Γεωργία ακριβείας: Κάντε κλικ στο έδαφος του…υπολογιστή

Η συμβουλευτική λίπανση καλλιεργειών με τη χρήση νέων τεχνολογιών ή αλλιώς Γεωργία Ακριβείας, που τόσο έχουν ανάγκη οι αγρότες αναμένεται να εφαρμοστεί μετά την πειραματική εφαρμογή με θετικά αποτελέσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς το  2014 και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ορθολογική άρδευση και λίπανση, αποφυγή νιτρορύπανσης των υπογείων υδάτων, ή ευτροφισμό των επιφανειακών υδάτων από γεωργικές δραστηριότητες κ.λ.π. έχουν η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας/Ινστιτούτο Εδαφολογίας Θεσσαλονίκης, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.



Εδώ περιλαμβάνεται και η εκπόνηση σύγχρονων Εδαφολογικών Χαρτών, με επιτόπια δειγματοληψία, με γεωγραφικό εντοπισμό του σημείου δειγματοληψίας (GPS), εργαστηριακή ανάλυση των εδαφικών δειγμάτων και χρήση Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (GIS), οι οποίοι μέσω ειδικού λογισμικού, παρέχουν άμεσα στον αγρότη αναλυτικές συμβουλές ορθολογικής λίπανσης των καλλιεργειών του.

Έτσι, η καινοτομία μίας τέτοιας εδαφολογικής μελέτης είναι ότι επιτρέπει στον χρήστη, μέσα απ’ το ηλεκτρονικό περιβάλλον, κάνοντας “κλικ” σε οποιοδήποτε αγροτεμάχιο, που έχει εντοπιστεί προηγουμένως μέσω του GPS πάνω στους ορθοφωτοχάρτες, να έχει άμεση πρόσβαση σε μια σειρά πληροφοριών, όπως:
    • τα γενικά στοιχεία του συγκεκριμένου αγροτεμαχίου του παραγωγού
• τη φυσική και χημική ανάλυση του εδάφους καθώς και
• συμβουλές για ορθολογική λίπανση για μια σειρά καλλιεργειών του αγροτεμαχίου.


Το λογισμικό (προς το παρόν σε CD), υπολογίζει αυτόματα τις ανάγκες λίπανσης σε κάθε αγροτεμάχιο και έχει τη δυνατότητα να εμφανίζει και να εκτυπώνει ένα δισέλιδο έντυπο, όπου στην πρώτη σελίδα υπάρχει αεροφωτογραφία του αγροτεμαχίου με στοιχεία του παραγωγού και θρεπτική κατάσταση του αγροτεμαχίου ενώ στην δεύτερη σελίδα τη λίπανση της καλλιέργειας.

Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής από παραγωγούς και το Ινστιτούτο Εδαφολογίας Θεσσαλονίκης βρίσκεται ήδη στη διαδικασία αναβάθμισης του υπάρχοντος λογισμικού με σκοπό αυτό να μετασχηματιστεί σε ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο εργαλείο για το διαδίκτυο. Η προσπάθεια αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί και να εφαρμοσθεί στην πράξη εντός του 2014.



Συγχρόνως, επιπλέον έρευνα διεξάγεται για να ενσωματώσει στο νέο διαδικτυακό λογισμικό άλλους παράγοντες, όπως μετεωρολογικά δεδομένα, άρδευση, φυτοπροστασία κλπ. Ο τελικός στόχος είναι να προσφερθεί μια κοινή, εύχρηστη στο χρήστη, ηλεκτρονική πλατφόρμα στο διαδίκτυο ώστε να διευκολυνθεί η διαχείριση της γεωργικής γης.