Κτηνοτροφία: Αποζημιώσεις ύψους 16,5 εκατ. ευρώ στους – ποιοι ωφελούνται, ποιοι μένουν εκτός

Σημαντική χρηματοδότηση ύψους 16.560.184,45 ευρώ ενέκρινε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων σε όλη την επικράτεια, στο πλαίσιο των μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου για το έτος 2025, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση (ΑΔΑ: 632Ι4653ΠΓ-2Λ2).

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στην εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 59322/26923/5-3-2025 (ΦΕΚ 1011/Β'), που ορίζει ενισχύσεις για την πρόληψη, επιτήρηση, έλεγχο και εκρίζωση ζωικών νοσημάτων, καθώς και για έκτακτες κτηνιατρικές επεμβάσεις.

Άνιση γεωγραφική κατανομή – Πού κατευθύνονται τα περισσότερα κονδύλια

Η ανάλυση της απόφασης φανερώνει έντονες διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας. Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη απορροφά τη μερίδα του λέοντος με πάνω από 9,3 εκατ. ευρώ, εστιάζοντας κυρίως στις Π.Ε. Ροδόπης (3,2 εκατ.) και Ξάνθης (2,6 εκατ.). Ακολουθούν:

  • Θεσσαλία: 3,96 εκατ. ευρώ, με επίκεντρο τη Λάρισα (1,8 εκατ.) και τη Μαγνησία (1,4 εκατ.)
  • Κεντρική Μακεδονία: 1,37 εκατ. ευρώ (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία)
  • Δυτική Μακεδονία: 762.000 ευρώ (κυρίως στην Κοζάνη)
  • Δυτική Ελλάδα: 516.000 ευρώ (με έμφαση στην Αιτωλοακαρνανία)
  • Στερεά Ελλάδα: 388.000 ευρώ, με την Εύβοια να συγκεντρώνει τα 260.000 ευρώ
  • Βόρειο και Νότιο Αιγαίο: 93.000 ευρώ
  • Ήπειρος: μόλις 65.000 ευρώ
  • Κρήτη: 75.500 ευρώ, αποκλειστικά στο Ηράκλειο

Αντιθέτως, καμία ενίσχυση δεν προβλέπεται για τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, γεγονός που γεννά ερωτήματα. Αν η απουσία οφείλεται σε περιορισμένο αριθμό περιστατικών ή σε διοικητικές εκκρεμότητες, δεν διευκρινίζεται.

Χωρίς σαφή εικόνα για τα κριτήρια και το εύρος αποζημίωσης

Παρότι το έγγραφο περιλαμβάνει αναλυτικό κατάλογο των ποσών ανά Περιφέρεια και Π.Ε., απουσιάζουν κρίσιμες πληροφορίες όπως οι κατηγορίες των ζώων που αποζημιώνονται και η αναλογία αποζημίωσης ανά κεφάλι   καθως και τα κριτήρια επιλεξιμότητας

Η απουσία αυτών των στοιχείων εμποδίζει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων ως προς την επάρκεια ή την αναλογικότητα των ενισχύσεων, ειδικά σε μια περίοδο που η κτηνοτροφία δοκιμάζεται σκληρά λόγω των ζωονόσων του  αυξημένου κόστους παραγωγής, μειωμένων τιμών στο γάλα και στο κρέας, αλλά και της συνεχιζόμενης κλιματικής αβεβαιότητας.

Η πολιτική διάσταση της γεωγραφικής στήριξης

Το μοντέλο κατανομής του ποσού αντανακλά εν μέρει την πραγματική κτηνοτροφική πυκνότητα και υγειονομική ευαλωτότητα των περιοχών. Όμως, η έντονη ανισομέρεια και ο αποκλεισμός ολόκληρων περιφερειών, δίνουν τροφή για σκέψεις σχετικά με την πληρότητα των διοικητικών μηχανισμών, τη συστηματική υποβολή αιτημάτων, αλλά και την προετοιμασία των τοπικών υπηρεσιών.

Το συνολικό ποσό, όσο σημαντικό κι αν είναι, δεν απαντά ξεκάθαρα στο ερώτημα αν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές απώλειες των κτηνοτρόφων. Ούτε γίνεται γνωστό αν θα υπάρξουν επαναληπτικές κατανομές ή συμπληρωματικές ενισχύσεις για όσους σήμερα έμειναν εκτός.

Σε κάθε περίπτωση, η διαφάνεια στην τελική κατανομή και η τεκμηρίωση των αποζημιώσεων παραμένουν ζητούμενα για έναν κλάδο που χρειάζεται όχι μόνο επιδόματα, αλλά ουσιαστική στήριξη και ανασυγκρότηση.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις