TÜV:αναγνώριση για τη νέα έκδοση GlobalG.A.P για τις υδατοκαλλιέργειες

   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2012 Η TÜV HELLAS, επιβεβαιώνει την πρωτοπορία της στον χώρο των Επιθεωρήσεων και Πιστοποιήσεων στον Αγροδιατροφικό Τομέα, και αποκτά ανάμεσα στους πρώτους Ελληνικούς Οργανισμούς αναγνώριση για τη νέα έκδοση GlobalG.A.P για τις υδατοκαλλιέργειες. Η αναγνώριση αφορά στο πρότυπο IFA 4.0 “Aquaculture Base” με πεδίο εφαρμογής τα ψάρια και τα υπόλοιπα αλιευτικά προϊόντα δίνοντας τη δυνατότητα στον Οργανισμό να υλοποιεί επιθεωρήσεις υδατοκαλλιεργειών με βάση το πρωτόκολλο και να εκδίδει αναγνωρισμένα πιστοποιητικά, με πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά.

Η νέα έκδοση του GlobalG.A.P. IFA 4.0 καλύπτει όλη τη διαχείριση της υδατοκαλλιέργειας κάτω από ένα νέο διευρυμένο πρίσμα αξιολόγησης, με συγκεκριμένες απαιτήσεις που συντάχθηκαν από διεθνείς εμπειρογνώμονες της υδατοκαλλιέργειας. Στις νέες απαιτήσεις του πρωτοκόλλου έχει δοθεί έμφαση στην:

- προστασία και στον σεβασμό του περιβάλλοντος και στην αειφόρο ανάπτυξη

- ευζωία των ψαριών και λοιπών θαλάσσιων ειδών

- ιχνηλασιμότητα των ζωοτροφών, του γόνου και των γεννητόρων

- υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας των εργαζομένων

- υγιεινή και ασφάλεια των τελικών προϊόντων

 

Οι ελληνικές εξαγωγές στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην παραγωγή θαλασσινών ειδών εντατικής εκτροφής. Η παραγωγή τσιπούρας και λαυρακιού στην Ελλάδα, που κυμαίνεται από 85.000 μέχρι 100.000 τόνους τον χρόνο, από τους οποίους το 95% εξάγεται σε χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες, αντιπροσωπεύει περίπου το 72% του συνόλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ισπανία 10%, Ιταλία 14%, Γαλλία 4%) και το 57% στη Μεσόγειο, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Τουρκία και το Ισραήλ.

Σήμερα οι υδατοκαλλιέργειες καλύπτουν το ήμισυ της ζήτησης για ψάρια, θαλασσινά και άλλα υδρόβια τρόφιμα, με την ετήσια παραγωγή να ανέρχεται σε περίπου 65 εκατομμύρια τόνους. Η υδατοκαλλιέργεια περιλαμβάνει την εκκόλαψη, την καλλιέργεια και την εκτροφή των υδρόβιων φυτών και ζώων σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον στα πρότυπα της κτηνοτροφίας των χερσαίων ζώων.

Το GlobalG.A.P. αποτελεί την κοινή προσπάθεια επιχειρήσεων λιανεμπορίου τροφίμων και αγροτικών προϊόντων  Euro Retail Produce Working Group (EUREP) για τη θέσπιση κανόνων κοινής αποδοχής σε παγκόσμιο επίπεδο, την ανάπτυξη πλαισίου ορθής αγροτικής πρακτικής, τη συνεχή βελτίωση και κατανόηση της ορθής πρακτικής και την ανοικτή επικοινωνία καταναλωτών και παραγωγικών κλάδων συμπεριλαμβανόμενων των παραγωγών και των εξαγωγέων - εισαγωγέων

Αγροδιατροφικός τομέας TÜV HELLAS

Η TÜV HELLAS καλύπτει πιστοποιήσεις και επιθεωρήσεις στον Αγροδιατροφικό Τομέα, με διαπιστεύσεις, στα πεδία της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στη Φυτική Παραγωγή (AGRO 2, GlobalG.A.P) και στη Ζωική Παραγωγή (Agro 3.1, 3.2, 3.3, 3.4), Συστημάτων Διαχείρισης (ISO 9001:2008, ISO 22000:2005, ISO 14001:2004), Ιδιωτικών Πρωτοκόλλων (BRC, IFS, GMO Control, Πιστοποίηση Ιχνηλασιμότητας, CO2 emission), Βιολογικών Προϊόντων και Εκπαίδευσης. Πρόσφατα, ο Οργανισμός αναδείχθηκε ως market leader στον τομέα της πιστοποίησης του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στη Φυτική Παραγωγή (AGRO 2) καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση σε αριθμό πιστοποιήσεων ανάμεσα σε δώδεκα φορείς.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις