Οι εκτιμήσεις της Νότιας Αφρικής για βασικές καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι έχουν γίνει όλο και πιο ακριβείς, χάρις στη χρήση δορυφορικών εικόνων.
Η τεχνολογία εξαλείφει τις λανθασμένες εκτιμήσεις των αγροτών, οι οποίες πολλές φορές οδηγούσαν σε χαμηλές προβλέψεις για το μέγεθος των καλλιεργειών.
Από το 1997 έως το 2002, το σύνολο των προβλέψεων καλαμποκιού που έγιναν από την Επίσημη Επιτροπή Εκτιμήσεων (CEC) υπολόγισαν χαμηλότερο μέγεθος συγκομιδής από το πραγματικό, σύμφωνα με τον Γιουτζίν ντου Πρέεζ, διευθυντή της ιδιωτικής εταιρίας η οποία παρέχει τα δορυφορικά δεδομένα και υπολογίζει το μέγεθος της περιοχής νέων καλλιεργειών.
Η καλλιέργεια αραβοσίτου της Νότιας Αφρικής έχει πληγεί σκληρά αυτήν την εποχή από μία εκτεταμένη περίοδο ξηρασίας, φέρνοντας στο προσκήνιο την ανάγκη για ακριβείς προβλέψεις του μεγέθους της συγκομιδής, ώστε να διαμορφωθούν κατάλληλα η κυβερνητική πολιτική και η συμπεριφορά των αγορών.
Οι χαμηλές εκτιμήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των πληροφοριών στηρίζεται στους αγρότες, οι οποίοι έχουν κίνητρο να δηλώνουν ότι φύτευσαν μικρότερες ποσότητες, καθώς αυτό θα αυξάνει τις τιμές.
Από το 2003 έως το 2008, πέντε από τις έξι προβλέψεις εκτίμησαν χαμηλότερο μέγεθος καλλιεργειών, σύμφωνα με τον ντου Πρέεζ.
«Αποφασίσαμε ότι έπρεπε να αλλάξει το σύστημα. Έτσι, αναπτύξαμε το ανεξάρτητο σύστημα εκτίμησης της παραγωγής καλλιεργειών», πρόσθεσε.
Το σύστημα χρησιμοποιεί συνδυασμό δορυφορικών εικόνων και αεροφωτογραφιών που λήφθηκαν από χαμηλές πτήσεις αεροσκαφών, ώστε να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της φυτικής παραγωγής.
Αργότερα, για τις εκτιμήσεις απόδοσης των καλλιεργειών, η Επιτροπή στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις επιτόπιες έρευνες που πραγματοποιούνται από το κρατικό Ινστιτούτο Καλλιέργειας Σιτηρών.
Από το 2009 έως το 2015, οι εκτιμήσεις των καλλιεργειών ήταν πιο αντιπροσωπευτικές της πραγματικής παραγωγής, ως αποτέλεσμα του δορυφορικού συστήματος.
Η παραγωγή αραβοσίτου στη Νότια Αφρική θα φτάσει πιθανότατα τους 7,1 εκατομμύρια τόνους το 2016, 29% λιγότερο από τους 9,95 εκατομμύρια τόνους του περασμένου έτους, λόγω της ξηρασίας και της καθυστερημένης φύτευσης.
Πηγή: naftemporiki.gr
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις