Αν και η αύξηση της συχνότητας και της θνησιµότητας από καρκίνο του πνεύµονα στη χώρα µας είναι γεγονός, δεν υπάρχουν µόνο δυσάρεστες ειδήσεις. Υπάρχουν και ελπιδοφόρα µηνύµατα από το χώρο της επιστήµης, όσον αφορά στη θεραπευτική αντιµετώπισή του. Μια νέα γενιά φαρµάκων βρίσκεται στο προσκήνιο, τα λεγόµενα «βιολογικά φάρµακα».
Τα φάρµακα αυτά φαίνεται να αντικαθιστούν τη χηµειοθεραπεία σε ορισµένες οµάδες ασθενών, µε καλύτερα αποτελέσµατα και λιγότερη τοξικότητα. ∆ρουν στοχεύοντας συγκεκριµένα γονίδια των καρκινικών κυττάρων, που είναι υπεύθυνα για το µηχανισµό της καρκινογένεσης και της µετάστασης και υπερεκφράζονται µόνο στα καρκινικά κύτταρα και όχι στα υγιή. Τα νεότερης γενιάς αυτά φάρµακα έχουν, λοιπόν, τη δυνατότητα να καταστρέφουν τα νεοπλασµατικά κύτταρα και να σέβονται τα διπλανά υγιή.
Για τη σωστή επιλογή αυτών των φαρµάκων απαιτείται να προηγηθεί η γενετική ανάλυση του καρκίνου, ώστε να διαπιστωθεί σε πoια φάρµακα είναι ευαίσθητος ο όγκος.
Αποτελεί γενική πλέον παραδοχή ότι, όπως κάθε ασθενής είναι διαφορετικός από τον άλλο, έτσι και κάθε όγκος έχει µοναδικά, ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Το γονιδιακό «profil» κάθε όγκου καθορίζει τη δυνατότητα θεραπείας µε κάποιο από αυτά τα φάρµακα, οδηγώντας σε ξεχωριστή θεραπεία για κάθε ασθενή. Αυτή η στρατηγική, η λεγόµενη «εξατοµικευµένη» θεραπεία κάθε καρκινοπαθούς, απαιτεί στενή συνεργασία του ογκολόγου µε τον παθολογοανατόµο και το µοριακό βιολόγο και έχει ήδη δείξει σηµαντικά αποτελέσµατα σε πολλές οµάδες όγκων, όπως ο καρκίνος του πνεύµονα, του µαστού, του εντέρου κ.ά.
Εφαρµόζεται δε και στην πατρίδα µας, σε εξειδικευµένα κέντρα και αναµένεται τα επόµενα χρόνια να οδηγήσει σε σηµαντική βελτίωση της επιβίωσης, αλλά και της ποιότητας της ζωής των ασθενών µε καρκίνο του πνεύµονα.
Κωνσταντίνος Συρίγος
Αναπλ. Καθ. Παθολογίας - Ογκολογίας
Ιατρικής Σχολής Πανεπιστηµίου Αθηνών
Πηγή: Health (Ελεύθερος Τύπος)