ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : Η αγορά εργασίας, σε αδρές γραμμές, είναι το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο συνάπτονται τα συμβόλαια εργασίας ή οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, βάσει των οποίων κατανέμονται τα άτομα – ιδιώτες σε θέσεις μισθωτής απασχόλησης.
Πηγή: Α. Δεδουσόπουλος, Οικονομική της εργασίας, Τόμος Α: Η προσφορά της εργασίας. Εκδ. Ο Πολίτης, Αθήνα 1995
ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ : Όρος που δηλώνει μια πολιτική για συνεχή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη που δεν συνεπάγεται την καταστροφή του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων αλλά, αντιθέτως, εγγυάται την ορθολογική βιωσιμότητά τους.
Στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζεται ως «σεβόμενη το περιβάλλον ανάπτυξη», δηλαδή εκείνη που «εγγυάται την περιβαλλοντική βιωσιμότητα».
Στην Έκθεση της Παγκόσμιας Επιτροπής για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη (Επιτροπή Brundland 1987), η Αειφόρος Ανάπτυξη ορίζεται ως «η ανάπτυξη, η οποία καλύπτει τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να διακυβεύεται η ικανότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες».
ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ : Η αποτίμηση σε νομισματικές μονάδες του προϊόντος (που προκύπτει ως το σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών διαφόρων κλάδων και δραστηριοτήτων της οικονομίας), το οποίο παράγεται κατά τη διάρκεια ενός έτους, μέσα στην επικράτεια της χώρας, ανεξάρτητα από τη μόνιμη κατοικία των ιδιοκτητών των συντελεστών παραγωγής.
ΑΝΑΔΟΧΟΣ - ΕΡΓΟΛΗΠΤΗΣ : Ο Εργολήπτης (φυσικό πρόσωπο ή εργοληπτική επιχείρηση), στον οποίο έχει ανατεθεί με Σύμβαση η κατασκευή ενός έργου.
Πηγή: Άρθρο 3 του N. 1418/1984 «Δημόσια Έργα και ρυθμίσεις συναφών θεμάτων»
ΑΝΑΔΟΧΟΣ - ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ : Ο Μελετητής (φυσικό πρόσωπο ή μελετητική εταιρεία), στον οποίο έχει ανατεθεί με Σύμβαση η μελέτη ενός έργου.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ : Αφορά όλες τις ενέργειες, προγράμματα, δράσεις, μέτρα, πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στον τομέα της απασχόλησης, της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης και στοχεύουν στο ανθρώπινο δυναμικό. Η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση αναφέρεται στο επιχειρηματικό πνεύμα, την ικανότητα για απασχόληση, τη δυνατότητα προσαρμογής και την ισότητα των ευκαιριών, τα δε Διαρθρωτικά Ταμεία πρέπει να συμβάλλουν στη στήριξη των τεσσάρων αυτών αξόνων.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ : Μέτρο που υπάρχει και στα 13 ΠΕΠ και χρηματοδοτείται από το ΕΚΤ. Στοχεύει στη βελτίωση των δεξιοτήτων του τοπικού εργατικού δυναμικού και την αύξηση της απασχολησιμότητας. Αφορά ανέργους, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους και περιλαμβάνει κυρίως δράσεις κατάρτισης που συνεργούν και δρουν συμπληρωματικά με άλλες δράσεις που υλοποιούνται στην Περιφέρεια, από άλλα μέτρα του ΠΕΠ ή από άλλα ΤΕΠ ή που χρηματοδοτήθηκαν στα πλαίσια του Β’ ΚΠΣ ή εντάσσονται στα αναπτυξιακά έργα που υλοποιούνται στη συγκεκριμένη Περιφέρεια.
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ :
Το Λευκό Βιβλίο του 1994 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση περιλαμβάνει προσανατολισμούς για μια σφαιρική πολιτική ανταγωνιστικότητας που περικλείει τέσσερις στόχους :
• Διευκόλυνση της ένταξης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε ένα σφαιρικό και αλληλεξαρτώμενο ανταγωνιστικό πλαίσιο
• Εκμετάλλευση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων τα οποία συνδέονται με την ανάπτυξη της οικονομίας
• Προαγωγή της αειφόρου βιομηχανικής ανάπτυξης
• Μείωση της απόκλισης μεταξύ των ρυθμών εξέλιξης της προσφοράς και της ζήτησης
Πηγή: ΓΛΩΣΣAPIO «Όργανα, πολιτικές και διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», Υπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Λουξεμβούργο 2000.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ : Η διαδικασία βάσει της οποίας γίνεται η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας των διαρθρωτικών παρεμβάσεων της Κοινότητας. Οι διαρθρωτικές αυτές παρεμβάσεις αποτελούν αντικείμενο εκ των προτέρων αξιολόγησης, ενδιάμεσης αξιολόγησης και εκ των υστέρων αξιολόγησης, που αποσκοπούν στην εκτίμηση του αντίκτυπού τους σε σχέση με τους στόχους, και στην ανάλυση των επιπτώσεών τους σε συγκεκριμένα διαρθρωτικά προβλήματα.
Πηγή: Κανονισμός (EK) αριθ. 1260/1999 του Συμβουλίου της 21.6.1999 για τα Διαρθρωτικά Ταμεία
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΓΩΝ : Διαδικασία κατά την οποία επιλέγονται ενέργειες που εντάσσονται σε Επιχειρησιακά Προγράμματα ή Κοινοτικές Πρωτοβουλίες του ΚΠΣ και θα υλοποιηθούν ανεξάρτητα ή εντός επιχειρησιακών σχεδίων με άμεση ή συγκριτική αξιολόγηση.
Πηγή: ΕΥΣΕΚΤ
ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ : Μια από τις προτεραιότητες της στρατηγικής που έχει επιλεγεί σε ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα. Συνοδεύεται από τη συμμετοχή των Διαρθρωτικών Ταμείων και των άλλων χρηματοδοτικών οργάνων και από τους χρηματοδοτικούς πόρους του κράτους - μέλους που του αντιστοιχούν, καθώς και από συγκεκριμένους στόχους. Στο Β΄ ΚΠΣ, ανεφέρετο ως υποπρόγραμμα.
Πηγή: Κανονισμός (EK) αριθ. 1260/1999 του Συμβουλίου της 21.6.1999 για τα Διαρθρωτικά Ταμεία
ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ Γ΄ΚΠΣ : Κατηγορίες παρεμβάσεων που εξειδικεύουν τις βασικές κατευθύνσεις της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας, μέσω της οποίας το KΠΣ θα συμβάλει στην ανάπτυξη και τη σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας. Το Γ΄KΠΣ περιλαμβάνει επτά άξονες προτεραιότητας:
Άξονας 1: Ανάπτυξη των Ανθρωπίνων Πόρων
Άξονας 2: Μεταφορές
Άξονας 3: Ανταγωνιστικότητα
Άξονας 4: Ανάπτυξη της Υπαίθρου και Αλιεία
Άξονας 5: Ποιότητα Ζωής
Άξονας 6: Κοινωνία της Πληροφορίας
Άξονας 7: Περιφερειακή Ανάπτυξη
Πηγή: Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2000 - 2006 Ελλάδα
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ :
Η απασχόληση τοποθετείται στο επίκεντρο της μέριμνας των κρατών - μελών, δεδομένου του υψηλού επιπέδου του μέσου ποσοστού ανεργίας στην EE (περίπου 11%). Συνεχίζοντας στην κατεύθυνση του Λευκού Βιβλίου του 1993 της Επιτροπής όσον αφορά την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Έσσεν (1994) καθόρισε πέντε τομείς προτεραιότητας για την προώθηση της απασχόλησης:
• Τη βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης μέσω την προώθησης στην επαγγελματική κατάρτιση
• Την αύξηση των θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της ανάπτυξης
• Τη μείωση του έμμεσου μισθολογικού κόστους
• Την αύξηση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής που διέπει την αγορά εργασίας
• Την ενίσχυση των μέτρων υπέρ των ομάδων που θίγονται ιδιαίτερα από την ανεργία
Πηγή: ΓΛΩΣΣAPIO «Όργανα, πολιτικές και διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», Υπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Λουξεμβούργο 2000
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΙΜΟΤΗΤΑ : Η ικανότητα ενός ατόμου να βρει ή να διατηρήσει μία θέση εργασίας σε ένα δεδομένο κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον. Η απασχολησιμότητα αφορά την καταλληλότητα των προσόντων σε σχέση με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, έτσι ώστε το άτομο να μπορεί να βρει ή να διατηρήσει μία θέση εργασίας υπό κανονικές συνθήκες και μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα Μία δημόσια παρέμβαση για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας αφορά κυρίως την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και ειδικότερα την εκπαίδευση. Η απασχολησιμότητα ενός ατόμου εξετάζεται έμμεσα με βάση προαποφασισμένους δείκτες (π.χ. προσόντα, εμπειρία, κινητικότητα, προτάσεις απασχόλησης)
Πηγή: Means Collection, Glossary of 300 concepts and technical terms
ΑΡΧΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ : Σκοπός είναι να διασφαλίσει στους καταρτιζόμενους την απόκτηση μιας ολοκληρωμένης σειράς βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων σε ένα εξειδικευμένο εργασιακό τομέα, ώστε να καταστούν ικανοί να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Η αρχική επαγγελματική κατάρτιση χωρίζεται σε δύο μέρη:
1. Στη βασική κατάρτιση που ακολουθείται από ενέργειες που συμβάλουν
2. Στη μετάδοση εξειδικευμένων γνώσεων
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ : Μια από τις Γενικές Γραμματείες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Έχει την πλήρη ευθύνη της χώρας για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (EKT) έναντι των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι ο φορέας Εθνικού Συντονισμού για όλες τις ενέργειες ανάπτυξης των ανθρωπίνων πόρων και προώθησης της απασχόλησης, οι οποίες συγχρηματοδοτούνται από το EKT.
κορυφή σελίδας
ΔΕΙΚΤΗΣ :
Όρος με τον οποίο εννοείται συνήθως η ποσοστιαία σύγκριση ενός μεγέθους με κάποιο άλλο αντίστοιχο μέγεθος.
Η χρησιμοποίηση δεικτών ως μέσων συγκριτικής παρουσίασης στοιχείων, σε συνδυασμό με τη γραφική παρουσίαση της διαχρονικής εξέλιξής τους, διευκολύνει τη συγκριτική αξιολόγηση μεγάλου όγκου στοιχείων.
Διακρίνονται διάφορες κατηγορίες δεικτών, όπως: προγραμματικοί δείκτες, δείκτες παρακολούθησης και αξιολόγησης, κλπ.
Οι επιμέρους δείκτες σε κάθε κατηγορία είναι:
• Δείκτες πόρων ή εισροών, που αφορούν τον διατιθέμενο προϋπολογισμό σε κάθε επίπεδο της παρεχόμενης αρωγής. Χρησιμοποιούνται χρηματοοικονομικοί δείκτες για την παρακολούθηση της προόδου από πλευράς (ετήσιας) ανάληψης υποχρεώσεων και πληρωμής των χρημάτων που διατίθενται για οποιαδήποτε πράξη, μέτρο, άξονα ή πρόγραμμα σε σχέση με το επιλέξιμο κόστος του. Παράδειγμα: Ποσοστό διατιθέμενων κεφαλαίων σε έργα ενδιαφερομένων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
• Δείκτες εκροών που αφορούν τη δραστηριότητα και μετρούνται σε φυσικές ή νομισματικές μονάδες. Παράδειγμα: Κόστος κατασκευής οδού και κατασκευασθέντα χιλιόμετρα.
• Δείκτες αποτελεσμάτων, που αφορούν την άμεση επενέργεια που επέφερε το μέτρο, ο άξονας ή το πρόγραμμα, παρέχουν πληροφορίες για αλλαγές π.χ. στη συμπεριφορά, στην ιδιότητα ή στις επιδόσεις των άμεσα ωφελούμενων και μπορεί να έχουν είτε φυσική είτε οικονομική υπόσταση. Παράδειγμα : Εξοικονόμηση χρόνου από κατασκευή νέας οδού.
• Δείκτες επιπτώσεων, που αφορούν τις συνέπειες της παρέμβασης πέραν των άμεσων επενεργειών στους άμεσα ωφελούμενους. Μπορεί να ορισθούν δύο έννοιες επιπτώσεων, ανάλογα από το κατά πόσο οι επενέργειες συμβαίνουν μετά από πάροδο ορισμένου χρόνου (ειδικές επιπτώσεις), συνδέονται όμως άμεσα με την αναλαμβανόμενη πράξη, ή απώτερες επενέργειες που επηρεάζουν μεγαλύτερο πληθυσμό (γενικές επιπτώσεις). Παράδειγμα: Αριθμός δημιουργούμενων θέσεων απασχόλησης.
Στο OΠΣ προβλέπονται μεταξύ άλλων δύο είδη δεικτών αποτελεσματικότητας, οι δείκτες υλοποίησης - πραγματοποίησης (εκροών) και οι δείκτες αποτελεσμάτων, που επιτρέπουν, οι μεν πρώτοι την αποτίμηση του έργου που πραγματοποιήθηκε με το ποσό που διατέθηκε για την παρέμβαση, οι δε δεύτεροι, την εκτίμηση των πρώτων άμεσων ωφελειών για τους άμεσους αποδέκτες της υλοποίησης της παρέμβασης. Οι δείκτες θα εξειδικευθούν από την Διαχειριστική Αρχή κάθε Προγράμματος στα πλαίσια του Συμπληρώματος Προγραμματισμού.
Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «Δείκτες για Παρακολούθηση και Αξιολόγηση: Ενδεικτική Μεθοδολογία - Έγγραφο εργασίας αριθ.3» (1999)
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ :
Η Δαπάνη που πραγματοποιείται για την κάλυψη μέρους (όταν υπάρχει και ιδιωτική συμμετοχή) ή όλου (όταν υπάρχει μόνο δημόσια συμμετοχή) του προϋπολογισμού ενός Επιχειρησιακού Προγράμματος ή και Έργου, και προέρχεται εξ ολοκλήρου από δημόσιους (εθνικούς και κοινοτικούς) πόρους, δηλαδή είναι το άθροισμα της Εθνικής Δημόσιας Δαπάνης (Εθνική Συμμετοχή) και της Κοινοτικής Συμμετοχής.
ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ - ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ : Η μέσω οργανωμένων επικοινωνιακών παρεμβάσεων ενημέρωση ή/και ευαισθητοποίηση τόσο της κοινής γνώμης όσο και ειδικών ακροατηρίων σχετικά με τους στόχους, το περιεχόμενο, τους αποδέκτες και τα αναμενόμενα αποτελέσματα συγκεκριμένων σχεδίων και Προγραμμάτων με σκοπό την εξοικείωσή τους, ενεργοποίησή τους και κινητοποίησή τους για τη συνειδητοποίηση εμποδίων ή/και προώθηση των απαραίτητων Δράσεων και Ενεργειών για τη στήριξη του σχεδίου και του πληθυσμού στόχου.
κορυφή σελίδας
Πηγή: EΠΛE – EKT
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ : «Κάθε σκόπιμη μαθησιακή δραστηριότητα που αναλαμβάνεται σε συνεχιζόμενη βάση με σκοπό τη βελτίωση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων, στο πλαίσιο μιας προσωπικής, κοινωνικής οπτικής και/ή μιας οπτικής που σχετίζεται με την απασχόληση». Η δια βίου κατάρτιση σύμφωνα με την ευρύτερα αποδεκτή άποψη καλύπτει όλους τους τύπους της προσχολικής εκπαίδευσης, όλους τους τύπους της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και όλες τις μορφέςτης άτυπης εκπαίδευσης.
Πηγή: Έκθεση της Επιτροπής-Η πραγμάτωση μιας Ευρωπαϊκής περιοχής δια βίου μάθησης-Νοέμβριος 2001
ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ : Χρηματοδοτικά μέσα της EE για την άσκηση της Περιφερειακής Πολιτικής, που παρεμβαίνουν δια της χρηματοδότησης των στόχων. Τα Διαρθρωτικά Ταμεία είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ETΠA), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (EKT), το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (EΓTΠE) και το Χρηματοδοτικό Μέσο Προσανατολισμού της Αλιείας (XMΠA). Το Ταμείο Συνοχής που ιδρύθηκε το 1993 εξυπηρετεί και αυτό τους στόχους της διαρθρωτικής πολιτικής της Ένωσης. O προϋπολογισμός του συνόλου των Διαρθρωτικών Ταμείων ανήλθε σε 208 δισ. ECU συνολικά στην περίοδο 1993 - 1999 και αυξήθηκε σε 213 δισ. ΕΥΡΩ για την περίοδο 2000 - 2006.
Πηγή: «Η Ευρώπη από το A έως το Ω: Οδηγός της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», Υπηρεσία Επίσημων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, 1997
κορυφή σελίδας
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ : Κάθε Εθνική, Περιφερειακή ή Τοπική Αρχή ή φορέας δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που ορίζεται από κράτος μέλος ή το κράτος μέλος, εφόσον ασκεί τα σχετικά καθήκοντα, για να διαχειρίζεται μια παρέμβαση για τους σκοπούς του Κανονισμού (ΕΚ) 1260/1999. Στην περίπτωση που το κράτος - μέλος ορίζει διαφορετική από το ίδιο Διαχειριστική Αρχή, καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες της σχέσης του με αυτή την αρχή καθώς και όλες τις λεπτομέρειες της σχέσης της Διαχειριστικής Αρχής με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην Ελλάδα, η διαχείριση κάθε Επιχειρησιακού Προγράμματος ασκείται μέσω Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (Διαχειριστική Αρχή) η οποία εδρεύει στο οικείο Υπουργείο ή Περιφέρεια. Πηγές:
1) Κανονισμός (EK) αριθ. 1260/1999 του Συμβουλίου της 21.6.1999 για τα Διαρθρωτικά Ταμεία
2) N. 2860/2000 (ΦEK 251A/14.11.2000)
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΠΣ : Η Διαχειριστική Αρχή του KΠΣ έχει τη συνολική ευθύνη του προγραμματισμού και της εφαρμογής του KΠΣ. Ιδίως έχει ως σκοπό την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας και της νομιμότητας της διαχείρισης και της εφαρμογής του KΠΣ, καθώς και το συντονισμό του προγραμματισμού και της εφαρμογής των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και το συντονισμό των Διαχειριστικών Αρχών των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Η Διαχειριστική Αρχή του KΠΣ εκπροσωπεί τη χώρα έναντι της Επιτροπής για τα θέματα του KΠΣ. Οι αρμοδιότητες της KΔA παρατίθενται στο άρθρο 2 του N. 2860/2000.
Πηγή: N. 2860/2000 (ΦEK 251A/14.11.2000)
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ : Περιφερειακή Υπηρεσία, οργανική μονάδα του Νέου Οργανισμού Περιφέρειας, που υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση της Περιφέρειας.
Είναι αρμόδια για την εξειδίκευση της περιφερειακής πολιτικής στο επίπεδο της Περιφέρειας, την υλοποίηση των διαδικασιών του Δημοκρατικού Προγραμματισμού για τα ετήσια και μεσοπρόθεσμα προγράμματα Περιφερειακής Ανάπτυξης, καθώς και για τα αναπτυξιακά κίνητρα και την προώθηση νέων θεσμών. Είναι επίσης αρμόδια και για θέματα υδατικών πόρων.
Έχει ως τοπική αρμοδιότητα ολόκληρη την Περιφέρεια και έδρα την έδρα της Περιφέρειας.
Συγκροτείται από τέσσερα τμήματα:
1) Τμήμα Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής
2) Τμήμα Εφαρμογής Προγραμμάτων και Διαχείρισης Έργων
3) Τμήμα Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης
4) Τμήμα Διαχείρισης Υδατικών Πόρων
Πηγή: N. 2503/1997 «Διοίκηση, Οργάνωση, Στελέχωση της Περιφέρειας, ρύθμιση θεμάτων για την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλες διατάξεις» - Νέος Οργανισμός Περιφέρειας
ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ :
Το EΔET είναι ένα δίκτυο κορμού (backbone network) που αφενός συνδέεται με το Διαδίκτυο (Internet) και αφετέρου μέσω σημείων πρόσβασης (access points) εξασφαλίζει σύνδεση με το Διαδίκτυο σε διάφορα επιμέρους δίκτυα χρηστών που είναι Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Το EΔET μετεξελίχθηκε πρόσφατα σε AE με αποκλειστικούς μετόχους το Υπουργείο Ανάπτυξης, τα AEI, TEI, και τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας.
Το EΔET θα προχωρήσει σε δικτυακές συνδέσεις με χώρες της Βαλκανικής, του Εύξεινου Πόντου και της Ανατολικής Μεσογείου και προς την κατεύθυνση αυτή ήδη έχουν δρομολογηθεί συνδέσεις με Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από πολλές άλλες.
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΟΜΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (ΕΚΕΠΙΣ) :
NΠIΔ με έδρα την Αθήνα, εποπτευόμενο από τον Υπουργό Εργασίας. Σκοπός του Κέντρου είναι η συνεργασία με τα EΣEKA, ΠEEKA και NEEKA, η πιστοποίηση της καταλληλότητας των υποδομών, των εκπαιδευτικών δομών και της επάρκειας των εκπαιδευτών, η ανάπτυξη προγραμμάτων συνεχιζόμενης κατάρτισης, εκπαιδευτικής μεθοδολογίας και εκπαίδευσης εκπαιδευτών, η κατάρτιση μητρώου φορέων παροχής συνεχιζόμενης κατάρτισης και η ανταλλαγή πληροφοριών και συνεργασία με αντίστοιχους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: N. 1836/1989, ΦEK 79A, άρθρο 1
ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ (ΕΣΔΑ) :
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έθεσε σε εφαρμογή το Νοέμβριο του 1997 την Ενιαία Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Απασχόληση σε εφαρμογή της Συνθήκης του Άμστερνταμ, που προβλέπει το συντονισμό και τη συστηματική αρακολούθηση των πολιτικών απασχόλησης στα κράτη-μέλη της EE με στόχο την επίτευξη της σύγκλισης σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής.
Βασικό στοιχείο υλοποίησης της στρατηγικής αυτής αποτελεί η διατύπωση σε ετήσια βάση από την EE μιας σειράς κατευθυντηρίων γραμμών στις οποίες συνοψίζονται τα βασικά σημεία σύγκλισης των πολιτικών απασχόλησης και οι συγκεκριμένοι στόχοι της πολιτικής της EE. Τα κράτη - μέλη εντάσσουν αυτούς τους στόχους στις εθνικές τους πολιτικές και λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα τα οποία αποτυπώνουν στα EΣΔA.
Το EΣΔA είναι η ολοκληρωμένη εθνική πολιτική για την απασχόληση, η οποία βασίζεται σε εξειδικευμένους και ποσοτικοποιημένους στόχους, τάσσοντας προθεσμίες για την επίτευξη τους.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΕΕΤΑΑ ΑΕ) :
Η EETAA ιδρύθηκε το 1985 λειτουργεί με τη μορφή της ανώνυμης εταιρίας, και διέπεται από τις διατάξεις του N. 2190/20 και του ιδρυτικού της νόμου. Ανήκει στον κοινωνικό τομέα της οικονομίας, διοικείται από ενδεκαμελές αιρετό Διοικητικό Συμβούλιο και έχει μετόχους φορείς της Αυτοδιοίκησης, το Ελληνικό Δημόσιο και φορείς του Κοινωνικού τομέα.
Η EETAA έχει σκοπό την παροχή επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης σε φορείς της Αυτοδιοίκησης καθώς και σε φορείς του Δημοσίου και του Κοινωνικού τομέα. Επιπλέον και για την επίτευξη του σκοπού της συμμετέχει σε μεγάλο αριθμό δικτύων και συνεργασιών.
ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ:
Oι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης γίνονται αντιληπτές ως ένα επικουρικό σύνολο μέτρων που προσανατολίζεται προς την ενίσχυση της προσφοράς εργασίας με την ανάδειξη των στρατηγικών ενεργοποίησης των ατόμων εργάσιμης ηλικίας και τη διεύρυνση των ευκαιριών απασχόλησης ειδικών ομάδων του πληθυσμού όπως είναι οι νέοι, οι γυναίκες οι μακροχρόνια άνεργοι, μετανάστες και άλλες ευάλωτες κοινω¬νικές ομάδες, παρεμβαίνοντας κυρίως στο σκέλος της διαρθρωτικής ανεργίας και της ανεργίας τριβής αφού θεωρείται λίγο ως πολύ δεδομένη η ζήτηση εργασίας. Με βάση αυτή τη θεώρηση επιδιώκεται, κυρίως, η αναδιάταξη της σχέσης μεταξύ των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και των πολιτικών κοινωνικής προστασίας των ανέργων (επιδόματα ανεργίας, απα-σχόληση στο δημόσιο και τον κοινωνικό τομέα, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αποζημιώσεις απολύσεων κ.ά.) κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι πόροι που τώρα διατίθεται για τις παθητικές πολιτικές να δαπανηθούν για τα ενεργητικά μέτρα απασχόλησης.
ΕΝΙΑΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΑΞΗ :
Κοινό πλαίσιο δράσης μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο εκπονήθηκε ύστερα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Ιούνιος 1985), κυρώθηκε από τα κράτη μέλη και τέθηκε σε ισχύ από 1ης Ιουλίου 1987. Αντικαταστάθηκε από τη Συνθήκη του Mάαστριχτ η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1.1.1993.
Η EEΠ αναμορφώνει προηγούμενες συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καθορίζει τα στάδια και το χρονοδιάγραμμα των αναγκαίων για την υλοποίηση της εσωτερικής αγοράς μέτρων. Επίσης εισάγει το κοινωνικό προφίλ της Ε.Ε.
ΕΝΙΑΙΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΚΤ (ΕΜΑ) : Μηχανογραφημένη βάση δεδομένων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Υπάγεται στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου. Περιέχει τα στοιχεία εμπειρογνωμόνων, αναγνωρισμένων από Γνωμοδοτική Επιτροπή να αξιολογήσουν προτάσεις φορέων για ενέργειες ανθρωπίνων πόρων. Οι αξιολογητές αναγνωρίζονται ανάλογα με το θεματικό τους αντικείμενο και την ομάδα στόχο.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ :
Το μέρος της επαγγελματικής εκπαίδευσης που παρέχει τις ειδικές επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες με τις οποίες ολοκληρώνεται η επαγγελματική επάρκεια του εκπαιδευόμενου, και το οποίο αποτελεί αντικείμενο επαγγελματικής επιμόρφωσης.
Οι σχολές του OAEΔ που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας παρέχουν κυρίως επαγγελματική κατάρτιση, ενώ τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια του Υπουργείου Παιδείας παρέχουν κυρίως επαγγελματική εκπαίδευση.
Πηγή: ΓΛΩΣΣAPIO CEDEFOP, Υπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Λουξεμβούργο 1996
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ :
Η αρχή της επικουρικότητας έχει ως στόχο να εξασφαλίσει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στον πολίτη ενώ ελέγχεται διαρκώς ότι η δράση που αναλαμβάνεται σε κοινοτικό επίπεδο δικαιολογείται σε σχέση με τις δυνατότητες που προσφέρονται σε εθνική, περιφερειακή ή τοπική κλίμακα.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για την αρχή σύμφωνα με την οποία η Ένωση ενεργεί - εκτός από τους τομείς που υπάγονται στην αποκλειστική της αρμοδιότητα - μόνο όταν η δράση της θα είναι πιο αποτελεσματική από τη δράση που θα διεξαχθεί σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο. Συνδέεται στενά με τις αρχές της αναλογικότητας και της αναγκαιότητας που προϋποθέτουν ότι η δράση της Ένωσης δεν πρέπει να υπερβαίνει ό,τι είναι αναγκαίο για να επιτευχθούν οι στόχοι της Συνθήκης.
ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ : Η συμβατότητα με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τις χρηματοδοτήσεις από την EE. Αφορά κυρίως δύο μεγάλες κατηγορίες: τις συγχρηματοδοτούμενες ενέργειες και τις δαπάνες.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ :
Όργανο ορισμένο από το κράτος μέλος, που συνοδεύει την παρέμβαση, ελέγχει τη διαχείρισή της εκ μέρους της Διαχειριστικής Αρχής, εξασφαλίζει την τήρηση των οικείων κατευθύνσεων και κανόνων εφαρμογής και εξετάζει την αξιολόγησή της.
Η Επιτροπή Παρακολούθησης (ΕΠ) βεβαιώνεται για την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα της εκτέλεσης της παρέμβασης και έχει ως αποστολή την παρακολούθηση της αποτελεσματικής και ορθής εφαρμογής του.
Η ΕΠ αποτελείται τουλάχιστον από εκπροσώπους της Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος, της Αρχής Πληρωμής, της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου, εκπροσώπους του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και των αρμόδιων Υπουργείων και αντιπροσώπους των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων και αντιπροσωπευτικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, προωθώντας, κατά το δυνατόν, την ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών. Στις Επιτροπές Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Περιφερειών συμμετέχουν και εκπρόσωποι των OTA Α΄ και Β΄ βαθμίδας. Στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Η Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος συγκροτείται με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, με την οποία και ορίζονται ο πρόεδρος, τα μέλη και οι αναπληρωτές τους. Οι αποφάσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης λαμβάνονται κατά πλειοψηφία, δεν μπορεί όμως να ληφθεί απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της.
Η αποστολή, οι αρμοδιότητες, η συγκρότηση και οργάνωση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος καθορίζονται στον N. 2860/2000 (άρθρα 15 και 16).
Πηγές:
1) Κανονισμός (EK) αριθ. 1260/1999 του Συμβουλίου της 21.6.1999 περί γενικών διατάξεων για τα Διαρθρωτικά Ταμεία
2) N. 2860/2000 (ΦEK 251A/14.11.2000)
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΠΣ :
Η Επιτροπή Παρακολούθησης του KΠΣ έχει ως αποστολή να παρακολουθεί την αποτελεσματική και ορθή εφαρμογή του KΠΣ.
Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του KΠΣ είναι ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος αναπληρώνεται από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα. Η Επιτροπή Παρακολούθησης του KΠΣ αποτελείται από τους Προέδρους των Επιτροπών Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, εκπροσώπους του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, της Διαχειριστικής Αρχής του KΠΣ, της Αρχής Πληρωμής, της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου, εκπροσώπους των αρμόδιων Υπουργείων και αντιπροσώπους των OTA, των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων και αντιπροσωπευτικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, προωθώντας, κατά το δυνατόν, την ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών. Στην Επιτροπή Παρακολούθησης του KΠΣ συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Η Επιτροπή Παρακολούθησης του KΠΣ συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, με την οποία και ορίζονται τα μέλη και οι αναπληρωτές τους. Με όμοια απόφαση δύναται να συγκροτούνται υποεπιτροπές συμβουλευτικού χαρακτήρα για το συντονισμό δραστηριοτήτων σε ειδικούς τομείς, το έργο των οποίων δεν θίγει τις αρμοδιότητες των Επιτροπών Παρακολούθησης του KΠΣ και των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Οι αποφάσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης λαμβάνονται κατά πλειοψηφία, δεν μπορεί όμως να ληφθεί απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της.
Η αποστολή, οι αρμοδιότητες, η συγκρότηση και οργάνωση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΚΠΣ καθορίζονται στον N. 2860/2000 (άρθρα 13 και 14).
Πηγή: N. 2860/2000 (ΦEK 251A/14.11.2000)
ΕΡΓΟ :
Ολοκληρωμένο και λειτουργικά αυτοτελές αντικείμενο που μπορεί να προσδιορίζεται με το χαρακτήρα της υλικής (υλικοτεχνική υποδομή - εξοπλισμός) ή άυλης παρέμβασης (καταρτίσεις κάθε είδους, ενέργειες κοινωνικού χαρακτήρα κλπ.).
Το Έργο/Ενέργεια συντίθεται από πλήθος ομοιογενών δραστηριοτήτων οι οποίες κατατείνουν στην ολοκλήρωσή του (π.χ. αγορά γης, μελέτες, κατασκευή, επίβλεψη, προμήθεια εξοπλισμού ή εκπόνηση επιμορφωτικού προγράμματος, επιμόρφωση ομάδας, διάχυση των αποτελεσμάτων της επιμόρφωσης κλπ.).
Ένα Έργο / Ενέργεια είναι δυνατόν να υλοποιείται με περισσότερες της μιας Συμβάσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε διακριτά τμήματα του συνολικού αντικειμένου.
Στην περίπτωση αυτή, για κάθε σύμβαση ορίζεται ένα Υποέργο. Στο Γ΄ ΚΠΣ αντί για Ε/Ε Έργο/Ενέργεια χρησιμοποιείται ο όρος Πράξη.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ :
Το μεγαλύτερο σε μέγεθος θεσμικό όργανο του συστήματος διοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έδρα τις Βρυξέλλες. Αριθμεί 20 μέλη (Επίτροποι). Οι Επίτροποι δρουν με πλήρη ανεξαρτησία από τις κυβερνήσεις των κρατών τους για το αποκλειστικό συμφέρον της EE. Ο διοικητικός μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει πάνω από 20 Γενικές Διευθύνσεις και 15 περίπου επιπλέον εξειδικευμένες υπηρεσίες, με συνολικό προσωπικό της τάξης των 17.000 ατόμων. Η Επιτροπή επιτελεί τρεις βασικές λειτουργίες:
• Πρωτοβουλία υποβολής νομοθετικών προτάσεων.
• Θεματοφύλακας των Συνθηκών.
• Διαχειριστής και εκτελεστής των πολιτικών της Ένωσης και των διεθνών εμπορικών σχέσεων
(εκτελεστικό όργανο της EE)
Η Επιτροπή διαχειρίζεται τις πιστώσεις του προϋπολογισμού που προορίζονται για τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων αυτών συγκεντρώνεται στα μεγάλα ταμεία, ETΠA, EKT, EΓTΠE, καθώς και στο Ταμείο Συνοχής.
Πηγή: «Στην Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Οδηγός του Πολίτη για τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», Υπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Λουξεμβούργο 1996.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ (ΕΚΤ) :
Διαρθρωτικό Ταμείο της Κοινότητας που συμμετέχει στη χρηματοδότηση ενεργειών επαγγελματικής εκπαίδευσης και επαγγελματικού προσανατολισμού, ενεργειών ενίσχυσης για προσλήψεις σε θέσεις διαρκούς απασχόλησης, καινοτόμου χαρακτήρα για την ανάπτυξη της απασχόλησης και της επαγγελματικής κατάρτισης, ενεργειών που απευθύνονται στο προσωπικό των επιχειρήσεων και ενεργειών επαγγελματικού προσανατολισμού και παροχής συμβουλών σε ανέργους.
Πηγή: «Ευρωπαϊκά Κείμενα : Η Ευρώπη σε εξέλιξη», Έκδοση της EEK, Βρυξέλλες, 1994
ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ :
Η ισότητα των φύλων σε οποιονδήποτε τομέα όσον αφορά το επίπεδο της συμμετοχής τους, της πρόσβασής τους στους πόρους, στα δικαιώματα, στις αμοιβές ή στα επιδόματα.
ΚΑΝΟΝΑΣ DE MINIMIS :
O κανόνας de minimis εισήχθη το 1992 και αφορά την πολιτική της Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, ενισχύσεις μεγαλύτερες των 100.000 ΕΥΡΩ μέσα σε χρονικό διάστημα μιας τριετίας ανά επιχείρηση πρέπει να ανακοινώνονται στην Επιτροπή για λόγους ελέγχου της τήρησης των κανόνων του ανταγωνισμού.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΕΚΤ:
Οι επιλέξιμες δραστηριότητες ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού που συγχρηματοδοτεί το EKT είναι γενικά οι εξής :
α) Επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση, μαθητεία, προκατάρτιση, προσανατολισμός, συμβουλευτική και συνεχής κατάρτιση
β) Ενισχύσεις στην απασχόληση
γ) Μεταπτυχιακή κατάρτιση και κατάρτιση στελεχών σε ερευνητικά ιδρύματα και επιχειρήσεις στο τομέα της έρευνας, της επιστήμης και της τεχνολογικής ανάπτυξης
δ) Ανάπτυξη νέων πηγών απασχόλησης
ε) Ενίσχυση για δομές και συστήματα
στ) Συνοδευτικά μέτρα
ζ) Καινοτόμες δράσεις και τεχνική βοήθεια
Πηγή: Κανονισμός (EK) αριθ.1784/1999 του Συμβουλίου της 13.8.1999.
ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (ΚΕΚ) :
Θεσμός για την παροχή συνεχιζόμενης (μετά την αρχική) επαγγελματικής κατάρτισης σε εργαζομένους, ανέργους, άτομα ειδικών κατηγοριών (μετανάστες, παλιννοστούντες, AMEA) με σκοπό την υποστήριξη της προσαρμογής τους τις νέες συνθήκες που επιβάλλονται από τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, την επανένταξη των ανέργων και την καταπολέμηση των κοινωνικά αποκλεισμένων κατηγοριών. Τα ΚEK εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας και πιστοποιούνται από το ΕΚΕΠΙΣ.
ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΚΥΑ) :
Υπουργική Απόφαση που εκδίδεται με συνυπογραφή από δύο ή περισσότερους Υπουργούς - όταν εμπίπτει στην αρμοδιότητα περισσότερων του ενός Υπουργών - κατ΄ εξουσιοδότηση σχετικού Νόμου.
ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ :
Οι νομοθετικές πράξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δεσμεύουν άμεσα εκείνον ή εκείνους προς τους οποίους απευθύνονται (κράτη -μέλη, επιχειρήσεις ή πολίτες κρατών - μελών) και διακρίνονται για την ατομική ισχύ (οι αποδέκτες ορίζονται και δεσμεύονται ατομικά, στοιχείο που διαφοροποιεί τις Κοινοτικές Αποφάσεις από τους Κοινοτικούς Κανονισμούς) και τη δεσμευτικότητα ως προς όλα τα στοιχεία τους (στοιχείο που τις διακρίνει από τις Κοινοτικές Οδηγίες).
Πηγή: “Ευρωπαϊκά Κείμενα: Το Αλφάβητο του Κοινοτικού Δικαίου”
ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ :
Οι νομοθετικές πράξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες απευθύνονται σε ένα, περισσότερα ή όλα τα κράτη-μέλη και είναι δεσμευτικές όσον αφορά τον επιδιωκόμενο στόχο αλλά επαφίεται στις εθνικές αρχές η επιλογή του τύπου και των μέσων ενσωμάτωσής τους στο εθνικό δίκαιο.
Πηγή: «Ευρωπαϊκά Κείμενα: Το Αλφάβητο του Κοινοτικού Δικαίου»
ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ 2000-2006 :
Οι τέσσερις κοινοτικές πρωτοβουλίες των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων για το χρονικό διάστημα 2000 - 2006 είναι:
• INTERREG III:Διασυνοριακή, διεθνική και διαπεριφερειακή συνεργασία που αποβλέπει στην τόνωση της ανάπτυξης και σε ισόρροπη και αρμονική διευθέτηση του ευρωπαϊκού εδάφους.
• LEADER+:Ανάπτυξη της υπαίθρου μέσω ολοκληρωμένων αναπτυξιακών προγραμμάτων και συνεργασίας ομάδων τοπικής δράσης.
• EQUAL: Διεθνική συνεργασία για την προώθηση νέων πρακτικών καταπολέμησης των πάσης φύσεως διακρίσεων και των ανισοτήτων στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
• URBAN II:Οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση των πόλεων και των συνοικιών που αντιμετωπίζουν κρίση, ώστε να προωθηθεί η βιώσιμη αστική ανάπτυξη.
Το πεδίο εφαρμογής κάθε κοινοτικής πρωτοβουλίας που χρηματοδοτείται από ένα μόνο Διαρθρωτικό Ταμείο (στο INTERREG III και το URBAN II από το ΕΤΠΑ, το EQUAL από το ΕΚΤ και το LEADER+ από το ΕΓΤΠΕ - Τμήμα Προσανατολισμού) μπορεί να διευθυνθεί ώστε να περιλαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Τα επιλέξιμα μέτρα για κάθε κοινοτική πρωτοβουλία ορίζονται στους Προσανατολισμούς της Επιτροπής.
Τα θέματα των κοινοτικών πρωτοβουλιών της περιόδου 1994 - 1999 που δεν ελήφθησαν υπ΄ όψιν μπορούν να περιληφθούν στα προγράμματα των Στόχων 1, 2 και 3 των παρεμβάσεων των Διαρθρωτικών Ταμείων για την περίοδο 2000 - 2006.
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ (ΚΠΣ) :
Το Έγγραφο που εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συμφωνία με το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, μετά από εκτίμηση του Σχεδίου που έχει υποβληθεί από ένα κράτος μέλος και το οποίο περιέχει τη στρατηγική και τις προτεραιότητες δράσης των Ταμείων και του κράτους μέλους, τους ειδικούς στόχους τους, τη συμμετοχή των Ταμείων και τους λοιπούς χρηματοδοτικούς πόρους. Το έγγραφο αυτό διαιρείται σε άξονες προτεραιότητας και εφαρμόζεται μέσω ενός ή περισσότερων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
Το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2000 - 2006 (γνωστό και ως Γ΄ KΠΣ) είναι το προϊόν της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η Ελληνική Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις κοινοτικές διαρθρωτικές παρεμβάσεις στις περιφέρειες που υπάγονται στο Στόχο 1 και για το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2000 έως 31 Δεκεμβρίου 2006. Το Γ΄ KΠΣ καταρτίστηκε με βάση το Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης που υποβλήθηκε από την Ελλάδα στην Επιτροπή στις 29 Σεπτεμβρίου 1999.
Σύμφωνα με το ενδεικτικό σχέδιο χρηματοδότησης το συνολικό κόστος των αξόνων προτεραιότητας είναι 44.292 εκατ. Ευρώ για το σύνολο της χρονικής περιόδου. Τα συνολικά κονδύλια που προβλέπονται για τη συμμετοχή των Διαρθρωτικών Ταμείων ανέρχονται σε 22.707 εκατ. Ευρώ και η πρόσθετη συνδρομή του Ταμείου Συνοχής ανέρχεται σε 3.320 εκατ. Ευρώ.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η κατ΄ αρχήν προβλεπόμενη κατανομή του συνόλου της διαθέσιμης κοινοτικής συμμετοχής μεταξύ των Διαρθρωτικών Ταμείων είναι η ακόλουθη :
• ETΠA: 14.608,0 εκατ. Ευρώ
• EKT: 4.241,2 εκατ. Ευρώ
• EΓTΠE, Τμήμα Προσανατολισμού: 2.260,3 εκατ. Ευρώ
• XMΠA: 211,1 εκατ. Ευρώ
• AΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΣΗΣ: 945,0 εκατ. Ευρώ
• ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ: 441,4 εκατ. Ευρώ
Πηγές:
1) Κανονισμός (EK) αριθ. 1260/1999 του Συμβουλίου της 21.6.1999 περί γενικών διατάξεων για τα Διαρθρωτικά Ταμεία.
2) Απόφαση της Επιτροπής της 28ης Νοεμβρίου 2000 σχετικά με την έγκριση του ΚΠΣ.
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ(EMAS) :
Eco - Management and Audit Scheme. Το EMAS είναι ένα Κοινοτικό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν εθελοντικά επιχειρήσεις του βιοτεχνικού τομέα. Το υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο 1993 με τον Κανονισμό 1836/93/EOK.
Σκοπός του EMAS είναι η αναγνώριση των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων οι οποίες έχουν υιοθετήσει συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, προγράμματα δράσης προστασίας του περιβάλλοντος και που διαρκώς προσπαθούν να βελτιώσουν την περιβαλλοντική τους πρακτική, και η γνωστοποίηση της προόδου των επιχειρήσεων αυτών στο ευρύτερο κοινό.
Μια επιχείρηση που θέλει να καταχωρηθεί στο EMAS θα πρέπει να θέσει στόχους βελτίωσης των περιβαλλοντικών της επιδόσεων (μείωση της ρύπανσης, ανακύκλωση αποβλήτων, εξοικονόμηση ενέργειας και άλλα) και να κάνει τις απαραίτητες διοικητικές αλλαγές ώστε να το πετύχει.
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ :
Οι νομοθετικές πράξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες υπερισχύουν της εθνικής νομοθεσίας των κρατών μελών, διακρίνονται από τον κοινοτικό χαρακτήρα (ισχύουν ενιαία και πλήρως σε όλα τα κράτη μέλη) και την άμεση ικανότητα εφαρμογής τους (δεν οφείλουν προηγουμένως να μεταφερθούν στο εθνικό δίκαιο).
Είναι η πλέον ισχυρή μορφή της κοινοτικής νομοθεσίας.
Πηγή: «Ευρωπαϊκά Κείμενα: Το Αλφάβητο του Κοινοτικού Δικαίου»
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ :
Οι συνομιλητές της Επιτροπής των οποίων την άποψη υποχρεούται να λαμβάνει όταν επιθυμεί να υποβάλει προτάσεις συγκεκριμένης πολιτικής. Ο κοινωνικός διάλογος πραγματοποιείται με τις τρεις κύριες οργανώσεις εκπροσώπησης των κοινωνικών εταίρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο:
• Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (CES)
• Ένωση των Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (UNICE)
• Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιχειρήσεων(CEEP)
Καθήκον της Επιτροπής είναι να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προωθήσει και να διευκολύνει τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους σχετικά με τον μελλοντικό προσανατολισμό της κοινοτικής δράσης.
Πηγή: ΓΛΩΣΣAPIO Όργανα, πολιτικές και διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Υπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Λουξεμβούργο 2000.
ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ :
Η Λευκή Βίβλος ή Λευκό Βιβλίο είναι μια επίσημη δέσμη προτάσεων για συγκεκριμένες πολιτικές. Αντίθετα, το Πράσινο Βιβλίο περιλαμβάνει απλώς διάφορες ιδέες οι οποίες χρησιμεύουν ως βάση συζήτησης προκειμένου να ληφθεί κάποια απόφαση.
Πηγή: «Η Ευρώπη από το Α έως το Ω: Οδηγός της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», Υπηρεσία Επίσημων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, 1997.
ΛΕΥΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ :
Αυτό το Λευκό Βιβλίο, το οποίο δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 1994, περιλαμβάνει μια σειρά στρατηγικών προτάσεων με στόχο, εκτός των άλλων, τη μείωση της ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Περιλαμβάνει προτάσεις για οικονομικές πολιτικές προσανατολισμένες προς την οικονομία της αγοράς, για τη βελτίωση των υποδομών με τη δημιουργία διευρωπαϊκών δικτύων καθώς και για μέτρα αύξησης της απασχόλησης τα οποία επρόκειτο να εφαρμοσθούν από τα ίδια τα κράτη μέλη.
Πηγή: «Η Ευρώπη από το Α έως το Ω: Οδηγός της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», Υπηρεσία Επίσημων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, 1997.
ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ :
Η κατάσταση της ανεργίας στην οποία βρίσκεται ο άνεργος για χρονικό διάστημα πάνω από 12 μήνες (άνεργοι άνω των 25 ετών) ή πάνω από 6 μήνες (άνεργοι κάτω των 25) και είναι εγγεγραμμένος στις καταστάσεις ανέργων στις αρμόδιες υπηρεσίες απασχόλησης.
ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ :
Ως μειονεκτικές περιοχές χαρακτηρίζονται:
• Ορεινές περιοχές, με σημαντικό περιορισμό των δυνατοτήτων χρησιμοποίησης της γης και σημαντική αύξηση του κόστους της εκμετάλλευσής της.
• Περιοχές που απειλούνται με εγκατάλειψη των χρήσεων γης και στις οποίες η διατήρηση του φυσικού χώρου είναι αναγκαία.
• Άλλες περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα όπου η γεωργική δραστηριότητα θα πρέπει να συνεχιστεί υπό όρους για τη διατήρηση του φυσικού χώρου και τη διαφύλαξη του τουριστικού δυναμικού της περιοχής.
Ο πρώτος κατάλογος των Ελληνικών μειονεκτικών περιοχών καθορίστηκε στην Οδηγία 81/645 με βάση τα χαρακτηριστικά και τα κριτήρια που περιέχονταν στην Οδηγία 75/268.
Πηγή: Κανονισμός (EK) αριθ. 1257/1999 του Συμβουλίου της 17.5.1999
ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ (ΜΚΟ) :
Μη κερδοσκοπικές εθελοντικές ομάδες πολιτών που οργανώνονται σε τοπικό, εθνικό ή διεθνές επίπεδο.
Οι MKO επιτελούν μια πλειάδα υπηρεσιών και ανθρωπιστικών παρεμβάσεων, μεταφέρουν τις ανησυχίες των πολιτών στις κυβερνήσεις, παρακολουθούν πολιτικές και ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινωνικά, περιβαλλοντικά κλπ. θέματα ανάλογα με το σκοπό για τον οποίο έχουν ιδρυθεί.
Εκπρόσωπος της γραμματείας των MKO συμμετέχει στην Επιτροπή Παρακολούθησης του KΠΣ.
κορυφή σελίδας
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (ΜΜΕ) :
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρούνται οι επιχειρήσεις εκείνες που απασχολούν, με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε μόνιμη ή εποχιακή βάση, μέχρι 250 άτομα, σε συσχέτιση με τον κύκλο εργασιών (μέχρι 40 εκατ. Ευρώ ετησίως) και το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Στην Ελλάδα, ο ανώτερος αριθμός απασχολουμένων, ως προϋπόθεση ένταξης μιας MME σε συγχρηματοδοτούμενο από την EE Πρόγραμμα, ποικίλλει ανάλογα με το Πρόγραμμα, από 1 έως 250 άτομα, πάλι σε συσχέτιση με τον κύκλο εργασιών (μέχρι 6 δισ. δρχ.) και το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Πηγή: Έκθεση Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις MME, 1997.
ΜΟΝΑΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΠΣ (ΜΟΔ ΑΕ) :
Ανώνυμη Εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που συστάθηκε το 1996 και εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Η υποστήριξη που παρέχει η MOΔ αε στην εφαρμογή και οργάνωση της διαχείρισης του KΠΣ συνίσταται ιδίως σε:
α) Επεξεργασία συστημάτων και εργαλείων για την οργάνωση της διαχείρισης.
β) Μεταφορά τεχνογνωσίας με τη συνεχή κατάρτιση των στελεχών των εμπλεκομένων αρχών και υπηρεσιών στο KΠΣ και στα Επιχειρησιακά Προγράμματα και λοιπών διοικητικών υπηρεσιών καθώς και την οργάνωση ανταλλαγής εμπειριών.
γ) Υποστήριξη των Τελικών Δικαιούχων κατά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, μετά από πρόταση της Διαχειριστικής Αρχής.
δ) Υποστήριξη της Διαχειριστικής Αρχής του KΠΣ για την αξιολόγηση της διαχειριστικής ικανότητας και οργάνωσης των Διαχειριστικών Αρχών των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
ε) Πρόταση ανάλογα με τις ανάγκες κάθε Διαχειριστικής Αρχής συγκεκριμένης δομής οργάνωσης.
στ) Προκήρυξη θέσεων υποψηφίων για λογαριασμό των ενδιαφερομένων αρμοδίων υπηρεσιών.
ζ) Υποστήριξη της συνολικής οργάνωσης των Διαχειριστικών Αρχών των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και συγκεκριμένα στην αξιολόγηση και πρόταση του κατάλληλου προσωπικού και τη συνόδευσή του στην υπηρεσία υποδοχής.
Πηγή:
1) Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2000 - 2006 Ελλάδα.
2) N. 2372/96 «Σύσταση φορέων για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας και άλλες διατάξεις».
3) N. 2860/2000 «Διαχείριση, παρακολούθηση και έλεγχος του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και άλλες διαταξεις»
ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΝΘΕ) :
Προγράμματα που εμπεριέχονται σε Μέτρα των ΤΕΠ και ΠΕΠ και στοχεύουν στη δημιουργία επιπλέον των υφιστάμενων θέσεων εργασίας σε μια επιχείρηση, οργανισμό κλπ.
Προκηρύσσονται και υλοποιούνται από τον ΟΑΕΔ. Αφορούν ανέργους (εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ) διαφορετικών κατηγοριών (ηλικιακών ομάδων, φύλου, ευπαθών ομάδων, περιοχών με υψηλή ανεργία κλπ) ανάλογα με το Μέτρο στο οποίο εντάσσονται. Η επιδότηση δίνεται στον εργοδότη για κάθε άνεργο που προσλαμβάνει, με ειδικούς όρους που προβλέπονται σε σχετικές ΥΑ του ΟΑΕΔ.
ΝΕΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ :
Προγράμματα που εμπεριέχονται σε Μέτρα των ΤΕΠ και ΠΕΠ και στοχεύουν στη δημιουργία θέσεων αυτοαπασχόλησης ή ανεξάρτητης απασχόλησης.
Προκηρύσσονται και υλοποιούνται από τον ΟΑΕΔ. Αφορούν ανέργους (εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ) διαφορετικών κατηγοριών (ηλικιακών ομάδων, φύλου, ευπαθών ομάδων, περιοχών με υψηλή ανεργία κλπ) ανάλογα με το Μέτρο στο οποίο εντάσσονται.
Η επιδότηση δίνεται στον άνεργο, με ειδικούς όρους που προβλέπονται σε σχετικές ΥΑ του ΟΑΕΔ.
ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ :
Είναι Πολιτικές που αφορούν όλα τα κράτη μέλη και πρέπει να διέπουν το σύνολο των Κοινοτικών Πολιτικών.
Στο πλαίσιο της Συνθήκης του Άμστερνταμ θεσμοθετήθηκαν ως οριζόντιες πολιτικές η προστασία του περιβάλλοντος, η ισότητα ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών και η προώθηση της Απασχόλησης. Στο πλαίσιο του ΕΚΤ ορίζονται ως οριζόντιες πολιτικές η προώθηση της τοπικής απασχόλησης, η κοινωνική διάσταση και η πτυχή της απασχόλησης της Κοινωνίας των Πληροφοριών και η ισότητα ανδρών και γυναικών.
Επίσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Απασχόληση προωθείται η δια βίου μάθηση ως οριζόντια κατεύθυνση.
Πηγή: ΕΥΣΕΚΤ
Δράσεων ΕΚΤ.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΠΕΠ) :
Ολοκληρωμένες αυτοτελείς παρεμβάσεις που αντιστοιχούν σε καθεμία από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.
Μαζί με τα τομεακά εθνικά προγράμματα συνθέτουν το KΠΣ.
Τα ΠEΠ είναι πολυτομεακά προγράμματα, καλύπτουν δηλαδή όλους τους τομείς της οικονομίας, και πολυταμειακά, δηλαδή συγχρηματοδοτούνται από τα τρία Διαρθρωτικά Ταμεία της Κοινότητας (ETΠA, EKT, EΓTΠE / Π) και το XMΠA.
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ-ΣΤΟΧΟΣ :
Το τμήμα του πληθυσμού ή του εργατικού δυναμικού στο οποίο απευθύνεται ένα Πρόγραμμα (π.χ. μακροχρόνιοι άνεργοι άνω των 25 ετών).
ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ-ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ(Των παρεμβάσεων των Διαρθρωτικών Ταμείων) :
Σύμφωνα με τον Κανονισμό (EK) 1159/2000, τα κράτη - μέλη αναλαμβάνουν δράσεις πληροφόρησης και δημοσιότητας σχετικά με τις παρεμβάσεις των Διαρθρωτικών Ταμείων.
Τα μέτρα πληροφόρησης δημοσιότητας αποσκοπούν στην ενίσχυση του κύρους και της διαφάνειας της δράσης της EE και στην παρουσίαση μιας ομοιογενούς εικόνας των παρεμβάσεων.
Η διαχείριση της δημοσιότητας είναι ευθύνη κάθε Διαχειριστικής Αρχής. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Διαχειριστική Αρχή του KΠΣ (KΔA) και την Επιτροπή.
Τα μέτρα πληροφόρησης και δημοσιότητας παρουσιάζονται με τη μορφή ενός σχεδίου δράσεων που αφορά την επικοινωνία τόσο στο επίπεδο του KΠΣ όσο και στο επίπεδο κάθε Επιχειρησιακού Προγράμματος. Για την εξασφάλιση της ομοιογένειας, συνοχής και συνέργειας μεταξύ των μέτρων δημοσιότητας και πληροφόρησης του KΠΣ και των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, η Διαχειριστική Αρχή του KΠΣ παρέχει ενιαίες αρχές και πλαίσια προς τις Διαχειριστικές
Αρχές των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και φροντίζει για τη συνολική παρακολούθηση, εποπτεία και συντονισμό.
Πηγές:
1) Κανονισμός (EK) 1159/2000 της Επιτροπής, 30.5.2000
2) Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης - Kεφ. 4 : Διατάξεις Εφαρμογής
3) 6η Εγκύκλιος Εφαρμογής Γ΄ KΠΣ
ΠΡΑΣΙΝΗ ΒΙΒΛΟΣ :
Οι Πράσινες Βίβλοι που δημοσιεύονται από την Επιτροπή είναι έγγραφα που αποσκοπούν στην προώθηση του προβληματισμού και στην έναρξη διαβουλεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο επί συγκεκριμένου θέματος (π.χ. κοινωνική πολιτική, ενιαίο νόμισμα, τηλεπικοινωνίες κ.λπ.).
Οι διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσια Πράσινης Βίβλου μπορούν στη συνέχεια να αποτελέσουν το έναυσμα της έκδοσης Λευκής Βίβλου προκειμένου να μετατραπούν οι καρποί του προβληματισμού σε συγκεκριμένα μέτρα κοινοτικής δράσης.
Πηγή: ΓΛΩΣΣAPIO «Όργανα, πολιτικές και διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», Υπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Λουξεμβούργο 2000.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ (STAGE) :
Προγράμματα που εμπεριέχονται σε Μέτρα των ΤΕΠ και ΠΕΠ. Αφορούν νέους ανέργους (εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ) νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και πτυχιούχους ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ, ΤΕΛ, ΕΠΛ, Σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ και αποφοίτους γενικού λυκείου, οι οποίοι παρακολουθούν προγράμματα εναλλασσόμενης κατάρτισης σε θέσεις και ειδικότητες των γνωστικών τους αντικειμένων.
Στοχεύουν στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και την προσαρμογή των επαγγελματικών προσόντων των ωφελουμένων στις εξελίξεις και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Προκηρύσσονται και υλοποιούνται από τον ΟΑΕΔ.
Η επιδότηση δίνεται στον εργοδότη για κάθε άνεργο που προσλαμβάνει, με ειδικούς όρους που προβλέπονται σε σχετικές ΥΑ του ΟΑΕΔ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (ΠΔΕ) :
Είναι το Πρόγραμμα (ή Προϋπολογισμός) που καθορίζει τους πόρους που μπορούν να διατεθούν για χρηματοδότηση επενδυτικών έργων.
Αφορά δαπάνες που πραγματοποιούνται για έργα υποδομής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Το ΠΔE καταρτίζεται από το YΠEΘO ύστερα από προτάσεις που υποβάλλουν τα αρμόδια Υπουργεία και οι Νομαρχίες, οι δε διαδικασίες του ΠΔE διεκπεραιώνονται από το YΠEΘO.
Είναι ετήσιας διάρκειας και αποτελεί τμήμα του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού.
Η ένταξη έργων στο ΠΔE γίνεται κατά ομάδες έργων, βάσει της έκδοσης ειδικών αποφάσεων, των Συλλογικών Αποφάσεων (ΣA), που διακρίνονται σε Συλλογικές Αποφάσεις Έργων (ΣAE), Συλλογικές Αποφάσεις Μελετών (ΣAM), Συλλογικές Αποφάσεις Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΣANA) και Συλλογικές Αποφάσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣATA). Φορείς εκτέλεσης των έργων είναι τα Υπουργεία, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, NΠΔΔ, ΔEKO και OTA.
Πηγή: «Τεύχος Προκήρυξης για την επιλογή Αναδόχου για το Πληροφοριακό Σύστημα του YΠEΘO», YΠEΘO, Ιούλιος 1996
ΠΡΟΚΑΤΑΡΤΙΣΗ :
Η κατάρτιση που προηγείται ενός κανονικού προγράμματος κατάρτισης και έχει ως σκοπό την προετοιμασία του καταρτιζόμενου ούτως ώστε να μπορέσει να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα κατάρτισης.
Συνήθως έχει περισσότερα στοιχεία γλωσσικής κατάρτισης και εκπαίδευσης και καλύπτει βασικά στοιχεία που πρέπει να έχει ο καταρτιζόμενος προκειμένου να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα κατάρτισης.
ΠΥΛΩΝΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ :
Στην κοινοτική ορολογία γίνεται αναφορά στους τρεις πυλώνες της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι οι ακόλουθοι :
• Η κοινοτική διάσταση η οποία αντιστοιχεί στις διατάξεις που περιλαμβάνονται στη συνθήκη για την ίδρυση των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων: ιθαγένεια της Ένωσης, πολιτικές της Κοινότητας, Οικονομική και Νομισματική Ένωση κ.λπ. (πρώτος πυλώνας).
• Η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας που εμπεριέχεται στον τίτλο V της Συνθήκης (δεύτερος πυλώνας).
• Η αστυνομική και δικαστική συνεργασία σε ποινικά θέματα που καλύπτεται από τον τίτλο VI της Συνθήκης (τρίτος πυλώνας).
Πηγή: ΓΛΩΣΣAPIO «Όργανα, πολιτικές και διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», Υπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Λουξεμβούργο 2000.
κορυφή σελίδας
ΡΗΤΡΑ ΕΥΕΛΙΞΙΑΣ
Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στη διάρκεια του ΕΣΠΑ 2007-2013 χρηματοδοτεί δράσεις μόνο σε 3 Επιχειρησιακά Προγράμματα αυτό της «Διοικητικής Μεταρρύθμισης», της «Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού» και της «Εκπάιδευσης και Δια βίου Μάθησης». Ωστόσο μέσω του Εφαρμοστικού Κανονισμού για τα Διαρθρωτικά Ταμεία (1083/2006), το ΕΚΤ μπορεί να χρηματοδοτήσει και δράσεις άλλων επιχειρησιακών προγραμμάτων, κατά συμπληρωματικό τρόπο και εντός του ορίου του 10% της κοινοτικής χρηματοδότησης του κάθε άξονα προτεραιότητας (ρήτρα ευελιξίας), εφόσον αυτές εμπίπτουν στο πεδίο συνδρομής του. Κύριος στόχος της συμπληρωματικής χρηματοδότησης από το ΕΚΤ είναι η ικανοποιητική υλοποίηση της πράξης που συνδέοντα άμεσα με αυτή.
Η χρησιμοποίηση της ρήτρας ευελιξίας παρακολουθείται από τη διαχειριστική αρχή μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) στο επίπεδο του άξονα προτεραιότητας, ώστε να διασφαλίζεται ότι το ποσοστό συμπληρωματικής χρηματοδότησης από το αντίστοιχο Ταμείο δεν υπερβαίνει το καθορισμένο ποσοστό-κατώφλι του 10% (ή 15%).
Η διαχειριστική αρχή ενημερώνει την Επιτροπή, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης, σχετικά με τη χρησιμοποίηση της ρήτρας ευελιξίας παρέχοντας πληροφορίες σε επίπεδο άξονα προτεραιότητας που να επιτρέπουν την επαλήθευση των προϋποθέσεων χρησιμοποίησης της ρήτρας ευελιξίας καθώς και της μη υπέρβασης του ανώτατου επιτρεπτού ορίου συνδρομής του αντίστοιχου Ταμείου.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ :
Το ισχυρότερο μεταξύ των θεσμικών οργάνων συστήματος διοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γνωστότερο ως Συμβούλιο Υπουργών, απαρτίζεται από τους υπουργούς των 15 κρατών μελών, ανάλογα με το προς συζήτηση θέμα.
Είναι το βασικό όργανο λήψης αποφάσεων και έχει εν μέρει νομοθετικό και εν μέρει εκτελεστικό ρόλο.
Στο Συμβούλιο, τα κράτη μέλη νομοθετούν για την EE, θέτουν τους πολιτικούς της στόχους, συντονίζουν τις εθνικές τους πολιτικές και επιλύουν διαφορές μεταξύ τους, καθώς και μεταξύ αυτών και άλλων θεσμικών οργάνων.
Το Συμβούλιο αποφασίζει για ορισμένα θέματα με ειδική πλειοψηφία και για άλλα ομόφωνα.
Πηγή: «Στην Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης : Οδηγός του Πολίτη για τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» Δεύτερη Έκδοση, Υπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Λουξεμβούργο 1999.
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ :
Δομή του KΠΣ η οποία στην πράξη υλοποιείται με την εγκατάσταση μιας Εξειδικευμένης Ομάδας Επιστημόνων στα Επιχειρησιακά Προγράμματα (Τομεακά και Περιφερειακά).
Η Ομάδα αυτή αναλαμβάνει αρχικά να διαμορφώσει τη Βάση Αξιολόγησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, δημιουργώντας ένα σύστημα ποσοτικοποιημένων στόχων και δεικτών (αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας, επιπτώσεων, κλπ.), σε επίπεδο Προγράμματος, Άξονα, Μέτρου και, όπου απαιτείται, Έργου, στηριζόμενη στα κείμενα του KΠΣ, των εγκεκριμένων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, των Εκθέσεων και των TΔE.
Ο στόχος του έργου του Συμβούλου Αξιολόγησης είναι η παροχή προς τις Αρχές Διοίκησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ενός αξιόπιστου εργαλείου στήριξης για τη λήψη αποφάσεων με τη μορφή ενός συνόλου καταλλήλων πληροφοριών που θα υποβοηθήσει τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Προγράμματος και στην ανάλυση των επιπτώσεών του.
Πηγή: Σύμβαση Συμβούλου Αξιολόγησης.
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ :
Έγγραφο περί εφαρμογής της στρατηγικής και των αξόνων προτεραιότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος το οποίο περιλαμβάνει λεπτομερή στοιχεία σε επίπεδο μέτρων και το οποίο καταρτίζεται από το κράτος - μέλος ή τη Διαχειριστική Αρχή και προσαρμόζεται και διαβιβάζεται προς ενημέρωση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το Συμπλήρωμα Προγραμματισμού αποτελεί νέα έννοια που εισήχθη με τη μεταρρύθμιση των Διαρθρωτικών Ταμείων. Κύρια συνέπεια της καινοτομίας αυτής είναι ότι πλέον εναπόκειται στο κράτος μέλος η ευθύνη για την κατάρτιση του προγραμματικού περιεχομένου στο επίπεδο μέτρου και για την ποσοτικοποίηση των συναφών στόχων.
Με την εκ των προτέρων αξιολόγηση επαληθεύεται η συνέπεια των διαφόρων επιπέδων προγραμματισμού.
Το Συμπλήρωμα Προγραμματισμού περιλαμβάνει συνοπτική παρουσίαση των στόχων και της δομής του Προγράμματος,Τεχνικά Δελτία Μέτρου ανά άξονα, Χρηματοδοτικό Πίνακα, Δείκτες επίδοσης, Δημοσιότητα, ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων με την EE και εκ των προτέρων αξιολόγηση.
Πηγές:
1) Κανονισμός (EK) αριθ. 1260/1999 του Συμβουλίου της 21.6.1999 για τα Διαρθρωτικά Ταμεία.
2) Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «Δείκτες για Παρακολούθηση και Αξιολόγηση: Ενδεικτική Μεθοδολογία -Έγγραφο εργασίας αριθ. 3» (1999).
ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ :
Το γεγονός ότι μερικές δημόσιες παρεμβάσεις (ή μερικές συνιστώσες μιας παρέμβασης) παράγουν από κοινού αποτέλεσμα μεγαλύτερο από το «άθροισμα» των αποτελεσμάτων που η κάθε μια θα είχε ξεχωριστά (π.χ. μια παρέμβαση που χρηματοδοτεί την επέκταση ενός αεροδρομίου, η οποία στη συνέχεια αυξάνει την πληρότητα των τουριστικών εγκαταστάσεων που επίσης χρηματοδοτούνται από την ίδια παρέμβαση).
Η συνέργεια γενικά αναφέρεται σε θετικά αποτελέσματα. Όμως φαινόμενα που ενισχύουν τα αρνητικά αποτελέσματα, την αρνητική συνέργεια ή την αντισυνέργεια μπορούν επίσης να αναφερθούν (π.χ. μια παρέμβαση επιδοτεί τη διαφοροποίηση επιχειρήσεων ενώ η περιφερειακή πολιτική ενισχύει την κυρίαρχη δραστηριότητα).
ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ :
Συνεχιζόμενη εκπαίδευση που αποβλέπει στη συντήρηση, ανανέωση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων. Συνήθως οργανώνεται και παρέχεται από τον εργοδότη με συστηματικό ή μη τρόπο, εντός ή εκτός του χώρου εργασίας και καμιά φορά και με εκπαιδευτικά ταξίδια στο εξωτερικό.
Μπορεί να επιτελείται και με πρωτοβουλία του εργαζόμενου με τη συμμετοχή του σε επαγγελματικά συνέδρια, σε ειδικά επιμορφωτικά σεμινάρια και άλλα προγράμματα ταχύρρυθμης επιμόρφωσης.
Πηγή: ΓΛΩΣΣAPIO CEDEFOP, Υπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Λουξεμβούργο 1996
ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ :
Ενέργειες στήριξης των δικαιούχων που έχουν ανάγκη συμπεριλαμβανομένης της παροχής υπηρεσιών και εγκαταστάσεων καθώς και ενέργειες προώθησης συνοδευτικών κοινωνικό εκπαιδευτικών μέτρων, ώστε να διευκολύνεται η ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ένταξη στην αγορά εργασίας καθώς και ενέργειες,πληροφόρησης και δημοσιότητας - ευαισθητοποίησης.
ΤΕΛΙΚΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ :
Οι φορείς και οι επιχειρήσεις του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα που είναι αρμόδιες για την εκτέλεση των πράξεων. Στην περίπτωση καθεστώτων ενίσχυσης κατά την έννοια του άρθρου 87 της Συνθήκης και στην περίπτωση χορήγησης ενισχύσεων από φορείς που έχουν ορισθεί από τα κράτη μέλη, οι τελικοί δικαιούχοι είναι οι φορείς που χορηγούν τις ενισχύσεις. Είναι έννοια ταυτόσημη με τον Φορέα Υλοποίησης έργου που χρησιμοποιείτο παλαιότερα.
Πηγή: Κανονισμός (EK) αριθ. 1260/99 του Συμβουλίου της 21.6.1999 για τα Διαρθρωτικά Ταμεία.
ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΚΠΣ :
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Γ’ KΠΣ, που αφορά την τεχνική υποστήριξη για την εφαρμογή των μεμονωμένων επιχειρησιακών παρεμβάσεων καθώς και για την παρακολούθηση της υλοποίησης του KΠΣ. Οι κύριοι στόχοι των δράσεων της Τεχνικής Βοήθειας είναι:
• Η διασφάλιση ενός αποδοτικού συστήματος διοίκησης και διαχείρισης του KΠΣ και η υποστήριξη των απαραίτητων σχετικών λειτουργιών.
• Η διασφάλιση της προβολής και δημοσιότητας των παρεμβάσεων του KΠΣ.
• Η υποστήριξη του σχεδιασμού, μέσω του οποίου οι μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές στρατηγικές και επιλογές θα μεταφρασθούν σε επιχειρησιακούς στόχους και συγκεκριμένες δράσεις.
Πηγή: Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2000 - 2006 Ελλάδα.
ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΡΓΟΥ (ΤΔΕ) :
Δελτίο που συμπληρώνεται από τους Τελικούς Δικαιούχους και υποβάλλεται στη Διαχειριστική Αρχή του EΠ για έγκριση της ένταξης του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Στο Τεχνικό Δελτίο Έργου συμπληρώνονται στοιχεία που περιγράφουν τη φύση και το είδος του έργου στα πλαίσια του Μέτρου, τη σκοπιμότητα, την πληρότητα, την ωριμότητα του έργου, τη συνεκτικότητά του με τις εθνικές και κοινοτικές πολιτικές, τους εμπλεκόμενους φορείς στην εκτέλεση και μετέπειτα λειτουργία του έργου, τον τρόπο υλοποίησης (αριθμό και τρόπο εκτέλεσης των υποέργων), το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, το κόστος και την ετήσια κατανομή του στην περίοδο εκτέλεσης του έργου.
Προκειμένου να εκδοθεί από τον Γενικό ή Ειδικό Γραμματέα απόφαση ένταξης του έργου, το Τεχνικό Δελτίο Έργου συνοδεύεται από το Δελτίο Ελέγχου Εκπλήρωσης Κριτηρίων (ΔEEK), το οποίο συμπληρώνεται από τη Διαχειριστική Αρχή του EΠ. Το Τεχνικό Δελτίο Έργου περιλαμβάνει, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, στοιχεία τα οποία εισάγονται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Eργόραμα).
ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥ ΚΠΣ :
Κατηγοριοποίηση που προκύπτει από την αντιστοίχηση των παρεμβάσεων του KΠΣ με οικονομικές δραστηριότητες. Αναφέρονται οι εξής Τομείς:
• Βασικές Υποδομές με Υποτομείς: Μεταφορές, Επικοινωνίες, Ενέργεια, Νερό, Περιβάλλον, Υγεία.
• Ανθρώπινοι Πόροι με Υποτομείς: Εκπαίδευση, Κατάρτιση, Έρευνα - Τεχνολογία.
• Παραγωγικό Περιβάλλον με Υποτομείς: Βιομηχανία - Υπηρεσίες, Αγροτική Ανάπτυξη, Αλιεία, Τουρισμός, Γεωργικές Διαρθρώσεις.
• Λοιπά.
ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ :
Μέτρο που υπάρχει και στα 13 ΠΕΠ και χρηματοδοτείται από το ΕΚΤ. Στοχεύει στην τοπική ανάπτυξη μέσω της βελτίωσης και αύξησης της απασχόλησης, της κοινωνικής ένταξης, της προώθησης ίσων ευκαιριών για όλους και της ενσωμάτωσης ειδικών πληθυσμιακών ομάδων στην αγορά εργασίας. Αφορά ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε περιοχές ή τομείς που παρουσιάζουν ιδιαίτερα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, καθώς και για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, σε τοπική κλίμακα, που αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού.
Σχεδιάζεται και υλοποιείται μέσω εταιρικού σχήματος (Ομάδα Συνεργαζομένων Φορέων).
ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ :
Υποεπιτροπή συμβουλευτικού χαρακτήρα για το συντονισμό των δραστηριοτήτων στον τομέα των ανθρωπίνων πόρων της Επιτροπής Παρακολούθησης του KΠΣ, της οποίας το έργο δεν θίγει τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Παρακολούθησης του KΠΣ και των Επιτροπών Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Συνιστάται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας (βάσει του Ν. 2860/2000). Πρόεδρος της Υποεπιτροπής είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση», ενώ μέλη της ορίζονται Πρόεδροι των Επιτροπών Παρακολούθησης άλλων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, εκπρόσωποι αρμόδιων Υπουργείων και φορέων, αντιπρόσωποι των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων και μη κυβερνητικών οργανώσεων και εκπρόσωποι της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Αποστολή της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Πόρων είναι η διατύπωση εισηγήσεων προς την Επιτροπή Παρακολούθησης του KΠΣ για το συντονισμό των δραστηριοτήτων στον τομέα των ανθρωπίνων πόρων και των θεμάτων ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων του KΠΣ με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση. Οι λειτουργικές δαπάνες για την κάλυψη των αναγκών της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Πόρων καλύπτονται από την Τεχνική Βοήθεια του άρθρου 12 του Ν. 2860/2000.
ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ :
Το σύνολο των δραστηριοτήτων και εργασιών που απαιτούνται για την υλοποίηση του Έργου μέχρι την ολοκλήρωσή του. Για παράδειγμα, εάν το Έργο αφορά υλική παρέμβαση, το ΦA μπορεί να συνίσταται σε μελέτες, απαλλοτριώσεις, εργασίες (εκσκαφές, σκυροδέματα, τοιχοποιία κλπ.).
Αν το Έργο αφορά άυλη παρέμβαση, το ΦA μπορεί να συνίσταται στην επιλογή ομάδων, σύνταξη μελετών, διεξαγωγή σεμιναρίου για την επιμόρφωση στελεχών, παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, συγγραφή εγχειριδίων κ.λ.π.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ :
Πίνακες που αποτυπώνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος, όπου εμφανίζονται:
• Η ετήσια κατανομή.
• Η κατανομή ανά πηγή χρηματοδότησης (Δημόσια/Ιδιωτική Δαπάνη).
• Η κατανομή της Δημόσιας Δαπάνης σε Εθνική και Κοινοτική Συμμετοχή.
• Η κατανομή ανά Διαρθρωτικό Ταμείο ή / και Χρηματοδοτικό Μέσο.
Πηγή: Για τους περισσότερους όρους ο ηλεκτρονικός κόμβος της ΜΟΔ ΑΕ. Για τους υπόλοιπους, η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων ΕΚΤ.
ΕΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πληρωμες: Πιστώνονται τα 440 εκατ. ευρώ των ενισχύσεων
20 Δεκεμβρίου 2024, 17:53
Στο παγωμένο κλίμα της Φινλανδίας, το Renault Trucks E-Tech T Diamond Echo ξεπερνά κάθε προσδοκία
20 Δεκεμβρίου 2024, 16:41
8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Κρέας και τα Προϊόντα του
20 Δεκεμβρίου 2024, 16:13