Το μεγάλο ξεπούλημα της ελληνικής γης: από την διαστρέβλωση της αλήθειας στην εκτός σχεδίου δόμηση

θα γίνουμε γκαρσόνια και κηπουροί στα ξενοδοχεία τους και θα αφήσουμε τις οικογένειες μας ακτήμονες ! !

Με αφορμή το γεγονός ότι πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία (9/12/2022) όπου, πέραν αυτής, σύμφωνα με το άρθρ.40 του Ν. 4759/2020, οι περιουσίες των μισών Ελλήνων χάνουν τελείως την αξία τους, θέλω να εξηγήσω με απλά λόγια τη σημαντικότητα και την άμεση αντιμετώπιση που απαιτεί η κατάσταση.

Ο νόμος αυτός, καταργεί τη δόμηση σε όλα τα οικόπεδα τα μικρότερα των τεσσάρων στεμμάτων, καθώς και σε όλα τα μεγαλύτερα που δεν έχουν πρόσωπο 25 μέτρα σε κοινόχρηστο δρόμο, ή 45 μέτρα όταν εφάπτονται σε διεθνή, εθνικό επαρχιακό, δημοτικό ή κοινοτικό δρόμο.

Επειδή ο περισσότερος κόσμος ούτε έχει αντιληφθεί, ούτε έχει καταλαβαίνει τί σημαίνει αυτό, πρέπει κάποιος, έστω και την τελευταία στιγμή να πει τα πράγματα με τ όνομα τους μήπως όλοι μαζί σταματήσουμε την καταλήστευση των περιουσιών μας. Είναι πολλές δεκαετίες από τότε που πρώτη φορά μπήκαν στο λεξιλόγιο των νεοελλήνων έννοιες όπως άναρχη δόμηση, εκτός σχεδίου δόμηση, κατά παρέκκλιση αρτιότητα, απόσταση κτιρίου από τα όρια της ιδιοκτησίας, χαρακτηρισμένοι δρόμοι κ.λ.π.

Τώρα, για να κατανοήσουμε το πρόβλημα, δεν έχουμε παρά να σκεφτούμε το πως έκτιζε ο κόσμος πριν.

Προφανώς, ο καθ’ ένας έκτιζε στην ιδιοκτησία του, χωρίς απαγορεύσεις, περιορισμούς και έλεγχους, με ότι μέσα διέθετε για να καλύψει τις ανάγκες του.

Με αυτό τον τρόπο δόμησης έχουν δημιουργηθεί αξιοθαύμαστα έργα λαϊκής αρχιτεκτονικής σε όλο τον ελλαδικό χώρο, που με ελάχιστα μέσα και με απίστευτη λιτότητα και μαεστρία, λαϊκοί τεχνίτες και μαστόροι έχουν καταφέρει να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των χρηστών, να αποτυπώσουν στο χώρο αρχιτεκτονικές αξίες που αξίζουν το θαυμασμό μας.

   Και μετά ; Μετά τι έγινε και στράβωσε το πράγμα ;

Μετά, από την μία εφεύρανε τον θεσμό της αντιπαροχής, περιχαράκωσαν τις πόλεις μας, εξασφάλισαν τα καλύτερα οικόπεδα, και από την άλλη φρόντισαν οι τράπεζες μας να δίνουν απλόχερα δάνεια σε όλους για πρώτη κατοικία, που προφανώς κατέληγαν στις τσέπες τους μετρητά, ενώ οι αγοραστές  τα ξεπλήρωναν για μια ζωή!!

Σ’ αυτό το μεγάλο σκοπό, προφανώς έκανε ζημιά ο κάθε ένας που αντιστεκόταν στο να τον βάλουν  στο μαντρί και έκτιζε στο χωράφι του!

Έτσι ο πρώτος λογικός περιορισμός στο να κτίζει κανείς στο χωράφι του, που ίσχυε από το 1929 ήταν το εμβαδόν του χωραφιού να είναι μεγαλύτερο από τα 750 τετραγωνικά μέτρα, το πρόσωπο του μεγαλύτερο από 10 μέτρα και το βάθος του μεγαλύτερο από 15 μ.

Αυτός ο περιορισμός, το 1962 αντικαταστάθηκε από την απαίτηση εμβαδού τουλάχιστον  1200 τετραγωνικά μέτρα, πρόσωπο τουλάχιστον  20 μέτρα και βάθος 35 μέτρα

Τα αμέσως επόμενα χρόνια, από την μία ο θεσμός της αντιπαροχής έφερνε τεράστια κέρδη, η αστικοποίηση μεγάλωνε, αλλά και από την άλλη η τεχνολογία προχωρούσε, ο νεοέλληνας αποκτούσε αυτοκίνητο και είχε την δυνατότητα να κτίσει και να κατοικήσει ακόμα μακρύτερα από τα αστικά κέντρα.

Για να περιορίσουν και αυτή τη δυνατότητα, που προφανώς δημιουργούσε ζημιά στα κέρδη τους, άρχισε μια σειρά περιορισμών, όλο και μεγαλύτερων, που σήμερα φτάνει στο αποκορύφωμα των με τον παραπάνω αναφερόμενο νόμο, τον   4759/2020 !!

 Έτσι τα αρχικά 750 τετραγωνικά μέτρα έγιναν 1200 m2, κατόπιν 2000 m2, κατόπιν 4000 m2, και το ελάχιστο πρόσωπο σε δρόμο από 10 μέτρα που ήταν από το 1929 έως το 1962, έχει φτάσει σήμερα να είναι 45 μέτρα!  κ.λ.π.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ: - οι περιορισμοί αυτοί ίσχυαν μόνο για τα νέα οικόπεδα, δηλ. τα προερχόμενα από τεμαχισμό μεγαλύτερων οικοπέδων και ποτέ δεν έθιξαν τα δικαιώματα των υπαρχόντων ιδιοκτησιών, όταν η νομοθεσία γινόταν αυστηρότερη.

Δηλαδή με απλά λόγια, ο περιορισμός μέχρι σήμερα ήταν μόνο οι μεγάλες ιδιοκτησίες να μην μπορούν να τεμαχιστούν σε μικρότερα μέρη από 2.000 τετραγωνικά μέτρα, αργότερα από 4.000 μέτρα, αλλά όλες οι υπάρχουσες ιδιοκτησίες έκτιζαν και ας μην είχαν τα αυστηρότερα μέτρα, ή το πρόσωπο σε δρόμο που απαιτείτο από την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία.

Έτσι ήταν και είναι  λογικό ένας πχ που είχε 100 στρέμματα ,να μην μπορεί να κάνει 100 οικόπεδα του ενός στρέμματος, αλλά να μπορεί να κάνει 25 των τεσσάρων στρεμμάτων , και μ αυτή τη λογική, καλό θα ήταν να αφήνει και πρόσωπο στο δρόμο του κάθε οικόπεδου πχ 45 μέτρα , διαφορετικά, αν δεν είχε αυτά τα μέτρα, προφανώς και δεν του απαγορευόταν να κτίσει, αλλά του απαγορευόταν να τεμαχίσει και να δημιουργήσει έτσι πολλά οικόπεδα.

Όμως σήμερα γίνεται κάτι άλλο, πρωτόγνωρο και παντελώς απίστευτο!!

Αυτό ακριβώς, αυτό που τόσα χρόνια δεν τόλμησε καμία κυβέρνηση να το κάνει, επιχειρείται να γίνει τώρα, δηλ. όλες οι μικρές ιδιοκτησίες, που μέχρι σήμερα ο νόμος αναγνώριζε το δικαίωμα τους να κτίζουν, μόνο και μόνο επειδή είχαν κατοχυρωμένο δικαίωμα (αφού προϋπήρχαν της αυστηροποίησης της νομοθεσίας), τώρα το χάνουν σε μια νύχτα και από οικόπεδα μετατρέπονται σε χωράφια!!!

Για να καταλάβουμε τον παραλογισμό αυτού του επιχειρήματος, ας ψάξουμε στον Ν. 4759/2020, στο σκεπτικό του, στα σχόλια του και ας δούμε αν πουθενά γίνεται κάποιο σχόλιο ή οτιδήποτε άλλο για το  πού χρειάζονται, ποια ανάγκη εξυπηρετούν, ( λειτουργική, αισθητική, ή οτιδήποτε άλλο), πού είναι απαραίτητα τα 3.814 τετραγ. μέτρα που περισσεύουν από ένα οικόπεδο 4 στρεμμάτων σε μια κατοικία 186 μέτρων , ή τα 45 μέτρα πρόσωπο !

Θέλω να έρθει κάποιος στη θέση του συμπολίτη μας ,που έχει πχ 12 (ή και 112) στρέμματα έκταση με πρόσωπο σε δρόμο 44 μέτρα, και για ένα μέτρο που λείπει, απαξιώνεται όλη του η ιδιοκτησία και γίνεται χωράφι , -  σύμφωνα με τον νέο νόμο δεν μπορεί να κτίσει ούτε δωμάτιο !  (μπράβο στα μεγάλα μυαλά που το σκεφτήκαν! ! ! )

Προφανώς, αυτό δεν γίνεται επειδή τώρα μας έπιασε η περιβαλλοντολογική ευαισθησία, με τα τόσα προβλήματα από τον κορωνοιό, από τις απειλές πολέμου στην Ελλάδα, από τον πόλεμο στην Ουκρανία, από την ενεργειακή κρίση, από τον πληθωρισμό κ.λ.π., ούτε για την τόνωση της αντιπαροχής που γινόταν παλιότερα, αλλά για να γίνει το μεγάλο ξεπούλημα της Ελληνικής γης σε εξευτελιστικές τιμές στα μεγάλα συμφέροντα, κατά το πλείστον ξενοδοχειακά ή ενεργειακά (ελληνικά ή ξένα) !!

Αντ’ αυτού, μήπως θα έπρεπε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των Γάλλων, που αμέσως μετά τον πόλεμο, με επικεφαλής ένα δικό μας αρχιτέκτονα, τον Γιώργο Κανδύλη, με κάθε μυστικότητα επέλεξαν τις περιοχές που ήταν κατάλληλες για τουριστική εκμετάλλευση σε όλη την έκτασή τους προς τη Μεσόγειο, τις απαλλοτρίωσαν σε τιμές αγρών και κατόπιν την χάρισαν στους υποψηφίους επενδυτές, αντί των δικών μας, σημερινών επιδοτήσεων !

Μήπως θα έπρεπε και εμείς, έστω και τώρα, να οριοθετήσουμε τις περιοχές μας, σε όλη την Ελλάδα που είναι κατάλληλες για τουριστική εκμετάλλευση, και να δώσουμε ευνοϊκότερους όρους δόμησης σ αυτές, τόσο στα ξενοδοχεία όσο και στις τουριστικές κατοικίες, αφού δεν μπορούμε σήμερα να χαρίσουμε γη και να απαγορεύσουμε κάθε άλλη χρήση εκτός τουριστική ;
Μήπως και εμείς πρέπει να το κάνουμε με απόλυτη μυστικότητα, ούτως ώστε να αποτρέψουμε τους επιτήδειους από το  να κινήσουν τα νήματα και να διαστρεβλώσουν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις της οριοθέτησης, όπως τόσο έξυπνα το έκαναν οι Γάλλοι τόσα χρόνια πριν  ;
Αυτό εδώ μπορεί σε μας να φαντάζει περιττό, τη στιγμή πού η πλειονότητα του ελλαδικού χώρου είναι κατάλληλη για τουριστική χρήση, αλλά τότε, γιατί δεν δίνουμε ευνοϊκότερους όρους δόμησης και για τουριστικές κατοικίες και όχι μόνο για ξενοδοχεία ;

Δεν μπορεί να είμαστε τόσο αδαείς που να μην καταλαβαίνουμε ότι η τουριστική κατοικία, σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία, είναι το μόνο εργαλείο που μια απλή οικογένεια της επαρχίας μπορεί να αυξήσει το εισόδημα της και την περιουσία της, ώστε να παραμείνει η οικογένεια στον τόπο της, να έχει ένα μερίδιο από την «μεγάλη πίτα» του τουριστικού μας προϊόντος και, αν μη τι άλλο, αυτά τα λεφτά να παραμείνουν σε Ελληνικά χέρια.

Δηλαδή, αν δίναμε παρεκκλίσεις και για τουριστική κατοικία, π.χ. στα 1000 τετραγωνικά μέτρα ιδιοκτησίας να κτίζονται 200 τ.μ. κατοικίας για τουριστική χρήση, την στιγμή που από παντού φτάνουν μηνύματα για την μεγάλη ζήτηση που υπάρχει και θα υπάρξει, τι θα μας κόστιζε, εκτός από τον φόβο μας ότι θα χρησιμοποιηθούν σαν ιδιοκατοίκηση και έτσι θα χάσουμε τα παχυλά ενοίκια που εισπράττουμε  ;

 Μήπως έτσι θα πενταπλασιαζόταν αυτομάτως η αξία των ιδιοκτησιών τους, θα τονωνόταν η τοπική οικονομία και ο κόσμος θα έμενε στον τόπο του ;

Μήπως δεν πρέπει να πιστέψουμε την καραμέλα που διακινούν τα τελευταία χρόνια, ότι δηλαδή αν αυξηθούν τα σπίτια σε μια περιοχή, ο δήμος θα αναγκαστεί να κατασκευάσει δρόμους, αποχέτευση, δίκτυα κ.λ.π. ;

Προσωπικά, εγώ δεν ξέρω κανένα που να μην έχει δρόμο στην ιδιοκτησία του και να πηγαίνει με ελικόπτερο, ούτε κανένα που να τον ηλεκτροδότησαν δωρεάν χωρίς να χρυσοπληρώσει τον κάθε στύλο ! !

Φυσικά και μπορεί να απαγορευτούν οι ασφαλτοστρώσεις, οι τσιμεντοστρώσεις, να προωθηθούν τα πλακόστρωτα και οι ξύλινοι δρόμοι, ούτως ώστε η επέμβαση στο περιβάλλον να είναι ηπιότερη, αλλά όλα αυτά αποτελούν προσχήματα για την απαξίωση της ελληνικής γης!

Μια άλλη καραμέλα που ακούγεται είναι ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά ξεχνούν ότι στον άλλο πολιτισμένο κόσμο έχουν εφαρμοστεί άλλα εργαλεία πολεοδόμησης και έχουν λύσει διαφορετικά το πρόβλημα της κατοικίας, και όχι σαν εμάς , που μοναδικό εργαλείο έχουμε αναγάγει, ( προφανώς εκ του πονηρού και για ίδιον όφελος ), τον θεσμό την αντιπαροχής, για τον οποίο έχουμε και παγκόσμια πατέντα  !  !

Προφανώς και δεν έχω κάτι εναντίον της αντιπαροχής, που σε καιρούς που τα χρήματα ήταν δυσεύρετα βοήθησε στην ανοικοδόμηση, άλλα η χρήση της όπως έγινε στην Ελλάδα, μαζί με την παντελή έλλειψη (και τον στραγγαλισμό !) εναλλακτικών λύσεων κατοικίας, συντέλεσε στην ανεξέλεγκτη  αστικοποίηση και εγκατάλειψη της επαρχίας, με ότι αυτό συνεπάγεται…

Μήπως και αυτό που επιχειρείται σήμερα είναι η χαριστική βολή στην ερήμωση και απαξίωση της επαρχίας και της υπαίθρου ; ;

ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΟΣΤΗΜΕΝΗ ΠΑΓΙΔΑ, ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ 600 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΑ ΤΩΝ 500 ΕΥΡΩ ;

Μια άλλη παράμετρος που πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ είναι μήπως με εργαλείο τα πολυδιαφημιζόμενα τοπικά ή ειδικά πολεοδομικά σχέδια επιτύχουν τον σκοπό τους, με τα ίδια και καλύτερα αποτελέσματα και με τον μανδύα της νομιμότητας, δηλ. απλώς τα παραπάνω πολεοδομικά σχέδια επιτύχουν να απαγορέψουν τελείως, ή να μειώσουν δραστικά την εκτός σχεδίου δόμηση κατοικιών, καταστημάτων κλπ και να διατηρήσουν μόνο την δόμηση ξενοδοχείων και την ενεργειακή εκμετάλλευση ;

Συνεπώς πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και με την απαίτηση οι σχεδιαζόμενες αυτές μελέτες να παρουσιαστούν σε δημόσια διαβούλευση και στους κατά τόπους φορείς, ούτως ώστε  να μην πιαστούμε για άλλη μια φορά στον ύπνο !

Και τώρα έρχεται η δική μου σειρά, εγώ αφού τα γνωρίζω, τι κάνω για όλα αυτά  ;

Ευχαρίστως αν άντεχα την πείνα, θα έκανα απεργία πείνας στο Σύνταγμα, ή τουλάχιστον εδώ στο Ρέθυμνο στο Δημαρχείο! Αλλά και τώρα, μπορώ να αγοράσω μερικούς εθελοντές να απεργήσουν αντί για μένα!

Το άλλο που μπορώ να κάνω και μου φαίνεται το πλέον εφικτό, είναι να συγκεντρώσω υπογραφές, αφού δημοσιοποιήσω το θέμα σε όσο περισσότερο κόσμο μπορώ, και τι στον κόρακα, εκλογές έρχονται, δεν θα ταρακουνηθούν λιγάκι, όταν συνειδητοποιήσουν ότι ο κόσμος ενημερώθηκε για το γεγονός πως θα χάσει την περιουσία του ;

Εύχομαι οι προβληματισμοί μου αυτοί να συναντήσουν όχι μόνο ανοικτά αυτιά, αλλά και ανοικτά μυαλά, γιατί ο χρόνος πια έχει τελειώσει, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και αν δεν ξυπνήσουμε όλοι άμεσα - τώρα, δεν θα χρειαστεί να έρθουν μια νύχτα, μέρα θα έρθουν με το πλοίο της γραμμής, θα μας αγοράσουν πολύ φτηνά, εμείς θα καμαρώνουμε που τους ξεγελάσαμε και τους πουλήσαμε χωράφια …..!

Και μετά…; ;

Μετά θα γίνουμε γκαρσόνια και κηπουροί στα ξενοδοχεία τους και θα αφήσουμε τις οικογένειες μας ακτήμονες ! !

         ΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ, ΤΟΤΕ  ΤΙ ΕΙΝΑΙ  ;  ;

Μήπως πιστεύουμε την καραμέλα ότι είναι περιορισμός  της άναρχης δόμησης ; !

Εσκεμμένα και εκ του πονηρού προσπαθούν να δημιουργήσουν σύγχυση (και ταύτιση) μεταξύ της αυθαίρετης δόμησης και της εκτός σχεδίου δόμησης, ονομάζοντας την τελευταία άναρχη δόμηση, που σαν άλλοι σωτήρες έρχονται να την περιορίσουν ! !

Η εκτός σχεδίου δόμηση δεν είναι καθόλου άναρχη ,ούτε αυθαίρετη. Ακλουθεί πιστά και σχολαστικά όλη την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία, τον οικοδομικό κανονισμό, τον αντισεισμικό κανονισμό, τον κτιριοδομικό κανονισμό κ.λ.π. και υπόκειται σε όλους τους εξονυχιστικούς ελέγχους των υπηρεσιών δόμησης.

    Άλλωστε, και τα εκτός σχεδίου ξενοδοχεία, με την ίδια νομοθεσία κτίζονται. Αλλά αυτά δεν τα ονομάζουμε άναρχη δόμηση και ονομάζουμε μόνο του κάθε φτωχού το σπιτάκι ;  ;

   Αυτά δεν αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον, δεν δημιουργούν αναρχία, είναι πλήρως και αφανώς ενταγμένα στη φύση ;  ή θα τρελαθούμε τελείως……..  ! !

    Δηλαδή πρέπει να γίνει κάποιου είδους επανάσταση, κάτι σαν το Κιλελέρ για να καταλάβουν μερικοί ότι δεν μπορούν να παίζουν με τις τύχες εξαθλιωμένων ανθρώπων;  

   ΤΗΝ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΑΤΑΞΟΥΜΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΟΧΙ ΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ   ΔΟΜΗΣΗ!

Δεν αρκούν ούτε δύο, ούτε δεκαδύο χρόνια παράτασης των παρεκκλίσεων, αν δεν αλλάξουμε εκ βάθρων νοοτροπία και δεν λύσουμε επειγόντως τα θέματα της κατοικίας, της φτωχοποίησης, της ανεργίας, των κοινωνικών ανισοτήτων και πρωτίστως το τεράστιο θέμα της υπογεννητικότητας, και για ένα άλλο λόγο δεν θα χρειαστεί να έρθουν ένα βράδυ , μόνοι μας θα διαλυθούμε και στο τέλος θα παρακαλούμε, κατά τον Καβάφη, τους βαρβάρους να έρθουν να μας καταλάβουν ! !

  Γ. ΚΑΣΣΩΤΑΚΗΣ

 ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.

 EMAIL :  kassotakis1george@gmail.com