Κτηνοτροφία: Έρχεται λύση στο πρόβλημα με το μεθάνιο;

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), οι αλυσίδες εφοδιασμού ζώων ευθύνονται για το 14,5% των παγκόσμιων ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Και τα βοοειδή είναι υπεύθυνα για περίπου τα δύο τρίτα αυτού του συνόλου, κυρίως λόγω των εκπομπών μεθανίου που προκύπτουν από τη ζύμωση του στομάχου. Το μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου με δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη 28 φορές υψηλότερο από το διοξείδιο του άνθρακα για μια περίοδο 100 ετών, είναι ένας σημαντικός ένοχος της κλιματικής αλλαγής.

Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι οι εκπομπές μεθανίου από την κτηνοτροφία μπορεί να συναγωνίζονται τις εκπομπές των αυτοκινήτων παγκοσμίως και να αντιστοιχούν στις εκπομπές από την παγκόσμια παραγωγή τσιμέντου. Ακόμα πιο σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το μεθάνιο της κτηνοτροφίας μπορεί να είναι τέσσερις φορές υψηλότερο από τις εκπομπές ολόκληρης της αεροπορικής βιομηχανίας.

Στον αγώνα για τον περιορισμό της υπέρμετρης συμβολής της κτηνοτροφίας στην κλιματική αλλαγή, η νεοσύστατη εταιρεία αγροτικής βιοτεχνολογίας ArkeaBio ακολουθεί μια καινοτόμο βιολογική προσέγγιση. Με έδρα τη Βοστώνη, η νεοσύστατη εταιρεία αναπτύσσει ένα πρωτοποριακό εμβόλιο με στόχο να κάνει τις αγελάδες να παράγουν λιγότερο μεθάνιο μέσω των πεπτικών τους διαδικασιών. Αξιοποιώντας τις εξελίξεις στη μικροβιολογία και την ανοσολογία, η ArkeaBio ελπίζει να προσφέρει μια πρώτη στο είδος της λύση.

Η νεοσύστατη επιχείρηση συγκέντρωσε πρόσφατα 26 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση Σειράς Α, μεταξύ άλλων από την Breakthrough Energy Ventures, μια εταιρεία που υποστηρίζεται από τον Bill Gates.

Στο τιμόνι της φιλόδοξης αποστολής της ArkeaBio βρίσκεται ο Colin South, PhD, του οποίου οι δεκαετίες ηγεσίας στη γεωργική βιοτεχνολογία τον καθιστούν μοναδικά κατάλληλο να καθοδηγήσει αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα. Προερχόμενος από αγροτική οικογένεια στη Νέα Ζηλανδία, ο South διαθέτει πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη βιοπροϊόντων υψηλής αξίας για τις βιομηχανίες τροφίμων, ζωοτροφών και ενέργειας.

Αλλά ο South δεν είναι μόνος του σε αυτή την προσπάθεια. Η νεοσύστατη επιχείρηση διαθέτει μια τρομερή ομάδα, με πέντε από τους έξι επικεφαλής της να κατέχουν διδακτορικό δίπλωμα σε κλάδους που σχετίζονται άμεσα με το έργο της ArkeaBio.

«Η ομάδα μας από αφοσιωμένους Μοριακούς Βιολόγους, Ανοσολόγους και Επιστήμονες Ζωικής Παραγωγής εργάζεται με σθένος για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη εργαλείων που επιτρέπουν στους αγρότες να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες και τις συνθήκες της αγοράς», δήλωσε ο South, σε πρόσφατη ανακοίνωση σχετικά με τη βράβευση της νεοφυούς επιχείρησης με το βραβείο NEVYs Emerging Climate Tech Company of the Year. 

Ο ρόλος της κτηνοτροφίας στην κλιματική αλλαγή

Η συμβολή της κτηνοτροφίας στην κλιματική αλλαγή προέρχεται από διάφορες πηγές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού της ζωικής γεωργίας, όπως

* Εντερική ζύμωση: Οι συνήθεις πεπτικές διεργασίες στα μηρυκαστικά ζώα, όπως τα βοοειδή και τα πρόβατα, παράγουν μεθάνιο, κυρίως μέσω του ρέγματος ως υποπροϊόν. Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, η NASA τονίζει ότι το ρέψιμο, και όχι ο μετεωρισμός, είναι ο κύριος ένοχος για τις εκπομπές μεθανίου από τα ζώα.

* Διαχείριση κοπριάς: Η ακατάλληλη αποθήκευση και ο χειρισμός των ζωικών αποβλήτων, ιδίως σε συστήματα διαχείρισης υγρής κοπριάς, όπως οι λιμνοδεξαμενές, δημιουργούν σημαντικές εκπομπές μεθανίου και οξειδίου του αζώτου.

* Παραγωγή ζωοτροφών: Η παραγωγή λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και άλλων γεωργικών εφοδίων για την καλλιέργεια ζωοτροφών εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα. Η εφαρμογή λιπασμάτων οδηγεί επίσης σε απελευθέρωση οξειδίου του αζώτου από το έδαφος.

* Αλλαγή χρήσης γης: Η αποψίλωση δασών, λιβαδιών και άλλων οικοσυστημάτων για τη δημιουργία νέων βοσκοτόπων ή καλλιεργήσιμων εκτάσεων για την παραγωγή ζωοτροφών απελευθερώνει αποθηκευμένο άνθρακα από τη βιομάζα και το έδαφος.

* Χρήση ενέργειας στην εκμετάλλευση: Η τροφοδοσία του εξαερισμού, των συστημάτων ψύξης και άλλων λειτουργιών στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις καταναλώνει ενέργεια.

* Επεξεργασία και μεταφορά: Οι εκπομπές προκύπτουν από τη σφαγή, τη μεταποίηση, τη συσκευασία και τη μεταφορά ζωικών προϊόντων πέρα από την πύλη της φάρμας.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ArkeaBio και εταίρος της Breakthrough Energy Ventures Chris Rivest, «η μείωση των εκπομπών μεθανίου από τον γεωργικό τομέα είναι μία από τις πιο πιεστικές προκλήσεις στη σημερινή μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής».

Το εμβόλιο της ArkeaBio για τις αγελάδες

Η λύση της ArkeaBio αντιμετωπίζει κατά μέτωπο το πρόβλημα του μεθανίου μέσω ενός εμβολίου κατά των μεθανογόνων. Αυτή η μοναδική ανακάλυψη παρέχει μια βιώσιμη απάντηση στην κατανεμημένη, παγκόσμια πρόκληση των εκπομπών μεθανίου από την κτηνοτροφία.

Το εμβόλιο λειτουργεί προτρέποντας το ανοσοποιητικό σύστημα της αγελάδας να παράγει αντισώματα που στοχεύουν και εξουδετερώνουν τα μικρόβια που παράγουν μεθάνιο, γνωστά ως μεθανογόνα, που υπάρχουν στο στομάχι. Με τη μείωση αυτού του μεθανογόνου πληθυσμού, το εμβόλιο μειώνει αποτελεσματικά το εντερικό μεθάνιο που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της πεπτικής διαδικασίας της αγελάδας.

Η ArkeaBio ξεχωρίζει επειδή η προσέγγισή της έχει τη δυνατότητα αποτελεσματικής ανάπτυξης και απρόσκοπτης ενσωμάτωσης στις υπάρχουσες γεωργικές πρακτικές. Το εμβόλιο θα είναι ασφαλές, χωρίς πρόσθετα, οικονομικά αποδοτικό και γρήγορα αναπτύξιμο σε εμπορική κλίμακα, καθιστώντας το μια ελκυστική πρόταση για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους παγκοσμίως.

«Ένα εμβόλιο θα ήταν πραγματικά το ιερό δισκοπότηρο της μείωσης του μεθανίου στην κτηνοτροφία, δεδομένου ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τύπους ζώων και συστημάτων εκτροφής», δήλωσε στο Fast Company ο Jeremy Hill, πρόεδρος της κοινοπραξίας έρευνας για τα αέρια του θερμοκηπίου στην κτηνοτροφία. «Ωστόσο, η ανάπτυξη ενός εμβολίου για την αναστολή των μικροβίων που παράγουν μεθάνιο στο πεπτικό σύστημα μιας αγελάδας είναι εξαιρετικά δύσκολη από τεχνική άποψη, καθώς θα πρέπει να λειτουργεί με πολύ διαφορετικό τρόπο από άλλους τύπους εμβολιασμού». 

Κοιτάζοντας μπροστά: βιώσιμη κτηνοτροφία 

Ακόμη και με καινοτόμες τεχνολογίες χορτοφαγικής και vegan διατροφής, όπως οι εναλλακτικές λύσεις κρέατος με βάση τα φυτά, ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να εξαρτάται από την κτηνοτροφία ως κρίσιμη πηγή θρεπτικών συστατικών και μέσων διαβίωσης. 

Αυτή η εξάρτηση, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ευημερία που οδηγεί σε αυξημένη ζήτηση για τρόφιμα ζωικής προέλευσης στις αναδυόμενες οικονομίες, υπογραμμίζει ότι μια παγκόσμια στροφή μακριά από την κτηνοτροφία πιθανόν να απέχει ακόμη δεκαετίες. 

Η κτηνοτροφική βιομηχανία είναι επίσης παγιδευμένη σε μια πολυπλοκότητα που απορρέει από δεκαετίες βαθιά ριζωμένων πρακτικών και διαρθρωτικών προκλήσεων. Από τη διάχυτη φύση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται διάσπαρτες σε απομακρυσμένες, μακρινές περιοχές, μέχρι τις απαιτούμενες επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, η εφαρμογή βιώσιμων αλλαγών είναι μια δύσκολη μάχη.

Αυτός ο περίπλοκος ιστός οικονομικών, υλικοτεχνικών και πολιτιστικών εμποδίων θέτει τρομερά εμπόδια στον μετασχηματισμό της κτηνοτροφικής βιομηχανίας.

Επομένως, πότε μπορούμε να περιμένουμε να δούμε το εμβόλιο της ArkeaBio σε λειτουργία; Λοιπόν, η λύση του εμβολίου της νεοφυούς επιχείρησης βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του στην υγεία και την παραγωγικότητα των αγελάδων παραμένουν άγνωστες. Μπορεί κανείς μόνο να ελπίζει ότι η επιθυμία της ανθρωπότητας για λύσεις σε συνδυασμό με τον επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης θα ωθήσει επαναστατικές εξελίξεις όπως το εμβόλιο της ArkeaBio σε παγκόσμια προτεραιότητα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις