Πενήντα συσκευές ηχητικής προειδοποίησης δελφινιών θα τοποθετηθούν στα δίχτυα αλιείας που χρησιμοποιούνται στα νότια παράλια της Μαύρης Θάλασσας, στο πλαίσιο μέτρων προστασίας των θαλάσσιων θηλαστικών και αποτροπής περιπτώσεων παγίδευσής τους.
Την πρωτοβουλία έχει αναλάβει η ρουμανική οργάνωση «Mare Nostrum Organization», η οποία με διάφορες μεθόδους παρακολουθεί τα δελφίνια και μελετά τη συμπεριφορά τους.
«Προσπαθούμε να επεκτείνουμε το πρόγραμμά μας φέτος στα νότια παράλια. Σκοπεύουμε να εγκαταστήσουμε 50 συσκευές εκπομπής ηχτητικών σημάτων στα δίχτυα αλιείας. Οι ήχοι θα κρατούν τα δελφίνια μακριά από δίχτυα και έτσι θα αποφεύγεται η παγίδευσή τους» δήλωσε στο ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων Agerpres εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης Μιχαέλα Καντέα.
Μέχρι στιγμής, 50 παρόμοιες συσκευές έχουν τοποθετηθεί στα βόρεια παράλια της Μαύρης Θάλασσας.
«Το 2011 καταγράφηκαν 50 περιστατικά παγίδευσης δελφινιών από αλιευτικά δίχτυα και περισσότερα από 130 άψυχα θηλαστικά εκβράστηκαν στις ακτές» ανέφερε η κ. Καντέα.
Στη Ρουμανία, η αλίευση δελφινιού συνιστά έγκλημα. Το 2011 ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, όταν δέκα δελφίνια εντοπίστηκαν στα δίχτυα τουρκικού αλιευτικού.
Οι πληροφορίες που συλλέγει η «Mare Nostrum Organisation» για την κατάσταση των δελφινιών στη ρουμανική ακτή της Μαύρης Θάλασσας φέτος θα συμπεριληφθούν στα διεθνή στατιστικά στοιχεία που καταρτίζονται με βάση τη Συμφωνία για τη Διατήρηση των Κητωδών της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου και της Συγκείμενης Ζώνης του Ατλαντικού (ACCOBAMS).
Οι ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος, μέλη της οργάνωσης συνεπικουρούμενοι από ομάδες εθελοντών που «χτενίζουν» τις παραλίες της Μαύρης Θάλασσας από την Βάμα Βέτσε έως τη Σουλίνα παρακολουθούν και καταγράφουν τα δελφίνια που εκβράζονται στις ακτές.
Για τη φωτογράφηση και ταυτοποίηση των δελφινιών και την παρακολούθηση στο φυσικό τους περιβάλλον οργανώνονται από κοινού ταξίδια με επιστήμονες από παρόχθιες χώρες της Μαύρης Θάλασσας.