1st Greek Investment Forum της Νέας Υόρκης

Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στη Νέα Υόρκη, στις εγκαταστάσεις του Bloomberg  το συνέδριο με το οποίο ξεκίνησε τις εργασίες του το 1st Greek Investment Forum το οποίο συνδιοργανώνεται από το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Το συνέδριο παρακολούθησαν πάνω από 280 σύνεδροι οι περισσότεροι των οποίων ήταν εκπρόσωποι διαφόρων επενδυτικών σχημάτων  που ενδιαφέρονται για τις επενδυτικές δυνατότητες που παρουσιάζει σήμερα η Ελλάδα.

Το συνέδριο ξεκίνησε με τις εισαγωγικές τοποθετήσεις των Προέδρων του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Επιμελητηρίου κ.κ. Σ. Λαζαρίδη και Γ. Γραμματίδη οι οποίοι και τόνισαν ότι μέλημα και των δύο φορέων είναι, μέσα από αυτήν την συνεργατική πρωτοβουλία που θα πραγματοποιείται ετησίως, η βελτίωση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό καθώς και η σταδιακή αποκατάσταση της αξιοπιστίας της, με στόχο την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων σε τομείς που η χώρα μας παρουσιάζει σημαντικά και αναξιοποίητα σε ορισμένο βαθμό πλεονεκτήματα. Αυτό θα μπορεί να γίνει μόνο με τη συνεχή και ειλικρινή ενημέρωση των επενδυτικών φορέων σχετικά με τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στη χώρα και τις επενδυτικές δυνατότητες που αυτή παρουσιάζει.

Στο συνέδριο, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, παρέστησαν η Υπουργός Τουρισμού κ. Ο. Κεφαλογιάννη και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μηταράκης. Και οι δύο αναφέρθηκαν στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται σήμερα, έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει πιο παραγωγική και ανταγωνιστική και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις που θα συμβάλουν στην αναθέρμανση της οικομομίας, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα επαναφέρουν την χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά. Παρουσιάσεις στο συνέδριο πραγματοποίησαν επίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Γιάννης Εμίρης και ο Πρόεδρος του Invest in Greece κ. Άρης Συγγρός. Επιπλέον, στο συνέδριο συμμετείχαν οικονομικοί αναλυτές και εκπρόσωποι συμβουλευτικών εταιριών οι οποίο και παρουσίασαν αρκετά στοιχεία για την εξέλιξη του οικονομικού και επενδυτικού περιβάλοντος της Ελλάδας. 

Στο πλαίσιο του 1st Greek Investment Forum πραγματοποιούνται επίσης κατ’ ιδίαν συναντήσεις των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιριών, του ΤΑΙΠΕΔ και του Invest In Greece  με εκπροσώπους διεθνών Funds. Τέλος, προγραμματίζονται ιδιωτικές συναντήσεις με σημαντικούς παράγοντες της Ελληνο-αμερικανικής κοινότητας.

Ο Πρόεδρος τού Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γραμματιδης δήλωσε οτι η εκδήλωση δικαίωσε τίς προσδοκίες τών οργανωτών κι αποτελεί τήν πρώτη ουσιαστική επικοινωνιακή παρέμβαση στήν μεγάλη επιχειρηματική κοινότητα τών ΗΠΑ γιά τήν αλλαγή τού κλίματος γιά τήν Ελλάδα. Κατέστη αντιληπτό οτι η χώρα καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες γιά τήν αλλαγή τού αναπτυξιακού της προτύπου μέσα από ένα βαρύ όσο καί περίπλοκο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων πού τέμνει τόσο τήν οικονομία, τήν δημόσια διοίκηση καί τήν κοινωνία καί καθιστά τό κράτος φιλικότερο πρός τήν επιχειρηματικότητα καί τούς πολίτες.

Ο Πρόεδρος τού ΧΑΑ κ.Σωκράτης Λαζαρίδης τόνισε ότι για μια αγορά όπως αυτή της Αμερικής που είναι τεράστια και δείχνει αναμφίβολο ενδιαφέρον για τις ελληνικές επενδυτικές ευκαιρίες, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λαμβάνονται πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την προσέγγιση των επενδυτών, την ενημέρωσή τους και φυσικά τη διεύρυνση των επιλογών και των τομέων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Η προσπάθεια επίτευξης του στόχου αυτού γίνεται σαφώς πιο αποτελεσματική όταν επιτυγχάνεται η συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων κάτι που έγινε με επιτυχία εδώ στη Νέα Υόρκη.

 
Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος τού ΤΑΙΠΕΔ κ. Γιάννης Εμίρης δήλωσε ικανοποιημένος από τό ενδιαφέρον πού επέδειξαν αμερικανικές επιχειρήσεις καί επενδυτικά σχήματα γιά τό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στήν Ελλάδα ενώ δόθηκε καί η ευκαιρία νά ανταλλαγούν αποψεις γιά τήν περαιτέρω αξιοποίησή του σύμφωνα μέ τίς καλύτερες διεθνείς πρακτικές.
Ο κ. Εμίρης τόνισε ιδιαίτερα τήν σημασία τού πρόγευμα εργασίας πού πραγματοποιήθηκε μέ τήν συμμετοχή εκπροσώπων αμερικανικών εταιριών στό οποίο προήδρευσε ο κ. Wilbur L. Ross, ένας από τούς σημαντικότερους ιδιώτες επενδυτές καί πρόεδρος μεγάλων επιχειρηματικών συγκροτημάτων πού χαίρει ευρύτερης εκτίμησης από τήν κοινωνία τών ΗΠΑ.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις