ONOX: Ένα ηλεκτρικό τρακτέρ με... μίνιμαλ σχεδιασμό

Εκτός από την ευρεία ορατότητα που παρέχει η χαμηλή επίπεδη δομή του καπό, το γεωργικό όχημα που αναπτύχθηκε από τη γερμανική εταιρεία Raumideen διαθέτει ένα καινοτόμο σύστημα ανταλλαγής μπαταριών. Ακολουθούν τα χαρακτηριστικά

Ένα ηλεκτρικό τρακτέρ νέας σύλληψης, εξοπλισμένο με «αρθρωτή» δομή, ικανό να προσαρμόζεται από τους χειριστές ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες που μπορεί να απαιτεί μια συγκεκριμένη καλλιέργεια: μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά αυτή ακριβώς η φιλοσοφία οδήγησε τους σχεδιαστές της γερμανικής νεοφυούς εταιρείας Raumideen στην ανάπτυξη του ONOX, ενός ολοκαίνουργιου εξειδικευμένου τρακτέρ, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στην τελευταία Agritechnica και το οποίο, μόλις πρόσφατα, κέρδισε το IF Design Gold Award, ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία στον κόσμο στον τομέα του σχεδιασμού.


Εξοπλισμένη με ηλεκτροκινητήρα 50 kW (67 hp) με μέγιστη ροπή 300 Nm, αυτή η πρωτότυπη έκδοση του ONOX διαθέτει ένα ειδικό σύστημα που επιτρέπει στους χειριστές να ανταλλάσσουν γρήγορα και εύκολα μια αποφορτισμένη μπαταρία με μια πλήρως φορτισμένη σε λιγότερο από πέντε λεπτά, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο διακοπής λειτουργίας και βελτιστοποιώντας την παραγωγικότητα.

Το ηλεκτρικό γεωργικό όχημα έχει βάρος 2.500 kg και μπορεί να ανυψώσει έως και 3.500 kg, τόσο εμπρός όσο και πίσω, χρησιμοποιώντας το πρακτικό σύστημα ζεύξης τριών σημείων. Σύμφωνα με την τρέχουσα δήλωση του κατασκευαστή, η αυτονομία λειτουργίας θα πρέπει να είναι περίπου 8 ώρες, με χρόνο φόρτισης περίπου 6 ώρες (με τυπικό φορτιστή).

Με καινοτόμο σύστημα αντικατάστασης μπαταριών

Η ευέλικτη τοποθέτηση των μπαταριών σε τρία σημεία τοποθέτησης επιτρέπει τη χρήση τους ως αντίβαρα, ώστε οι χρήστες να μπορούν να προσαρμόζουν τη διαμόρφωσή τους για κάθε εργασία.

Στην ουσία, μια τεχνολογία που, σε συνδυασμό με τον αρθρωτό σχεδιασμό του οχήματος, εγγυάται μεγάλη ευελιξία χρήσης - από τις εργασίες στον αμπελώνα μέχρι τις μεταφορές - και επιτρέπει στους αγρότες να εργάζονται σύμφωνα με τις συνήθεις ρουτίνες τους, χωρίς να διαταράσσεται ο προγραμματισμός της εκμετάλλευσης.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον κατασκευαστή Raumideen, τα χαρακτηριστικά αυτά μπορούν να μειώσουν τον οικονομικό αντίκτυπο στα οικονομικά των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που μπορεί να δημιουργήσει η μετάβαση σε ηλεκτρική κίνηση.

Ένα άλλο καινοτόμο χαρακτηριστικό, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, είναι το επίπεδο καπό. Με αυτόν τον τρόπο, οι σχεδιαστές όχι μόνο βελτίωσαν την ορατότητα των χειριστών μέσα στην καμπίνα - λειτουργούν με θέα 360 μοιρών, έχοντας τη δυνατότητα να βλέπουν πρακτικά κάτω από την καμπίνα - αλλά εισήγαγαν επίσης έναν πρόσθετο χώρο φόρτωσης.

Στην πραγματικότητα, το επίπεδο καπό μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως πλατφόρμα για τη φόρτωση αντικειμένων και είναι αρκετά σταθερό ώστε να σκαρφαλώσει κανείς για να φτάσει γρήγορα σε ένα κοντινό δέντρο για εργασίες πρασίνου.

Στη συνέχεια, οι ενσωματωμένες ράγες φόρτωσης, ειδικά σχεδιασμένες από την Raumideen, προσφέρουν στους χρήστες τη δυνατότητα προσαρμογής του τρακτέρ τους με άμεσα διαθέσιμα εξαρτήματα, ώστε να μπορούν να προσαρτηθούν στην οροφή του διαφορετικοί τύποι φορτίου.

Επιπλέον, η μπαταρία μπορεί να λειτουργήσει ως αποθήκη ενέργειας για το αγρόκτημα, επεκτεινόμενη ακόμη και σε περιοχές εκτός δικτύου. Καθώς πολλοί αγρότες έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα, το τρακτέρ ONOX είναι επομένως μια ιδανική λύση για τη χρήση και την αποθήκευση της αυτοπαραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Όλα αυτά, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, για την ενθάρρυνση πιο βιώσιμων γεωργικών πρακτικών και την προώθηση ενός πιο αρμονικού και συνειδητοποιημένου ως προς τη φύση εργασιακού περιβάλλοντος. Η ανάπτυξη, η οποία έχει επίσης αναγνωριστεί από τα IF Awards, συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Τα πρώτα γεωργικά οχήματα θα κυκλοφορήσουν στην αγορά από το 2025.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις