Έξυπνες συσκευές: Τι γίνεται αν «τρελαθούν»;

Έξυπνες τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα, που μας λένε πότε να ποτίσουμε, λειτουργικά συστήματα, κάμερες, μικρόφωνα. Και μετά τι γίνεται;  Θα καθόμαστε απαθείς σε μια πολυθρόνα και θα περιμένουμε την τηλεόραση ν΄ ανοίξει μόνη της, το ψυγείο να σερβίρει φαγητό, τη σκούπα να σκουπίσει; Κι αν είναι έτσι όλα είναι μέλι γάλα; Δεν πρόκειται να πεθάνουμε από ανία; Η μήπως ξεχάσαμε μία παράμετρο, που λέγεται ασφάλεια;


Θα μπορούσε να είναι ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ένα ρομπότ που κάνει ότι του λέμε και μετά να τρελαθεί και να υποχρεωθούμε να κάνουμε εμείς ό,τι μας λέει.
Μια έρευνα που έγινε από τους επιστήμονες Ααρών Γκραταφιόρι και Τζος Γιάβορ έδειξε πως κάποιοι θα μπορούσαν να καταχραστούν από μακριά τη γραμμή και να πάρουν τον πλήρη έλεγχο μιας έξυπνης τηλεόρασης, συγκεκριμένης μάρκας.
Ουσιαστικά εκείνο που έκαναν ήταν να βάλουν υποτίθεται το μηχάνημα σε κίνδυνο, εκείνο ν΄αντιδράσει ως έξυπνο μηχάνημα κι εκείνοι να καταφέρουν τελικά, να κλέψουν τα στοιχεία, να μολύνουν εφαρμογές ή οτιδήποτε άλλο.


Επιχείρησαν απλά ν΄ αποδείξουν ότι κι  οι χάκερς του κυβερνοχώρου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μέσα από μια έξυπνη τηλεόραση δημιουργώντας προβλήματα στους ενοίκους ενός σπιτιού, παρότι οι εταιρίες παραγωγής προσπαθούν να προστατευθούν και να θέσουν φρένο σε κακόβουλες ενέργειες.
Οι έξυπνες τηλεοράσεις, γεγονός που επιβεβαιώθηκε, ήδη σε μια εταιρία, χρειάζονται βελτιώσεις, ώστε να είναι λιγότερο ευάλωτες.


«Υπάρχουν μια σειρά από αναδυόμενες πλατφόρμες που υποστηρίζουν νέες εφαρμογές για το νοικοκυριό που εκθέτουν τους ιδιοκτήτες σε παρόμοιες απειλές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γκραταφιόρι.

Πηγή: The Ages