Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, η στήριξη της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ) της ΕΕ έχει φθάσει σε υψηλό επίπεδο όλων των εποχών. Το επίπεδο ευαισθητοποίησης του κοινού για την ΚΓΠ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2007, με το 78 % των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι γνωρίζει την κοινή γεωργική πολιτική της ΕΕ. Πάνω από το 70 % των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι η ΕΕ, μέσω της ΚΓΠ, εκπληρώνει τον ρόλο της στην παροχή ασφαλών, υγιεινών και βιώσιμων τροφίμων υψηλής ποιότητας. Αυτό καταδεικνύει τη σαφή κατανόηση και την έντονη συνειδητοποίηση του καίριου ρόλου που διαδραματίζουν οι γεωργικές πολιτικές της ΕΕ.
Οι περισσότεροι πολίτες της ΕΕ πιστεύουν ότι η ΕΕ, μέσω της ΚΓΠ, εκπληρώνει τον ρόλο της για τη διασφάλιση σταθερής προσφοράς τροφίμων ανά πάσα στιγμή (81 %). Επιπλέον, περίπου επτά στους δέκα ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η ΚΓΠ συμβάλλει στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων (72 %), στην ανάπτυξη ερευνητικών και ψηφιακών λύσεων για τη στήριξη των τομέων της γεωργίας και των τροφίμων (71 %), και στην ενίσχυση του ρόλου των γεωργών στην τροφική αλυσίδα (70 %). Επιπλέον, η τόνωση των επενδύσεων και της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας στους τομείς της γεωργίας και των τροφίμων (70 %), η συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (70 %) και η εξασφάλιση εύλογων τιμών των τροφίμων (69 %) αποτελούν επίσης βασικές συνεισφορές της ΚΓΠ, σύμφωνα με τους πολίτες. Περισσότεροι από έξι στους δέκα ερωτηθέντες πιστεύουν επίσης ότι η ΚΓΠ συμβάλλει στη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων (66 %) και ενθαρρύνει τους νέους να ενταχθούν στον γεωργικό τομέα (63 %).
Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης μια ισχυρή εκτίμηση για τους γεωργούς μεταξύ των πολιτών της ΕΕ, καθώς το 92 % δηλώνει ότι, στην ΕΕ, η γεωργία και οι αγροτικές περιοχές είναι σημαντικές για το μέλλον μας, με το 52 % να τις θεωρεί «πολύ σημαντικές». Πάνω από το ήμισυ (56 %) δείχνουν ότι το επίπεδο της χρηματοδοτικής στήριξης της ΕΕ προς τους γεωργούς για τη σταθεροποίηση του εισοδήματός τους είναι σωστό, μια αύξηση κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες από το 2022 και το υψηλότερο επίπεδο από το 2013. Σχεδόν εννέα στους δέκα (88 %) είναι υπέρ της συνέχισης της καταβολής επιδοτήσεων από την ΕΕ στους γεωργούς για την εφαρμογή γεωργικών πρακτικών επωφελών για το κλίμα και το περιβάλλον. Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι το 62 % συμφωνεί ότι η γεωργία έχει ήδη συμβάλει σημαντικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Όσον αφορά τις προτεραιότητες και τις προσδοκίες, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων απάντησε ότι η διασφάλιση σταθερής προσφοράς τροφίμων στην ΕΕ ανά πάσα στιγμή (94 %), η διασφάλιση λογικών τιμών τροφίμων για τους καταναλωτές (92 %), η διασφάλιση βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων (91 %) και η ενίσχυση του ρόλου του γεωργού στην τροφική αλυσίδα (90 %).
Οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ θεωρούνται ευρέως επιτυχημένες από τους Ευρωπαίους, με τη μεγάλη πλειοψηφία να πιστεύει ότι αποφέρουν σημαντικά οφέλη για τη γεωργία και τους καταναλωτές της ΕΕ. Συγκεκριμένα, το 76 % συμφωνεί ότι οι συμφωνίες αυτές διασφαλίζουν τη διαφοροποίηση των αγορών και των προμηθειών γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ. Περισσότεροι από επτά στους δέκα πιστεύουν ότι οι εν λόγω εμπορικές συμφωνίες ενισχύουν τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της ΕΕ σε όλο τον κόσμο (73 %) και ότι προωθούν τα εργασιακά και περιβαλλοντικά πρότυπα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της καλής μεταχείρισης των ζώων για γεωργική παραγωγή σε άλλες χώρες (71 %).
Όσον αφορά την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα ευρωπαϊκά σήματα ποιότητας, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι (56 %) αναγνωρίζουν το λογότυπο της βιολογικής γεωργίας, ενώ τα λογότυπα της προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) και της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) θα μπορούσαν να τύχουν ευρύτερης αναγνώρισης.
Πρόκειται για την όγδοη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου με θέμα «Ευρωπαίοι, γεωργία και ΚΓΠ», η οποία διεξήχθη και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ από τις 13 Ιουνίου έως τις 8 Ιουλίου 2024. 26,349 ερωτηθέντες από διαφορετικές κοινωνικές και δημογραφικές ομάδες ερωτήθηκαν στην εθνική τους γλώσσα. Η έρευνα παρέχει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της στάσης των Ευρωπαίων έναντι της γεωργίας και της ΚΓΠ.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις