Πρωτότυπη συσκευή παρακολούθησης χωροκατακτηικών κουνουπιών

H ελεύθερη διακίνηση αγαθών και ανθρώπων μέσω του εμπορίου και των ταξιδιών έχει διευκολύνει την εξάπλωση των μη ιθαγενών ειδών (non-native species) σε ολόκληρη τη γη. Τα φυτά και τα ζώα που εισέρχονται σε νέους βιότοπους μπορούν να αλλοιώσουν τη φυσική χλωρίδα ή πανίδα και να βλάψουν το περιβάλλον ακόμη και τον άνθρωπο. Οι εν λόγω οργανισμοί είναι γνωστοί ως «χωροκατακτητικά είδη» (invasive species). Ειδικότερα για τα κουνούπια, αρκετά είναι τα είδη τα οποία είναι χωροκατακτητικά (invasive mosquito species-IMS) και έχοντας εισαχθεί στην Ευρωπαϊκή επικράτεια βρήκαν ιδανικές περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες. Ένας εκπρόσωπος της ομάδας αυτής είναι και το Ασιατικό κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus). Το αποτέλεσμα της εισαγωγής του συγκεκριμένου κουνουπιού στην Ευρώπη ήταν η εγκατάστασή του σε πολλές χώρες, γεγονός που συνεπάγεται ότι νέοι υγειονομικοί και περιβαλλοντικοί κίνδυνοι μπορεί να ανακύψουν. 

Στο πλαίσιο της διαχείρισης των συγκεκριμένων ειδών κουνουπιών το έργο LIFE CONOPS (LIFE12 ENV/GR/000466-συγχρηματοδοτείται κατά 50% από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE+ Environment Policy and Governance) μεταξύ των δράσεων του, στοχεύει και στην εγκατάσταση και λειτουργία ενός δικτύου 12 συνολικά πρωτότυπων συσκευών παρακολούθησης του πληθυσμού των χωροκατακτητικών κουνουπιών, σε Ελλάδα και Ιταλία. Τα αποτελέσματα της εντομολογικής έρευνας των πρωτότυπων συσκευών θα συμβάλει αφενός στην παρεμπόδιση της εξάπλωσης και εγκατάστασης τους στις περιοχές υλοποίησης του έργου και αφετέρου στην ορθή διαχείρισή τους από τους αρμόδιους φορείς. 

Μεταξύ των περιοχών που επιλέχθηκαν ως σημεία εγκατάστασης των δώδεκα παγίδων είναι και η πόλη της Μυτιλήνης, με επίκεντρο το λιμάνι, ως μία από τις σημαντικότερες περιοχές για τη μελέτη των συγκεκριμένων ειδών μιας και δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών και εμπορευμάτων. 
Ως εκ τούτου, την Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016 εγκαταστάθηκε από την ομάδα του έργου LIFE CONOPS η πρωτότυπη συσκευή παρακολούθησης χωροκατακτητικών κουνουπιών στο λιμάνι της Μυτιλήνης. 

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα συμβάλει με τις υπηρεσίες τις στην επιτυχία του προγράμματος καθώς και στην προστασία του πληθυσμού από τα από τα κουνούπια. 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις