Καλλιεργητικές φροντίδες για οπωρώνες με έλκη

 

Του Νίκου Θυμάκη, γεωπόνου

Η διαχειριστική προσέγγιση του προβλήματος των βακτηριακών ελκών των οπωρώνων και των επακόλουθων τους  αποτελεί για κάθε καλλιεργητή ένα πραγματικό test του κατά πόσο είναι επιμελής, τακτικός, παρατηρητικός και μεθοδικός στον τρόπο που καλλιεργεί τη φυτεία του, θα τολμούσαμε να πούμε , του πώς «επικοινωνεί» με τα δένδρα του!
Το θέμα των βακτηρίων και κατ’ επέκταση τα έλκη που προκαλούνται από αυτά δεν είναι πρόβλημα που το αντιμετωπίζουμε αλλά που το προλαμβάνουμε και το περιορίζουμε. Οι βασικές κινήσεις μας μέσα στη χρονιά, ξεκινώντας από τα τέλη Οκτωβρίου, είναι οι εξής:
1. Παρατηρούμε και κοιτούμε αν υπάρχουν ήδη προσβολές και τις αφαιρούμε. Αν είναι βλαστοί ή κλαδιά αποχρωματισμένα , κόβουμε, με καθαρό –απολυμασμένο κλαδευτήρι. Αν είναι ήδη έλκη, με σουγιά- φαλτσέτα , αφαιρούμε με προσοχή και καλύπτουμε με πάστα. Συνήθως, αυτό αποτελεί ημίμετρο και αργότερα (σε 1-2 χρόνια) το πρόβλημα εμφανίζεται πάλι και
εντονότερα. Αν είναι νεκρά δενδρύλια, ξεριζώνουμε, τα πετάμε και απολυμαίνουμε το έδαφος είτε με ηλιοαπολύμανση είτε με μουστάρδα. Σε κάθε περίπτωση, καίμε τα προσβεβλημένα.
 2. Κλαδεύουμε τα καρποφόρα Δεκέμβριο-Ιανουάριο – Φεβρουάριο , ανάλογα την περιοχή, συμβουλευόμενοι το δελτίο πρόγνωσης καιρού, τα «ημερομήνια» και τον τοπικό γεωπόνο. Όχι πριν , ούτε μετά, έχει ιδιαίτερη σημασία. Αν κλαδεύοντας δούμε σημάδια προσβολής, απομακρύνουμε και καίμε τα προσβεβλημένα τμήματα.
3. Απολυμαίνουμε τα εργαλεία με οινόπνευμα , ενώ το ίδιο κάνουμε και με τους ξύλινους πασσάλους (με χαλκό κατά προτίμηση).
4. Χρησιμοποιούμε πάστα κλαδέματος – προτιμούμε αυτή με τη μαστίχα- ή γαλαζόπετρα ή και μίνιο αν δεν έχουμε κάτι άλλο, για κάλυψη των επιφανειών των τομών.
5. Την περίοδο του «φουσκώματος» των «ματιών» , κάνουμε 3 ψεκασμούς με χαλκούχα, ανά 15-20 ημέρες, με την προϋπόθεση ο καιρός να είναι ξηρός.
6. Δε λιπαίνουμε με άζωτο μετά τον Αύγουστο για κανένα λόγο.
7. Προσέχουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά γενικώς.
 8. Φροντίζουμε όλη τη χρονιά για την άριστη υγεία των δένδρων μας με τις κατάλληλες παρεμβάσεις προγραμματισμένα και έκτακτα (λιπάνσεις, αμινοξέα για αντιστρές και βιολογική φυτοπροστασία) και παρατηρούμε συνεχώς για αρχικά στάδια προσβολής, ώστε να απομακρύνουμε και να καίμε τα προβληματικά τμήματα.

Τι πρέπει να προσέχουμε;

Είναι σημαντικό κατά την αγορά δενδρυλλίων για το «στήσιμο» ενός οπωρώνα, να έχουμε προμηθευτεί πιστοποιημένα φυτά, απαλλαγμένα από ιώσεις και βακτήρια. Επίσης, η παρακολούθηση από γεωπόνο, είναι σημαντική παράμετρος επιτυχίας τόσο για την πορείας της υγείας των δένδρων όσο φυσικά και της παραγωγής, ιδιαίτερα αν αυτή είναι βιολογική.