Ένα τρίτο συνεχές έτος ξηρασίας δείχνει ότι η λειψυδρία είναι ένα όλο και πιο συχνό και διαδεδομένο φαινόμενο στην ΕΕ, και έχει τεράστιες επιπτώσεις στον γεωργικό τομέα. Η Netafim, μια εξειδικευμένη εταιρεία άρδευσης, μοιράζεται τις καινοτόμες λύσεις που προσφέρονται για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.
Στην τελευταία έκθεσή τους σχετικά με την κατάσταση στην Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο ξηρασίας (EDO) προειδοποίησε ότι ορισμένες περιοχές της Ευρώπης αντιμετωπίζουν μια ισχυρή ξηρά περίοδο μετά από κακές βροχοπτώσεις κατά τον Απρίλιο και τον Μάιο.
Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κεντρικές και βορειοδυτικές χώρες, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και το μεγαλύτερο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν πληγεί ιδιαίτερα, επισημαίνοντας ότι η τρέχουσα ξηρασία σηματοδοτεί το τρίτο συνεχόμενο έτος των απροσδόκητα ξηρών συνθηκών σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Επιπλέον, σύμφωνα με το τεύχος Αυγούστου της παρακολούθησης των καλλιεργειών του Κοινού Κέντρου Ερευνών στην Ευρώπη, οι προβλέψεις απόδοσης για σχεδόν όλες τις θερινές καλλιέργειες στην ΕΕ αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω από τις προβλέψεις του Ιουλίου λόγω ξηρών συνθηκών, αφήνοντας τους αγρότες όλο και περισσότερο να εξαρτώνται από την άρδευση για να σώσουν τις καλλιέργειές τους.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 44% της συνολικής άντλησης νερού στην Ευρώπη χρησιμοποιείται για τη γεωργία, με τις χώρες της Νότιας Ευρώπης να αντιπροσωπεύουν γενικά περισσότερα από τα δύο τρίτα του συνόλου.
Αν και η επιβάρυνση μειώνεται βαρύτερα σε θερμότερα κλίματα, όλες οι χώρες βασίζονται στην άρδευση σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό για να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την κερδοφορία των καλλιεργειών.
Ωστόσο, η άρδευση είναι επίσης η πηγή ορισμένων περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως η υπερβολική εξάντληση νερού από υπόγειους υδροφορείς, η διάβρωση λόγω άρδευσης και η αυξημένη αλατότητα του εδάφους.
Η προστασία των υδάτινων πόρων είναι επομένως υψηλή στην ατζέντα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και της στρατηγικής «Farm to Fork Food» της ΕΕ, η οποία στοχεύει στη διατήρηση των πόρων γλυκού νερού και στην αποφυγή της ρύπανσης των γεωργικών υδάτων, συμπεριλαμβανομένης της ρύπανσης από νιτρικά άλατα.
Ο Andre Van Spengen, ένας τεχνικός υπεύθυνος λογαριασμού στο Netafim, μίλησε σχετικά με την άρδευση και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της χρήσης νερού.
«Τα περισσότερα από τα συστήματα άρδευσης στην ΕΕ εξακολουθούν να χρησιμοποιούν πιστόλια ψεκασμού και εκτοξευτήρες ψεκασμού, οι οποίοι είναι πραγματικά ο πιο αναποτελεσματικός τρόπος για να ποτίζουμε τις καλλιέργειες», είπε, τονίζοντας ότι το νερό χάνεται τόσο μέσω απορροής όσο και εξάτμισης.
Για να εξηγήσει τη διαφορά μεταξύ της χρήσης αυτής της τεχνικής με μεθόδους άρδευσης στάγδην, έκανε τη σύγκριση μεταξύ της εκκένωσης κάδου πέντε λίτρων στο έδαφος σε σύγκριση με τη χρήση σύριγγας.
«Το μεγαλύτερο μέρος του νερού χτυπά το έδαφος και τρέχει, αλλά χρησιμοποιώντας στάγδην άρδευση, διεισδύει βαθιά στο έδαφος, δημιουργώντας μια μεγάλη φυσαλίδα κάτω από την επιφάνεια», είπε, προσθέτοντας ότι ο αγρότης μπορεί να εξοικονομήσει έως και 30% του νερού με μετάβαση σε στάγδην άρδευση.
Αν και τα στάγδην συστήματα άρδευσης απαιτούν μια αρχική επένδυση χρόνου, χρήματος και προσπάθειας, τα συστήματα έχουν μακροπρόθεσμα σημαντικά οφέλη, δήλωσε ο Van Spengen.
Εκτός από τη σημαντική εξοικονόμηση νερού, το σύστημα αποτρέπει επίσης τη διάδοση της νόσου, ιδίως των μυκητιακών νόσων, διατηρώντας τα φυτά στεγνά, καθώς και βλάβη στα φύλλα που προκαλείται από τον ήλιο, η οποία εμφανίζεται όταν είναι βρεγμένα.
Επιπλέον, αυτά τα συστήματα άρδευσης μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για γονιμοποίηση.
«Η στάγδην άρδευση μπορεί επίσης να διανείμει προϊόντα προστασίας λιπασμάτων και λιπάσματα, που σημαίνει μια πιο στοχευμένη εφαρμογή και μια μείωση στη χρήση αυτών των προϊόντων», τόνισε ο Van Spengen.
Η μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων είναι υψηλή στην ατζέντα της στρατηγικής F2F.
Αλλά για τον Van Spengen, αυτό το είδος συστήματος άρδευσης μπορεί επίσης να προσφέρει στους αγρότες κάτι πολύτιμο.
«Τα συμβατικά συστήματα ψεκασμού απαιτούν πολλή δουλειά - τόσο στην εγκατάσταση όσο και στην επίβλεψη», είπε, επισημαίνοντας ότι συχνά λειτουργούν κάτω από 10 bar πίεσης, αντλώντας 80 κυβικά μέτρα νερού την ώρα, που σημαίνει ότι υπάρχει διαρροή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.
Αντιθέτως, η στάγδην άρδευση λειτουργεί υπό πίεση μόνο 1 bar, πράγμα που σημαίνει ότι οι αγρότες μπορούν να αφήσουν την άρδευση σε λειτουργία ενώ εκτελούν άλλες σημαντικές εργασίες.
«Μπορείτε να περπατήσετε μακριά και να αφήσετε τα φυτά σας χωρίς να ανησυχείτε για κάτι που πάει στραβά», είπε, προσθέτοντας ότι μελέτες έχουν δείξει ότι οι αγρότες αναβάλλουν συχνά την άρδευση για μια εβδομάδα μόλις το ξηρό ξόρκι ξεκινά ελπίζοντας για βροχή λόγω του προσπάθεια που παίρνει η άρδευση.
«Με αυτόν τον τρόπο, τη στιγμή που υποψιάζεστε ότι τα φυτά σας μπορεί να χρειάζονται βοήθεια, μπορείτε να αρδεύσετε αμέσως», είπε ο Van Spengen, μειώνοντας το άγχος στις καλλιέργειες.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις