Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται τουλάχιστον 17 εκδηλώσεις σε διάφορα αστικά κέντρα συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας με τη διοργάνωση του Athens Bike Festival, μιας μεγάλης γιορτής για το ποδήλατο.
Πάνω από 2.000 ευρωπαϊκές πόλεις και κωμοπόλεις συμμετέχουν στην 13η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, την ετήσια εκστρατεία της ΕΕ για την προώθηση της βιώσιμης μετακίνησης στις πόλεις. Οι διοργανωτές της εκστρατείας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο ξεκινούν από σήμερα διάφορες εκδηλώσεις. Στόχος της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, με σύνθημα «Οι δρόμοι μας, η επιλογή μας» είναι να παρακινηθούν οι πολίτες να «ανακτήσουν» τον αστικό χώρο και να δημιουργήσουν οι ίδιοι την πόλη στην οποία θέλουν να ζουν. Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται τουλάχιστον 17 εκδηλώσεις σε διάφορα αστικά κέντρα συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας με τη διοργάνωση του Athens Bike Festival, μιας μεγάλης γιορτής για το ποδήλατο
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Μεταφορών Σιμ Κάλας, δήλωσε: «Εδώ και πολύ καιρό, τα ΙΧ καθόριζαν τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζαμε τις πόλεις. Έτσι, φθάσαμε σήμερα να χάνει η οικονομία μας κάθε χρόνο 100 δισ. ευρώ εξ αιτίας της κυκλοφοριακής συμφόρησης, για να μην αναφέρουμε την απώλεια χρόνου και τις επιπτώσεις στην υγεία. Για τους λόγους αυτούς, είμαι πολύ ικανοποιημένος από την ενθουσιώδη αποδοχή της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν άπειρες καλές ιδέες για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τον χώρο όπου ζούμε».
Ο επίτροπος Περιβάλλοντος Γιάνεζ Ποτότσνικ δήλωσε: «Η Εβδομάδα Κινητικότητας μας υπενθυμίζει ότι, όσον αφορά την προσωπική μας μετακίνηση, έχουμε δυνατότητες επιλογής, και μια καλή επιλογή επηρεάζει αισθητά την υγεία και την ποιότητα ζωής μας. Ας κάνουμε λοιπόν μια προσπάθεια για καθαρότερο αέρα και για ανθρώπινους αστικούς χώρους. Οι πόλεις είναι για τους πολίτες – ας τις διατηρήσουμε έτσι!»
Κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, της ετήσιας αυτής εκδήλωσης που συντονίζει κοινοπραξία με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι πολίτες σε περισσότερες από 2.000 πόλεις σε 43 χώρες μπορούν να λάβουν μέρος σε δράσεις βιώσιμης μετακίνησης, ενημερωτικές εκστρατείες για την εργασία από το σπίτι, συγκεντρώσεις-αστραπή (flash mobs), εκδηλώσεις για ημέρες χωρίς αυτοκίνητο, δημιουργικούς διαγωνισμούς, φεστιβάλ και πολλές άλλες δραστηριότητες.
Πληροφορίες για τις κατά τόπους εκδηλώσεις μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση:
http://www.mobilityweek.eu/cities?year=2014
Στις φετινές εκδηλώσεις συγκαταλέγονται οι εξής:
Αθήνα, Ελλάδα – Athens Bike Festival
Το Athens Bike Festival, που διοργανώνεται από τις 19 ως τις 21 Σεπτεμβρίου 2014 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, αποτελεί τη μεγαλύτερη μαζική ποδηλατική εκδήλωση στην Ελλάδα. Με σεμινάρια, ομιλίες, παρουσιάσεις, θεματικές εκθέσεις και αρκετές εκπλήξεις, το Athens Bike Festival έχει καταφέρει, με τις 4 προηγούμενες διοργανώσεις του, να βγάλει το ποδήλατο από το «περιθώριο» και να το εντάξει στην καθημερινότητα των κατοίκων της χώρας.
Βαλένθια, Ισπανία – Compas Centre
Στον χώρο που προέκυψε από την κατεδάφιση των τειχών της πόλης το 1865, διαμορφώθηκε ένας κοινός χώρος για ποδήλατα, μέσα μαζικής μεταφοράς και πεζούς που συνέδεε το κέντρο της πόλης με τα περίχωρα. Πρόσφατα όμως, ο χώρος μετατράπηκε σε δακτύλιο κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Στόχος αυτής της δράσης είναι να μετατραπεί αυτός ο εσωτερικός δακτύλιος σε δημόσιο χώρο ελεύθερο από αυτοκίνητα, αρχικά για μια μόνο ημέρα και, ενδεχομένως μόνιμα.
Αυστρία – διαγωνισμός ζωγραφικής ‘Blooming streets’
Κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, διάφορες πόλεις της Αυστρίας θα δώσουν στα παιδιά την ευκαιρία να «ανακαταλάβουν» τους δρόμους και να τους σχεδιάσουν όπως θα ήθελαν να γίνουν. Η πρωτοβουλία αυτή διοργανώνεται με τη συνεργασία των σχολείων και στο τέλος θα βραβευθούν τα καλύτερα σχέδια.
Οι ευρωπαϊκές τοπικές αρχές καλούνται να υπογράψουν τον Χάρτη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότηταςpdf και να δημοσιεύσουν τα προγράμματα δράσης τους στην ιστοσελίδα www.mobilityweek.eu. Οι πόλεις που θα προγραμματίσουν μια ολόκληρη εβδομάδα εκδηλώσεων, από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, θα προτείνουν μόνιμα μέτρα και θα καθιερώσουν μια ημέρα χωρίς αυτοκίνητα, μπορούν να είναι υποψήφιες για το Βραβείο Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας , το οποίο έχουν λάβει κατά το παρελθόν η Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), το Ζάγκρεμπ (Κροατία), η Μπολόνια (Ιταλία) και η Γκάβλε (Σουηδία).
Βραβείο βιώσιμου αστικού σχεδιασμού
Παράλληλα, η ΕΕ διοργανώνει τον διαγωνισμό «Σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας» (SUMP) για το 2014, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Κάνε τον κατάλληλο συνδυασμό». Για τρίτη χρονιά, θα βραβευθεί το καλύτερο έργο από πόλεις και τοπικές αρχές σε όλη την Ευρώπη, όσον αφορά την κάλυψη μεταφορικών αναγκών της περιφέρειάς τους με αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο. Η περιφέρεια ή τοπική αρχή που θα διακριθεί θα λάβει χρηματικό βραβείο 10.000 ευρώ και θα κερδίσει διεθνή αναγνώριση των πρωτοβουλιών της.
Αιτήσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές από τις 16 Σεπτεμβρίου ως τις 3 Νοεμβρίου 2014 στον ιστότοπο Κάνε τον κατάλληλο συνδυασμό, όπου θα βρείτε επίσης πληροφορίες για την επιλεξιμότητα των συμμετοχών και για τα κριτήρια αξιολόγησης. Το θέμα του διαγωνισμού για το 2014 είναι «Παρακολούθηση της εφαρμογής για τη βελτίωση του SUMP».
Το 2013, το βραβείο απονεμήθηκε στην πόλη Rivas Vaciamadrid (Ισπανία).
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας καθιερώθηκε το 1998 με γαλλική πρωτοβουλία για μια ημέρα «Στην πόλη χωρίς το αυτοκίνητό μου». H πρωτοβουλία αυτή επαναλαμβάνεται κάθε Σεπτέμβριο, προτρέποντας τις πόλεις να κλείνουν για μια ημέρα τους δρόμους στα μηχανοκίνητα οχήματα. Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή, οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να δουν μια διαφορετική όψη της πόλης τους, παρακινούνται να χρησιμοποιούν βιώσιμους τρόπους μετακίνησης και ευαισθητοποιούνται σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επιλογών τους. Η επιτυχία της αρχικής γαλλικής πρωτοβουλίας οδήγησε στην καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας το 2002.
Από τότε, ο αντίκτυπος αυτής της πρωτοβουλίας έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις σε όλη την Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Το 2013, δήλωσαν συμμετοχή στην πρωτοβουλία 1.931 πόλεις με συνολικό πληθυσμό 176 εκατ. κατοίκους. Συνολικά έχουν υλοποιηθεί 8.623 μόνιμα μέτρα, που αφορούν κυρίως τις υποδομές για ποδηλασία και περπάτημα, την ελάφρυνση της κυκλοφορίας, τη βελτίωση της πρόσβασης στα μέσα μεταφοράς και την ευαισθητοποίηση για τις βιώσιμες συνήθειες μετακίνησης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με 300.000 ευρώ περίπου ετησίως, τα οποία διατίθενται κυρίως για τον συντονισμό των εκδηλώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και για το βραβείο της Εβδομάδας Κινητικότητας. Οι πόλεις που συμμετέχουν πρέπει να αναζητήσουν ιδίους πόρους χρηματοδότησης· προς τούτο, συνεργάζονται με δημόσιες αρχές, ΜΚΟ και άλλους φορείς.