Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Twente φέρνουν κοντά την "καθαρή" ενέργεια με νέες γνώσεις για τις φυσαλίδες.
Σημαντική πρόοδο στην κατανόηση της συμπεριφοράς των φυσαλίδων αερίου κατά την ηλεκτρόλυση του νερού, μιας διαδικασίας ζωτικής σημασίας για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, έφεραν στο φως ερευνητές του Πανεπιστημίου του Twente.
Χρησιμοποιώντας προηγμένες μοριακές προσομοιώσεις, η ομάδα του Detlef Lohse κατάφερε να προβλέψει με επιτυχία την πυκνότητα ηλεκτρικού ρεύματος που απαιτείται για να αποκολληθούν οι φυσαλίδες από τα ηλεκτρόδια, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για την απρόσκοπτη παραγωγή υδρογόνου.
Η έρευνα, δημοσιευμένη στο Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS), βασίζεται στην καθιερωμένη θεωρία σταθερότητας για τις επιφανειακές νανοφυσαλίδες, επεκτείνοντάς την για να συμπεριλάβει την ηλεκτρολυτική πυκνότητα ρεύματος.
Αυτή η νέα γνώση ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση της αποκόλλησης των φυσαλίδων, βελτιώνοντας δραστικά την απόδοση της ηλεκτρόλυσης νερού. Επιπλέον, η εργασία μπορεί να βρει εφαρμογή σε άλλα συστήματα όπου σχηματίζονται φυσαλίδες αερίου, όπως στην κατάλυση.
Το ποιο σημαντικό βήμα προς την παραγωγή καθαρότερης ενέργειας μέσω της ηλεκτρόλυσης νερού έγινε. Η βελτίωση της απόδοσης και η μείωση του κόστους παραγωγής πράσινου υδρογόνου μπορούν να επιταχύνουν την υιοθέτησή του ως εναλλακτικής λύσης στα ορυκτά καύσιμα.
Η παραγωγή πράσινου υδρογόνου αγγίζει καίρια ζητήματα για το μέλλον του πλανήτη μας, όπως η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή ασφάλεια. Η έρευνα αυτή φέρνει ελπίδα για ένα βιώσιμο μέλλον με καθαρότερη ενέργεια