σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ».

Ωστόσο, ο κ. Σταμενίτης σημειώνει ότι «οι γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου για τη συγκέντρωση και αξιολόγηση των απαραίτητων στοιχείων και την ενημέρωση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Εφόσον τελικά κριθεί απαραίτητο, η πολιτεία θα παρέμβει με κάθε διαθέσιμο μέσο εντός του πλαισίου της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις