ΑΠΟ ΧΙΛΙΑ μύρια κύματα έχουν περάσει οι ελληνικοί γυναικείοι συνεταιρισμοί, αλλά στα «θηλυκά μυαλά» του Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι περισσεύουν η φαντασία και η δημιουργικότητα.
Μαθήματα επιχειρηματικότητας από τις αγρότισσες του συνεταιρισμού Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης Μαθήματα επιχειρηματικότητας .Από το 1999 μέχρι σήμερα η χάρη των 20 αγροτισσών έχει περάσει τα σύνορα της Ελλάδας και φτάνει πλέον ώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κίνα. Το χωριό τους, 800 κατοίκων, απέχει μόλις 36 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησαν να παρασκευάζουν προϊόντα στο σπίτι, αλλά γρήγορα τους παραχωρήθηκε το κτήριο όπου συνέλεγαν παλιά το γάλα.
Στο εργαστήριο παράγουν χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα «με συνταγές που αντανακλούν την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μας. Περέκ με χειροποίητα φύλλα πίτας ψημένα στο τζάκι με ξύλα, συρόν, ιβριστό, μακαρίνα (ποντιακά προϊόντα). Αλλά και χυλοπίτες, τραχανάδες, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού από φρέσκα φρούτα εποχής χωρίς καθόλου συντηρητικά, κουλουράκια κανέλας και αμυγδάλου, τσουρέκια και κατεψυγμένες χειροποίητες πίτες. Θέλουμε τα παιδιά να μάθουν την παράδοσή μας και να τρέφονται σωστά, γι' αυτό και γίνονται ξεναγήσεις σε μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης», μας λένε.
Με προγράμματα στήριξης της υπαίθρου και της γυναικείας επιχειρηματικότητας, προσωπικό κεφάλαιο και κέρδη κατάφεραν να βελτιώσουν εγκαταστάσεις, αγόρασαν εξοπλισμό, αυτοκίνητο για τη διανομή προϊόντων, ενώ ανελλιπώς παρακολουθούν σεμινάρια.
Σημασία στο χειροποίητο
Το 2008, στην είσοδο του χωριού, πρωτολειτούργησαν ένα παραδοσιακό καφεγλυκοπωλείο με παιδότοπο, με σκοπό την απ' ευθείας επικοινωνία και πώληση στους καταναλωτές. Με θέα τον Ολυμπο, μπορούν οι πελάτες να γευτούν παραδοσιακή τοπική πίτα και φρέσκα γλυκά με τον καφέ ή το τσάι τους.
Ποιο είναι το μυστικό τους; «Ανταποκριθήκαμε άμεσα στις ανάγκες της αγοράς, κυρίως της Θεσσαλονίκης, για παραδοσιακά ποιοτικά προϊόντα. Ημασταν ο πρώτος παραγωγός τέτοιων προϊόντων και καταφέραμε να εδραιωθούμε πριν από τον ανταγωνισμό. Δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στον παραδοσιακό χειροποίητο τρόπο παρασκευής των προϊόντων, που τα διαφοροποιεί από τα βιομηχανοποιημένα. Τον προηγούμενο Μάιο κάναμε μια εξαγωγική προσπάθεια προς την Κίνα με γλυκά του κουταλιού. Φέτος υπογράψαμε συμβόλαιο με τα Αραβικά Εμιράτα για εξαγωγή γλυκών κουταλιού και μαρμελάδες».
Το τελευταίο τους βήμα είναι ένα μικρό παζάρι στο χώρο στάθμευσης του καφέ, ώστε ο πελάτης να προμηθεύεται τα φρέσκα λαχανικά του, καθώς επιστρέφει στην πόλη. Αλλά, τα μελλοντικά τους σχέδια δεν σταματούν εδώ, αφού θέλουν ένα μικρό επισκέψιμο αγρόκτημα κι έναν παραδοσιακό πετρόμυλο. Γιατί όχι;
πηγη:enet.gr