Έναν «απίστευτο» πλανήτη όπου εκτιμάται πως βρέχει σίδηρο ανακάλυψαν επιστήμονες χρησιμοποιώντας το Very Large Telescope (VLT) του ESO (European Southern Observatory).
Ο εξαιρετικά θερμός γιγαντιαίος εξωπλανήτης έχει μία πλευρά με ημέρα, όπου οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 2.400 βαθμούς Κελσίου, αρκετά υψηλά για την εξάτμιση μετάλλων. Ισχυροί άνεμοι μεταφέρουν «σιδηρατμούς» στην ψυχρότερη πλευρά, όπου επικρατεί νύχτα, και εκεί συμπυκνώνονται σε σταγονίδια σιδήρου.
«Θα μπορούσε να πει κανείς πως σε αυτόν τον πλανήτη ο καιρός είναι βροχερός το βράδυ, μόνο που βρέχει σίδηρο» είπε ο Ντέιβιντ Έρενραϊχ, καθηγητής στο University of Geneva στην Ελβετία. Ο ίδιος ηγήθηκε της μελέτης πάνω στο εξωπλανήτη WASP-76b, η οποία δημοσιεύτηκε στο Nature. Ο εξωπλανήτης αυτός βρίσκεται σε απόσταση περίπου 640 ετών φωτός, στον αστερισμό των Ιχθύων.
Το παράξενο αυτό φαινόμενο λαμβάνει χώρα επειδή ο πλανήτης με τη «σιδηρά βροχή» δείχνει μόνο τη μία πλευρά του, αυτήν της ημέρας, στο άστρο του, με την ψυχρότερη πλευρά (της νύχτας) να παραμένει μονίμως στο σκοτάδι.
Στην πλευρά της ημέρας δέχεται χιλιάδες φορές περισσότερη ακτινοβολία από το άστρο του από ό,τι δέχεται η Γη από τον ήλιο. Οι θερμοκρασίες είναι τέτοιες που τα μόρια διαχωρίζονται σε άτομα και μέταλλα όπως ο σίδηρος εξατμίζονται στην ατμόσφαιρα. Οι ακραίες αυτές διαφορές θερμοκρασιών οδηγούν σε ισχυρούς ανέμους που φέρνουν τους «σιδηρατμούς» από την εξαιρετικά θερμή πλευρά της ημέρας στην ψυχρότερη πλευρά της νύχτας, όπου οι θερμοκρασίες μειώνονται στους 1.500 βαθμούς Κελσίου.
Ο εξωπλανήτης έχει επίσης ξεχωριστή χημεία ημέρας- νύχτας σύμφωνα με την έρευνα. Χρησιμοποιώντας το νέο όργανο ESPRESSO στο VLT του ESO στην έρημο Ατακάμα, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν για πρώτη φορά χημικές διακυμάνσεις σε έναν εξαιρετικά θερμό πλανήτη- αέριο γίγαντα. Οι επιστήμονες βρήκαν ένα ισχυρό ίχνος «σιδηρατμού» στο όριο που χωρίζει την πλευρά της ημέρας από την πλευρά της νύχτας. «Είναι έκπληξη ωστόσο πως δεν βλέπουμε τον “σιδηρατμό” το πρωί» είπε ο Έρενραϊχ. Ο λόγος, όπως είπε, είναι πως «βρέχει σίδηρο στη νυχτερινή πλευρά αυτού του ακραίου εξωπλανήτη».
πηγη: naftemporiki.gr
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις