Παγκόσμιο φόρουμ παραδοσιακού καπνού διοργανώνεται στην Κομοτηνή, στις 11 Σεπτεμβρίου, με συνδιοργανωτές τη Διεθνή Ένωση Καλλιεργητών Καπνού (ITGA) και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα συζητηθούν οι προοπτικές της καπνοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, ο αντίκτυπος της Σύμβασης-πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τον έλεγχο του καπνού καθώς και η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα υπάρξει και έγκριση της τελικής διακήρυξης.
Η Διεθνής Ένωση Καλλιεργητών Καπνού "ITGA" είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1984, με σκοπό να παρουσιάσει και να υποστηρίξει τα εκατομμύρια αγροτών καπνού στον κόσμο.
Ο καπνός ποικιλίας "μπασμά" θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο και ιδιαίτερα αυτός που καλλιεργείται στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης. Με τη μορφή της μονοκαλλιέργειας συνδέονται μαζί του περισσότερες από δέκα χιλιάδες οικογένειες μουσουλμάνων -κατά κύριο λόγο- καπνοπαραγωγών στη Θράκη.
Αποτελεί, σύμφωνα με το περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργο Παυλίδη, "στοιχείο πολιτισμού και μέρος της κουλτούρας των κατοίκων των ορεινών περιοχών της Θράκης".
Στόχος του παγκόσμιου φόρουμ θα είναι να καταδειχθεί προς τα όργανα της ΕΕ, η ανάγκη ώστε ο καπνός ανατολικού τύπου, να εξαιρεθεί από τις περιοριστικές πολιτικές στην καλλιέργεια του καπνού που επιβάλει η Κοινή Αγροτική Πολιτική ως μέρος της αντικαπνιστικής εκστρατείας.
Η καλλιέργεια του μπασμά ξεκίνα κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου και απαιτεί μεγάλη φροντίδα και κατάλληλα διαμορφωμένο έδαφος, ώστε το φυτό να μεταφυτευτεί δύο μήνες αργότερα. Η συγκομιδή γίνεται τη νύχτα ώστε τα φύλλα να μην εκτεθούν στον ήλιο και να διατηρήσουν την κατάλληλη υγρασία.
Η αποξήρανσή του γίνεται στον ήλιο και διαρκεί έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου. Στις φυσικές μεθόδους, τα φύλλα του καπνού παραμένουν σε σκιερό μέρος, για 4-5 μέρες, σε ειδικές αποθήκες. Το χρώμα τους αλλάζει, κιτρινίζουν και αφυδατώνονται αργά και σταδιακά. Μετά το κιτρίνισμα, τα φύλλα εκτίθενται στον ήλιο και έτσι όλη η υγρασία που έχει απομείνει, χάνεται. Τα φύλλα εντελώς ξερά πλέον είναι έτοιμα για περαιτέρω κατεργασία. Μετά την αποξήρανση απομακρύνονται τα ακατάλληλα φύλλα και τα υπόλοιπα δένονται σε δεμάτια. Η διαδικασία αυτή διαρκεί μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου.
Ανήκει στην κατηγορία των "αρωματικών" καπνών και μπαίνει στα καλύτερα χαρμάνια των καπνοβιομηχανιών για να δώσει άρωμα και γεύση.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις