Στόχος του Copernicus, που παλαιότερα ήταν γνωστό ως GMES (Παγκόσμια Παρακολούθηση του Περιβάλλοντος και της Ασφάλειας ), είναι να προσφέρει στην Ευρώπη συνεχή, ανεξάρτητη και αξιόπιστη πρόσβαση σε δεδομένα και πληροφορίες γεωσκόπησης.
Το Copernicus, το οποίο βασίζεται σε σύμπραξη μεταξύ της Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ) και των κρατών μελών, είναι διαρθρωμένο με βάση έξι διαφορετικές υπηρεσίες: παρακολούθηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, παρακολούθηση της ατμόσφαιρας, παρακολούθηση της ξηράς, παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής, παροχή στήριξης για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και υπηρεσίες ασφάλειας.
Το Copernicus χρησιμοποιεί δεδομένα από δορυφόρους και από επιτόπιους (in situ) αισθητήρες, όπως σημαντήρες ή αεροαισθητήρες, με στόχο την παροχή έγκαιρων και αξιόπιστων πληροφοριών και προβλέψεων για την παροχή στήριξης σε ευρύ φάσμα τομέων, όπως είναι η γεωργία και η αλιεία, η χρήση της γης και η χωροταξία, η καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών, η αντιμετώπιση των καταστροφών, οι θαλάσσιες μεταφορές και η παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ως εκ τούτου, είναι σχεδιασμένο κατά τρόπο που να προωθεί καινοτόμες και εμπορικές εφαρμογές που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή των πολιτών και να δημιουργήσουν οικονομικές ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές εταιρείες και τις ΜΜΕ.