Αποκαλύφθηκε ο "γενετικός κώδικας" πίσω από τις περιβαλλοντικές προσαρμογές του σιταριού

Μια συνεργατική μελέτη μεταξύ Κινέζων και Αυστραλών επιστημόνων αποκάλυψε τη γονιδιωματική βάση για τη συν-εξέλιξη των ποικιλιών σιταριού με τα ενδιαιτήματά τους και τη διατροφική τους κουλτούρα. Αυτό επιτεύχθηκε με τη μελέτη της γονιδιωματικής αρχιτεκτονικής και των αποτυπωμάτων των κινεζικών ποικιλιών σιταριού.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από επιστήμονες της Κινεζικής Ακαδημίας Γεωργικών Επιστημών (CAAS), του Αγροτικού Πανεπιστημίου της Κίνας, του Πανεπιστημίου Murdoch στην Αυστραλία και άλλων ινστιτούτων, δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Nature.

Η μελέτη αυτή επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου παγκρεατοειδούς του σιταριού και στην εφαρμογή του για τη βελτίωση των ποικιλιών σιταριού, αναδεικνύοντας την παγκόσμια πρωτοποριακή συμβολή της Κίνας στην έρευνα για το σιτάρι.

Το σιτάρι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη διατροφική καλλιέργεια στην Κίνα και διαθέτει ένα πολύ καλό σύστημα αναπαραγωγής και γενεαλογικό αρχείο. Η διερεύνηση του γονιδιωματικού αποτυπώματος των ποικιλιών σιταριού άνοιξε δυνητικούς δρόμους για μελλοντικές προσπάθειες αναπαραγωγής, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν την παραγωγή σιταριού στην Κίνα.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα παν-γονιδίωμα σιταριού χρησιμοποιώντας πρόσφατα συναρμολογημένες αντιπροσωπευτικές κινεζικές ποικιλίες, αποκαλύπτοντας ότι η δυναμική χρήση των δομικών παραλλαγών εξελίχθηκε παράλληλα με τους βιότοπους του σιταριού και τη διατροφική του κουλτούρα.

«Για να καταγράψουμε τη γονιδιωματική ποικιλομορφία των κοινών ποικιλιών σιταριού που αντιπροσωπεύουν την ιστορία αναπαραγωγής που καλύπτει 70 χρόνια στην Κίνα, επιλέξαμε 17 ποικιλίες για de novo γονιδιωματική συναρμολόγηση», δήλωσε ο Zhang Xueyong, επιστήμονας σιταριού του CAAS.

«Αυτή η μελέτη παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για γενετικούς πόρους για τη μελλοντική βελτίωση της αναπαραγωγής του σιταριού με τη βοήθεια της γονιδιωματικής», δήλωσε ο Zhang, προσθέτοντας ότι αποκαλύπτει επίσης τις επιπτώσεις των διαφορετικών επιπέδων δομικής παραλλακτικότητας στην προσαρμογή και την αναπαραγωγή του σιταριού, παρέχοντας νέες προοπτικές και στρατηγικές για την ενσωμάτωση και τη χρήση των παγκόσμιων πόρων βλαστικού υλικού για την υποστήριξη της μελλοντικής αναπαραγωγής του σιταριού.

Σύμφωνα με τον Liu Xu, ακαδημαϊκό της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικής, η μελέτη θα προωθήσει την έρευνα των πόρων βλαστικού πλάσματος καλλιεργειών στην Κίνα για να εισέλθει επίσημα στην εποχή των μεγάλων δεδομένων και να επιταχύνει την έρευνα της εξόρυξης και της αξιοποίησης σημαντικών γονιδίων.

Η έρευνα αυτή αποκαλύπτει τον «γενετικό κώδικα» που κρύβεται πίσω από το ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών προσαρμογών του σιταριού και τη διαμόρφωση της ποιότητας. Θα παράσχει επίσης σημαντική γονιδιωματική υποστήριξη και θεωρητική καθοδήγηση για την ευφυή σχεδιασμένη αναπαραγωγή, δήλωσε ο Sun Qixin, ακαδημαϊκός της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικής.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις