Η Δ/νση Αγροτ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών ανακοινώνει προς τους ορυζοπαραγωγούς ότι αυτή την περίοδο προβλέπεται να διαμορφωθούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της ασθένειας «Πυρικουλάρια του ρυζιού» στους ορυζώνες.
Oι ορυζοπαραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν ότι οι σημαντικότεροι παράγοντες που ευνοούν την εξάπλωση της συγκεκριμένης ασθένειας είναι οι μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, είσοδος κρύου νερού στον ορυζώνα, συννεφιασμένος καιρός, νηνεμία, καλλιέργεια ευαίσθητων ποικιλιών, περίσσεια αζώτου, πυκνή καλλιέργεια, όψιμη σπορά και γενικά παράγοντες που καταπονούν τα φυτά όπως η έλλειψη νερού.
Οι παράγοντες που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ασθένειας είναι: 1) Αμειψισπορά των αγρών ρυζιού με άλλες καλλιέργειες όπου είναι δυνατόν να γίνει. 2) Χρησιμοποίηση ανθεκτικών ποικιλιών. 3) Καταστροφή καλαμιάς μετά το τέλος της καλλιέργειας. 4) Ορθή λίπανση (8-10 μονάδες αζώτου σε δύο δόσεις όταν το φυτό εμφανίζει τις υψηλότερες ανάγκες, 4 μονάδες φωσφόρου και 6 μονάδες καλίου περίπου. Η προσθήκη καλίου θεωρείται επιβεβλημένη γιατί προσδίδει στα φυτά μεγαλύτερη αντοχή στις ασθένειες και στις αντίξοες καιρικές συνθήκες). Αποφυγή υπερβολικής αζωτούχου λίπανσης. 5) Χρησιμοποίηση υγιούς πιστοποιημένου σπόρου ή απολύμανση του ύποπτου σπόρου. 6) Φύτρωμα του σπόρου σε πλημμυρισμένο αγρό, συνεχής κατάκλυση του αγρού με νερό και αποφυγή στράγγισης για μεγάλο διάστημα.
Σε περίπτωση εμφάνισης της ασθένειας, συνιστώνται ψεκασμοί των φυτών για την προστασία του φυλλώματος και των στελεχών. Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται με τα εγκεκριμένα για την ασθένεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
Επίσης η Δ/νση Αγροτ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας ανακοινώνει προς τους παραγωγούς αραβοσίτου ότι από την παρακολούθηση των συλλήψεων του επιβλαβούς εντόμου Diabrotica virgifera στο δίκτυο φερομονικών παγίδων που είναι εγκατεστημένο στην Π.Ε. Σερρών, οι πληθυσμοί είναι μειωμένοι στις περιπτώσεις που οι παραγωγοί εφάρμοσαν τη συνιστώμενη αμειψισπορά. Σε αγρούς που καλλιεργήθηκαν αποκλειστικά και μόνο με αραβόσιτο τα τελευταία χρόνια, εμφανίστηκαν ελαφρώς αυξημένοι πληθυσμοί και φαγώματα στα τριχοειδή νημάτια (κλωστές) των σπαδίκων μέσω των οποίων γίνεται η γονιμοποίηση της θηλυκής ταξιανθίας χωρίς όμως να δημιουργηθούν προς το παρόν ιδιαίτερα προβλήματα. Έτσι συνιστάται στους παραγωγούς να παρακολουθούν τις καλλιέργειές τους και να ενημερώνουν την υπηρεσία μας για τυχόν ύποπτα συμπτώματα.
Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών στο Γραφείο Καταπολέμησης Εχθρών και Ασθενειών, στο τηλ. 2321355224
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις