Η τεχνητή νοημοσύνη και η συνεχιζόμενη ψηφιακή επανάσταση θα μεταμορφώσουν αναπόφευκτα τον κόσμο και τα συστήματα αγροδιατροφής του, καθιστώντας ακόμη πιο επείγον οι μετασχηματισμοί που οδηγούν να ωφελήσουν όλους και να συμβάλουν στην επίλυση παγκόσμιων προκλήσεων, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας ( Ο FAO), QU Dongyu, δήλωσε την Παρασκευή στη συνεδρίαση των Επιχειρηματικών Ομοσπονδιών της G7 (B7 ) στη Ρώμη.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι απλώς μια τεχνολογική αλλαγή, αλλά οδηγεί σε έναν θεμελιώδη οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό στο ευρύτερο επίπεδο, είπε ο Qu, σημειώνοντας ότι ο FAO αναγνωρίζει τη δύναμή του να αποφέρει πιθανά οφέλη σε ένα ευρύ φάσμα πληθυσμών και να συμβάλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της βιωσιμότητας.
Σημείωσε ότι «η ψηφιακή γεωργία μπορεί να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο παράγουμε, διανέμουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα», είπε, τονίζοντας ότι τα πιθανά οφέλη για τους αγρότες και τους ενδιαφερόμενους σε όλα τα συστήματα αγροδιατροφής περιλαμβάνουν βελτιωμένα δεδομένα τιμολόγησης, ελαχιστοποίηση της απώλειας και σπατάλης τροφίμων, την ενίσχυση της ασφάλειας των τροφίμων και την τόνωση της υιοθέτησης καλύτερους σπόρους, λιπάσματα και βιώσιμες πρακτικές.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στα κεντρικά γραφεία της Ρώμης της κύριας επιχειρηματικής ένωσης της Ιταλίας, Confindustria. Το B7 περιλαμβάνει τις κύριες επιχειρηματικές και βιομηχανικές ομοσπονδίες των μελών της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία φορά το χρόνο, η Β7 παρουσιάζει τις συστάσεις της για επιλεγμένα θέματα προτεραιότητας στην προεδρία της G7 , την οποία φέτος ασκεί η Ιταλία. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, και ένα ευρύ φάσμα ανώτατων εκτελεστικών στελεχών από διεθνείς ιδιωτικές εταιρείες.
Ο Γενικός Διευθυντής του FAO μίλησε σε μια σύνοδο που επικεντρώθηκε στη χάραξη νέων πορειών για διασυνοριακή παγκόσμια συνεργασία, με τον Mathias Cormann, Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Για να διευρύνει τον θετικό αντίκτυπο τέτοιων ευνοϊκών καινοτομιών, ο FAO συνεργάζεται στενά με όλους τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων, του ακαδημαϊκού κόσμου, του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών και διεθνών οργανισμών, υποστηρίζοντας μια ισχυρή προσέγγιση με στοχευμένες, συνεκτικές και ολοκληρωμένες στρατηγικές και δράσεις που εφαρμόζονται σε συνέργεια και σε συμμόρφωση με τις ηθικές αρχές.
Δεδομένα, ενέργεια, κλίμα
Ο Γενικός Διευθυντής τόνισε τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζουν τα δεδομένα στην τεχνητή νοημοσύνη και τις ψηφιακές τεχνολογίες, σημειώνοντας ότι απαιτούνται ποιοτικά δεδομένα για την εκπαίδευση καινοτόμων εργαλείων και για την επιτάχυνση δράσεων όπως ο μετασχηματισμός των συστημάτων αγροδιατροφής. Ο FAO διαθέτει μια τρομερή βάση δεδομένων στο FAOSTAT, τα δεδομένα είναι κεντρικά στο Στρατηγικό Πλαίσιο 2022-2031 του FAO και διαθέτει ένα εργαστήριο καινοτομίας για πειραματισμό με νέες πηγές και μεθόδους. Ένα στοιχείο από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι ότι τα οικοσυστήματα δεδομένων απαιτούν σημαντικές επενδύσεις και αποτελεσματική συνεργασία. Ο FAO είναι έτοιμος να συνεργαστεί και να συνεργαστεί με τον όμιλο B7 και τον ιδιωτικό τομέα σε αυτόν τον τομέα, δήλωσε ο Qu.
Ένας άλλος απολύτως κρίσιμος τομέας για συνεργασία και εναρμόνιση προσεγγίσεων είναι ο ενεργειακός τομέας. Η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές έως το 2050 είναι «απλά δεν είναι δυνατή» χωρίς να αντιμετωπιστεί η κατανάλωση ενέργειας στα συστήματα αγροδιατροφής, είπε ο Γενικός Διευθυντής.
Ο Qu προέτρεψε επίσης τους φορείς του ιδιωτικού τομέα να αυξήσουν τη φιλοδοξία τους για δράση για το κλίμα και να δείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα απέναντι στις αλυσίδες εφοδιασμού τους και στις κοινότητες στις χώρες από τις οποίες προμηθεύονται, αγοράζουν και πωλούν τα προϊόντα τους.