Ειδικά η ενεργειακή κρίση, που έχει βάλει ολόκληρο τον πλανήτη στην «πρίζα», επηρέασε καταλυτικά την, έτσι κι αλλιώς ευαίσθητη στις κάθε φύσεως αναταράξεις, αγροτική παραγωγή.
Του Μάξιμου Χαρακόπουλου
«Μόνο ακρίδες δεν είχαμε μέχρι τώρα...». Με αυτά τα λόγια μου περιέγραψε αγρότης τις «πληγές του Φαραώ» που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα τελευταία χρόνια. Μαζί με την πανδημία του κορονοϊού, ενέσκηψαν η διεθνής έκρηξη των τιμών της ενέργειας, αλλά και πρωτόγνωρης έντασης φυσικές καταστροφές και ζημιές στην πρωτογενή παραγωγή.
Ειδικά η ενεργειακή κρίση, που έχει βάλει ολόκληρο τον πλανήτη στην «πρίζα», επηρέασε καταλυτικά την, έτσι κι αλλιώς ευαίσθητη στις κάθε φύσεως αναταράξεις, αγροτική παραγωγή.
Υπ’ αυτό το πρίσμα οφείλουμε να αναγνώσουμε και τα αίτια που πυροδοτούν τις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις. Βεβαίως, στο παρελθόν οι επαναλαμβανόμενες ετησίως κινητοποιήσεις έδιναν αφορμή να χαρακτηρισθούν… εθιμικές, ωστόσο, δύσκολα μπορεί κανείς σήμερα να πει ότι οι διαμαρτυρίες των αγροτών στερούνται βάσης.
Κύριο αίτημα των φετινών κινητοποιήσεων είναι το κόστος παραγωγής, οι τιμές στο ρεύμα, τα λιπάσματα, τις ζωοτροφές, το πετρέλαιο, που έχουν «κτυπήσει κόκκινο» και δυστυχώς οι προβλέψεις για τη χρονιά που διανύουμε δεν είναι ευοίωνες. Το βάρος από την αλματώδη άνοδο των τιμών σε βασικούς συντελεστές παραγωγής είναι ασήκωτο. Αναμφίβολα, η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που διαφάνηκαν οι συνέπειες από τη δυσλειτουργία της αγοράς λόγω της πανδημίας, στήριξε τον πρωτογενή τομέα. Κατέβαλε «κορονοενισχύσεις» σε όσους είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης.
Η ένταση, όμως, στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα εκτόξευσε τις τιμές του φυσικού αερίου, γεγονός που είχε αλυσιδωτές αυξήσεις στην ενέργεια και το κόστος παραγωγής. Η κυβέρνηση έσπευσε να αμβλύνει τις οικονομικές συνέπειες με την επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα, τη μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, αλλά και τη μερική επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου για αγροτική χρήση, ύψους 50 εκ. ευρώ, στους νέους και συνεταιρισμένους αγρότες.
Κοντά στα παραπάνω, είχαμε το 2021τεράστιες ζημιές από παγετό στη φυτική παραγωγή, ενώ στη Θεσσαλία το 2020 βιώσαμε και τον καταστροφικό «Ιανό», που συνέβαλαν στην συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος. Για τις πρωτόγνωρης έκτασης ζημιές ο ΕΛΓΑ μπόρεσε να δώσει αποζημιώσεις, χάρις στην καταβολή από την κυβέρνηση της οφειλόμενης, εδώ και χρόνια, κρατικής εισφοράς στον προϋπολογισμό του Οργανισμού. Αλλά, όπως λένε οι αγρότες «απ’ τη ζημιά δεν βγαίνει κέρδος!».
Στη δύσκολη αυτή συγκυρία το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι η εύκολη δημαγωγία, στην οποία για ακόμη μια φορά ενέδωσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατά την επίσκεψή του στη Λάρισα. Οι αγρότες, όμως, και οι κτηνοτρόφοι δεν είναι λωτοφάγοι. Όλοι θυμούνται τους «άθλιους άθλους» του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωτογενή τομέα, μεταξύ των οποίων, την κατάργηση του «αγροτικού πετρελαίου» και την επιβολή φόρου στο κρασί! Στην «εποχή των ισχνών αγελάδων» που διέρχεται η πρωτογενής παραγωγή, χρέος μας είναι να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων, που κρατούν ζωντανή την ελληνική περιφέρεια.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.