Γέμισε ο κάμπος απαγορευμένα φυτοφάρμακα

Απαγορευμένα γεωργικά φάρμακα- φυτοφάρμακα, έχουν κατακλείσει τον θεσσαλικό κάμπο, με τους αγρότες να παραπλανούνται ή συνειδητά να προβαίνουν στην αγορά τους, από ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα λαθρεμπόρων, που καταφτάνουν κυρίως από τη Βουλγαρία.

Πρόκειται για φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται σε διάφορες καλλιέργειες και για τα οποία έχει απαγορευτεί η χρήση τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της επικινδυνότητάς τους στη δημόσια υγεία.

Το θέμα της παράνομης διακίνησής τους και της χρήσης τους είναι γνωστό τόσο στους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς όσο και στους κύκλους των γεωπόνων και των ελληνικών εταιριών διακίνησης και διάθεσης φυτοφαρμάκων, αλλά δυστυχώς το φαινόμενο εντείνεται παρά καταπολεμείται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για την υγεία των καταναλωτών, όσο και γενικότερα για τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

«Θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε καταστήματα εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων, αλλά και στην ύπαιθρο (παίρνοντας ακόμη και δείγματα από βυτία ψεκασμών), με στόχο να καταπολεμήσουμε τη μάστιγα, τόσο για την προστασία των αγροτών, της καλλιέργειάς τους όσο κυρίως και για την υγεία όλων», δηλώνει η αντιπεριφερειάρχης κ. Ρένα Καραλαριώτου, αποφασισμένη να λάβει δραστικά μέτρα και να «χτυπήσει» την ασυδοσία αυτών που θέλουν να απολαμβάνουν κέρδη με τρόπο παράνομο, που έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρουσίασε η ίδια, από τον περασμένο Μάιο, σε συνεργασία με την Αστυνομία και εισαγγελέα, ξεκίνησαν εντατικά έλεγχοι για εντοπισμό παράνομης διακίνησης απαγορευμένων φυτοφαρμάκων, στα ...δίχτυα των οποίων πιάστηκαν τόσο καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων αλλά και αγρότης.

Αναλυτικότερα η κ. Καραλαριώτου ανάφερε ότι, σε δύο καταστήματα βρέθηκαν μη εγκεκριμένα προϊόντα τα οποία δεσμεύτηκαν και παράλληλα ανακλήθηκε και η άδεια λειτουργίας τους, ενώ σε έξι ακόμη καταστήματα βρέθηκαν ύποπτα σκευάσματα των οποίων διερευνάται η νομιμότητά τους. Τέλος μετά από καταγγελία πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε αποθήκη στην ύπαιθρο όπου επίσης βρέθηκαν μη εγκεκριμένα φυτοφάρμακα.

Όλες οι περιπτώσεις διαβιβάστηκαν στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, (που συνεργάζεται στενά με το αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας) απ΄ όπου και επιβλήθηκαν οι διοικητικές κυρώσεις και εν συνεχεία οι υποθέσεις προωθήθηκαν στην εισαγγελία για την επιβολή των ποινικών κυρώσεων.

«Θα προβούμε ακόμη και σε έκτακτους ελέγχους, σε αποθήκες της υπαίθρου, σε συνεργασία με κλιμάκιο των εμπλεκόμενων φορέων και αρχών και συγκεκριμένα της αστυνομίας, του ΣΔΟΕ και της εισαγγελίας» δηλώνει επίσης η κ. Καραλαριώτου η οποία παράλληλα εκφράζει την άποψη ότι είναι επιτακτική ανάγκη να πραγματοποιείται ουσιαστικός έλεγχος και στα σύνορα της χώρας, καθώς είναι γνωστό ότι μεγάλα φορτία παράνομων σκευασμάτων έρχονται από τη Βουλγαρία.

Το πρόβλημα της χρήσης των απαγορευμένων φυτοφαρμάκων, από τους Έλληνες αγρότες, πριν χρόνια, εστιαζόταν περισσότερο σε αγροτικές περιοχές της Βορείου Ελλάδος (ευκολότερα προσβάσιμες από τους Βούλγαρους λαθρεμπόρους) και λιγότερο στη Θεσσαλία, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια, διαπιστώνεται ότι γιγαντώνεται το φαινόμενο και στη Θεσσαλία με τους αγρότες να «πέφτουν» θύματα της παραπλάνησης και να χρησιμοποιούν τα παράνομα και απαγορευμένα φυτοφάρμακα στις καλλιέργειές τους, υποστηρίζει ο πρόεδρος της επιτροπής ενάντια στην παράνομη διακίνηση φυτοφαρμάκων, του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας ( Ε.ΣΥ.Φ.) κ. Βασ. Ευθυμιάδης

Τονίζει δε, ότι ο μεγαλύτερος όγκος των παράνομων φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη θεσσαλική γη, αφορά σε ζιζανιοκτόνα βαμβακιού και αναφέρει ότι οι λαθρέμποροι πλησιάζουν με δόλο τους αγρότες, πείθοντάς τους να χρησιμοποιήσουν προϊόντα που έχουν αποσυρθεί -κάποια από αυτά πρόσφατα κι άλλα εδώ και χρόνια- στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες Λαρισαίου γεωπόνου, καθησυχάζουν τους αγρότες ότι πρόκειται για εντελώς νόμιμα προϊόντα, όπου πληρώθηκε και ο Φ.Π.Α. και τους διαβεβαιώνουν ότι η κατοχή παρανόμων φαρμάκων από παραγωγούς δεν είναι αδίκημα, γεγονός που είναι απόλυτα ανακριβές.

Στην πραγματικότητα τους παραπλανούν. Και έτσι το κύκλωμα συνεχίζει απρόσκοπτα τις πωλήσεις στις πλατείες του χωριών και του θεσσαλικού κάμπου, παρουσιάζοντας έναν άτυπο χειρόγραφο κατάλογο (απαγορευμένων) γεωργικών φαρμάκων και καταγράφοντας παραγγελίες ενδιαφερόμενων αγροτών. Σε αυτούς τους καταλόγους, όπως μας πληροφορεί ο ίδιος, φιγουράρουν απαγορευμένα εδώ και χρόνια φυτοφάρμακα στην Ευρώπη, όπως τα εξής: Larvin, Lannate, Treflan, Fusilade και Gramoxone.

Οι Βούλγαροι πωλητές, εν συνεχεία, αφού έχουν πάρει τις παραγγελίες τους, προχωρούν στο επόμενο βήμα της οργάνωσης, εισαγωγής τους και διάθεσής τους στους αγρότες. Τα προϊόντα αυτά μάλιστα προπληρώνονται, ενισχύοντας έτσι οι Έλληνες αγρότες τη βουλγάρικη και την τούρκικη οικονομία (απ΄ όπου προέρχονται αρκετά σκευάσματα), τη στιγμή που η ελληνική βρίσκεται σε... ελεύθερη πτώση.

Το σημαντικότερο όμως είναι η μόλυνση που δέχεται το οικοσύστημα, με τους ανθρώπους να κινδυνεύουν βέβαια από σοβαρές απειλές για την υγεία τους.

Μάλιστα επισημαίνει ότι αυτή την περίοδο, ήδη έχουν εμφανιστεί στα χωριά του θεσσαλικού κάμπου πωλητές από γείτονες χώρες, παρουσιάζοντας σε χαμηλές τιμές προϊόντα, που ισχυρίζονται ότι είναι τα ίδια με τα εγκεκριμένα στη χώρα μας, αλλά και προϊόντα που έχουν εδώ και χρόνια απαγορευτεί στην Ευρώπη.

«Το φαινόμενο της παράνομης χρήσης απαγορευμένων γεωργικών φαρμάκων στη χώρα μας, ξεκίνησε πριν χρόνια από παραγωγούς που πήγαιναν στη Βουλγαρία για τέτοιες αγορές», μας ενημερώνει ο κ. Ευθυμιάδης, συμπληρώνοντας «Σήμερα έφτασε να αποτελεί ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα, το οποίο περιλαμβάνει ακόμη και Βούλγαρους αλλά και Έλληνες γεωπόνους».

Στον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας (Ε.ΣΥ.Φ.), καταφτάνουν καταγγελίες για παράνομη προμήθεια και χρήση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων, τις οποίες προωθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που αναλαμβάνει τον έλεγχό τους.

Σύμφωνα με τον κ. Ευθυμιάδη, μέχρι και σήμερα έχουν εξακριβωθεί αρκετές περιπτώσεις, από ελεγκτικούς φορείς του Υπουργείου και έχουν επιβληθεί πρόστιμα, (που φτάνουν τα 30.000 ευρώ) τόσο σε αγρότες όσο και σε καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων.

Παράλληλα στο πλαίσιο της δράσης του για την πάταξη του φαινομένου ο Ε.ΣΥ.Φ, ενημερώνει τόσο τα τελωνεία, όσο και τους αγρότες για τα απαγορευμένα γεωργικά φάρμακα.

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

 «Το κακό πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του...» επισημαίνει ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Δημήτρης Σοφολόγης, τονίζοντας αναλυτικότερα ότι το φαινόμενο μπορεί και μόνο να «χτυπηθεί» στα σύνορα της χώρας μας, με εντατικούς ελέγχους, ώστε να μην μπαίνουν τα φορτία με τα παράνομα και απαγορευμένα φυτοφάρμακα. «Διότι όταν εισχωρήσουν στη χώρα, είναι σαφώς πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστούν», τονίζει ο ίδιος.

Ο κ. Σοφολόγης αναφέρει ότι το θέμα της διακίνησης και χρήσης απαγορευμένων φυτοφαρμάκων (ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα...) στο θεσσαλικό κάμπο, φαίνεται να παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και έχει απασχολήσει τον Γεωπονικό Σύλλογο, που εφιστά την προσοχή στους αγρότες, να χρησιμοποιούν μόνο γεωργικά φάρμακα, με ελληνική ετικέτα, εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για το καλό της υγείας όλων.

Πηγή: Εφ. Ελευθερία (Λένα Κισσάβου)