Κάθε μέρα, με σχεδόν ό, τι κάνουμε, είμαστε εκτεθειμένοι σε κίνδυνο.
Διασχίζοντας το δρόμο, βουρτσίζοντας τα δόντια μας και πίνοντας καφέ, όλα έρχονται με διάφορους βαθμούς κινδύνου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο περιμένουμε αυτοκίνητα, φτύνουμε την οδοντόκρεμα μας και περιορίζουμε την κατανάλωση καφεΐνης. Στην πραγματικότητα, η διαχείριση της έκθεσής μας σε δραστηριότητες και ουσίες που είναι δυνητικά επιβλαβείς, είναι απλώς μέρος της ζωής.
Ωστόσο, σχεδόν όλες οι ουσίες έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν βλάβη. Ακόμα και το νερό, σε ορισμένες ποσότητες, είναι θανατηφόρο. Η δόση υπαγορεύει το δηλητήριο!
Έτσι, όταν ένα σύστημα ταξινομεί ουσίες που βασίζονται αποκλειστικά στον κίνδυνο ή τον κίνδυνο τους, αυτό το σύστημα αγνοεί τον πιο σημαντικό παράγοντα - τον βαθμό στον οποίο εκτίθενται. Η ταξινόμηση του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), για παράδειγμα, ουσιαστικά αγνοεί τα ποσά ή τα όρια έκθεσης, όταν επισημαίνει καρκινογόνες ουσίες ή δραστηριότητες.
Από την άλλη πλευρά, η καναδική κυβέρνηση ρυθμίζει τα φάρμακα και τα φυτοφάρμακα με την κατανόηση ότι όλα συνοδεύονται από σχετικούς κινδύνους. Η Ρυθμιστική Υπηρεσία Διαχείρισης Παρασίτων (PMRA), μια οντότητα στο Health Canada, καθορίζει εάν ένα προϊόν φυτοφαρμάκων μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια, με βάση το ποσό που είναι απαραίτητο για τον έλεγχο των παρασίτων. Κατόπιν θεσπίζουν περιορισμούς στον τρόπο χρήσης του προϊόντος, έτσι ώστε τόσο οι άνθρωποι όσο και το περιβάλλον να προστατεύονται πλήρως.
Ήρθα στον Καναδά το 2010 για να σπουδάσω φυτοβιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα. Σήμερα, ως διδακτορικός επιστήμονας, ο ρόλος μου είναι να κατανοήσω «την επιστήμη πίσω από τις γεωργικές πρακτικές». Γι 'αυτό, η ένταξη στην κανονιστική ομάδα της Corteva Agriscience το 2014 ήταν ιδανική για μένα.
Φυσικά, ως επιστήμονας, ήμουν επίσης περίεργος για το πώς λειτουργεί μια μεγάλη εταιρεία. Είναι αξιόπιστη η επιστήμη τους; Ποιος εργάζεται εκεί; Οι αγρότες έχουν την επιλογή ή αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες τους;
Τα καλά νέα είναι ότι επιστήμονες σαν κι εμένα στην Corteva διατηρούνται στα ίδια ηθικά πρότυπα με τους επιστήμονες με τους οποίους συνεργάστηκα στο πανεπιστημιακό ερευνητικό επίπεδο. Θυμηθείτε, για να αποκτήσετε διδακτορικό, χρειάζεστε τουλάχιστον 11 χρόνια πανεπιστημιακών σπουδών.
Το κοινό θέλει να μάθει περισσότερα για το φαγητό που τρώνε. Από πού προέρχεται; Ποιος το μεγαλώνει; Πώς καλλιεργείται; Και εκτίθενται σε πολλές πηγές πληροφοριών που οδηγούν στις διατροφικές τους συνήθειες. Αυτή είναι μια απίστευτη ευκαιρία για τους αγρότες που θέλουν να βοηθήσουν το κοινό να καταλάβει τι κάνουν, πώς το κάνουν και γιατί. Για να βοηθήσετε την ενημέρωση του κοινού, πρέπει να καταλάβετε πώς το PMRA αξιολογεί την ασφάλεια των φυτοφαρμάκων.
Χρειάζονται περίπου 10 χρόνια για να βρεθεί ένα νέο φυτοφάρμακο που είναι μοναδικό, ευεργετικό για τους αγρότες, ασφαλή για τον άνθρωπο και ασφαλές για το περιβάλλον. Αυτό δεν είναι εύκολο έργο. Ειδικά όταν θεωρείτε ότι οι επιστήμονες της χημείας και της βιολογίας ξεκινούν τη διαδικασία επιλέγοντας από περισσότερες από 100.000 πιθανές χημικές ουσίες για να καταλήξουν σε ένα ή δύο που πληρούν ή ξεπερνούν τα κριτήρια.
Μόλις οι διερευνημένοι χημικοί υποψήφιοι επιλέξουν να γίνουν προϊόντα, διεξάγονται περαιτέρω μελέτες για τον προσδιορισμό του επιβλαβούς οργανισμού που ελέγχει. Διεξάγονται επίσης δοκιμές για την αξιολόγηση των βέλτιστων ποσοστών εφαρμογής και της ασφάλειάς του στον άνθρωπο και το περιβάλλον, με βάση τα προτεινόμενα πρότυπα εφαρμογής και όγκους.
Συνολικά, χρειάζονται σχεδόν 150 ξεχωριστές μελέτες για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας ενός χημικού προϊόντος. Αυτή είναι μια τεράστια επένδυση για καινοτόμες εταιρείες.
Τα φυτοφάρμακα είναι μια από τις πιο ρυθμιζόμενες χημικές ουσίες στον πλανήτη. Πολλές μελέτες από διάφορους επιστημονικούς τομείς εξετάζονται από ρυθμιστικούς οργανισμούς πριν εξεταστεί η καταχώριση ενός φυτοφαρμάκου. Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα καταχωρημένα φυτοφάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια, ενώ παράλληλα προσφέρουν τεράστια οφέλη στο περιβάλλον, παράγοντας περισσότερα σε λιγότερη γη. Τα φυτοφάρμακα έχουν επίσης καλή οικονομική λογική, διατηρώντας τις τιμές των τροφίμων χαμηλά και διασφαλίζουν ότι οι αγρότες έχουν τα κατάλληλα εργαλεία για την καλλιέργεια των καλλιεργειών τους.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις