Ημερίδα ενημέρωσης διοργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής πληροφόρησης (Europe Direct) και την Π.Ε.Δ Θεσσαλίας το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014 στις 10:30 π.μ. στο ξενοδοχείο Imperial στη Λάρισα με θέμα: «Εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2014-2020».
Αυτό έγινε γνωστό σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, Κεντρικοί Ομιλητές θα είναι ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ κ. Δημήτριος Μελάς και το στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού κ. Γεώργιος Πούμπουρας.
Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός: «Το ερχόμενο Σάββατο, πραγματοποιείται μια μεγάλη συνάντηση με πρωτοβουλία όλων των αγροτικών συλλόγων, των επιστημονικών φορέων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ούτος ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε απορίες και ταυτόχρονα να αναλύσουμε το πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Κατά τη συνάντηση αυτή θα υπάρχει χρόνος, ούτος ώστε να απαντηθούν ερωτήσεις, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στα εύλογα ερωτήματα των παραγωγών και των κτηνοτρόφων, έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να πάρουν απαντήσεις για να μπορέσουν να κάνουν το καλλιεργητικό ή το κτηνοτροφικό τους πλάνο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους επιστημονικούς φορείς, αλλά και τους αγροτικούς συλλόγους, οι οποίοι συνέδραμαν τα μέγιστα σε αυτήν την διοργάνωση. Ο αγροτικός τομέας είναι από τους πιο παραγωγικούς τομείς στην χωρά μας και ίσως ο τομέας εκείνος, ο οποίος έχει την μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. Καλούμε όλους τους ενδιαφερομένους να είναι εκεί για να λύσουμε τις απορίες, αλλά ταυτόχρονα να καταρτίσουμε έναν οδικό διεκδικητικό χάρτη για τη Θεσσαλία αλλά και για την παραγωγή μας».
Παράλληλα, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι η προσπάθεια αυτή δε σταματά εδώ. Θα πραγματοποιηθούν κατά τόπους ενημερώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τυχόν ερωτήματα θα απαντώνται και στην κάθε περιοχή θα δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στις ιδιαιτερότητες και στην επίλυση των ζητημάτων των αποριών και των προβλημάτων που υπάρχουν εκεί. Παράλληλα, ο κάθε αγρότης και κτηνοτρόφος θα ενημερωθούν για τις επιδοτήσεις, οι οποίες σχεδιάζονται για την νέα περίοδο 2015-2020. Δηλαδή, το είδος της καλλιέργειας και το ύψος της επιδότησης και αυτό θα δώσει την δυνατότητα να σχεδιάσει τι μπορεί να καλλιεργήσει.
«Ταυτόχρονα όμως, βάσει των ήδη καλλιεργούμενων εκτάσεων και των ειδών που καλλιεργούνται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχουμε κάνει σε συνεργασία με τον Γεωπονικό Σύλλογο έναν κατάλογο με ερωτήσεις, οι οποίες θα διευκολύνουν την απόφαση του κάθε αγρότη και του κάθε κτηνοτρόφου. Ταυτόχρονα, θα μάθει ακόμη τα έργα και τα χρήματα που θα δοθούν τη βελτίωσης της άρδευσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς και σε ότι αφόρα τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα, τα οποία πρόκειται να τρέξουν και ταυτόχρονα να ενισχύσουν το εισόδημα τους την νέα περίοδο», συμπλήρωσε ο κ. Κώστας Αγοραστός.
Από την πλευρά του πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας κ. Δημήτρης Σοφολόγης τόνισε: «Βασικός ρόλος της ημερίδας είναι να πούμε στον κόσμο ότι αυτή είναι η πραγματική υφιστάμενη κατάσταση και αυτή η μελλοντική. Για να είναι κάποιος βιώσιμος, όπως ήταν η πρόταση του κ. Περιφερειάρχη, ο οποίος είπε πολλές φορές ότι τα νέα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα, για να υποβοηθήσουν την καλλιέργεια πρέπει να βγουν με το μέγιστο ποσό ενίσχυσης χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς τις γνωστές στρεβλώσεις. Έχουμε στείλει ερωτήματα προς το Υπουργείο και περιμένουμε και επίσημες απαντήσεις. Ευχόμαστε να διαλευκανθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα θέματα που αφορούν και τον πυλώνα 1 και τον πυλώνα 2. Να πούμε πως θα υπάρχει επίσημη παρουσίαση από εκπρόσωπο της ειδικής γραμματείας του Υπουργείου για τα θέματα του πυλώνα 2. Είμαστε σε μια περίοδο που αναμένουμε τη σπορά και ο κόσμος έχει ερωτήματα και ο σκοπός μας είναι η επίσημη απάντηση του Υπουργείου».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών κ. Χρήστος Σιδερόπουλος σημείωσε τα εξής: «Αυτό που πρέπει να καταγράψουμε, είναι ότι η αλλαγή τα επόμενα 5 χρόνια έχει να κάνει το ότι η διαδικασία των δικαιωμάτων την προηγούμενη δεκαετία κλείδωσε με ιστορικά δικαιώματα του 2000 του 2001 και του 2002. Αυτή τη στιγμή κατεύθυνση είναι όποιος κατέχει γη, κατέχει ζώα και έχει δέντρα, είναι δικαιούχος, ανεξαρτήτου επαγγέλματος. Αυτό το οποίο αλλάζει και το οποίο είναι αυτό που δημιουργεί την σύγχυση στους πολλούς δικαιούχους, γιατί δικαιούχοι δεν είναι μόνο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, είναι και οι ετεροεπαγγλεματίες γιατί και αυτοί είναι στην διαδικασία της παραγωγής, είναι ότι υπάρχει πολλαπλή συμμόρφωση, υπάρχει οικολογική υποχρέωση, είναι πράγματα τα οποία πρέπει να τηρηθούν αυτή τη φορά για να μην έχουμε ποινές στην διαδικασία των πληρωμών. Οπότε, ο σκοπός και ο στόχος μας είναι μέσα από τις πολλές ερωτήσεις και μέσα από μια διαδικασία, η οποία θα είναι γρήγορη στις ερωτήσεις και στις απαντήσεις, ο κόσμος γρήγορα να ενημερωθεί και να προσπαθήσουμε να έχουμε όσο μπορούμε λιγότερες απορίες την επόμενη φορά».
Παρόντες ακόμα στη συνέντευξη τύπου ήταν: ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Δεσπόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Απόστολος Μπίλλης και Γιώργος Λαδόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Λάρισας κ. Γρηγόρης Τζιότζιος, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Νίκος Παυλονάσιος, καθώς ο προϊστάμενος του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης κ. Βασίλης Χατζηκαμαγιάννης.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις