Ενημέρωση σχετικά με τεχνική συνάντηση για τα ένζυμα τροφίμων στην EFSA

Υπόβαθρο

Στις 20 Ιανουαρίου 2009, υιοθετήθηκαν οι Κανονισμοί (ΕΚ) αριθ. 1332/2008 για τα ένζυμα τροφίμων και αριθ. 1331/2008 για τη θέσπιση ενιαίας διαδικασίας έγκρισης για τα πρόσθετα τροφίμων, τα ένζυμα τροφίμων και τις αρωματικές ύλες τροφίμων. Κατά συνέπεια, όλα τα ένζυμα τροφίμων, τα οποία χρησιμοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά καθώς και τα νέα ένζυμα τροφίμων πρέπει να αξιολογούνται ως προς την ασφάλεια από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και η χρήση τους να εγκρίνεται μέσω Ενιαίας Εγκεκριμένης Ενωσιακής Λίστας.
Στο ανωτέρω πλαίσιο, το Τμήμα Γραφείου Αιτήσεων (APDESK), σε συνεργασία με το τμήμα Συστατικών Τροφίμων και Υλικών Συσκευασίας (FIP) της EFSA οργανώνει τεχνική συνάντηση με τους ενδιαφερομένους για την υποβολή αιτήσεων με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων σε ζητήματα τεχνικά και επιστημονικά σε σχέση με την προετοιμασία, την υποβολή και την αξιολόγηση επικινδυνότητας των αιτήσεων για τα ένζυμα τροφίμων.

Σκοπός της συνάντησης
Στόχος της συγκεκριμένης συνάντησης είναι να παρέχει εξηγήσεις/διευκρινίσεις ως προς:τις επιστημονικές και νομοθετικές απαιτήσεις ως προς την υποβολή των αιτήσεων σχετιζόμενες με τα ένζυμα τροφίμων, τις κατευθυντήριες οδηγίες που παρέχονται γενικά στους αιτούντες και ειδικά ως προς το επίπεδο της συνεργασίας τους με τους υπευθύνους παραγωγής τροφίμων καθώς και την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

Σημεία της συνάντησης
Η ατζέντα της συνάντησης θα περιλαμβάνει:
- Επισκόπηση των κατευθυντηρίων οδηγιών επί των διαδικασιών των αιτήσεων για τα ένζυμα τροφίμων
-Απαιτήσεις δεδομένων/στοιχείων για την κατάθεση του φακέλου προκειμένου για την αξιολόγηση επί της ασφάλειας από την EFSA
- Επιστημονικές προκλήσεις σε σχέση με τις αιτήσεις των ενζύμων τροφίμων
-Συζήτηση - Ερωτήσεις/Απαντήσεις

Δομή της συνάντησης
Η συγκεκριμένη τεχνική συνάντηση παρέχει πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στους εμπειρογνώμονες και το προσωπικό της EFSA και τους αιτούντες με σκοπό τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων.Οι αιτούντες έχουν την ευκαιρία να παρέχουν τη γνώση τους στην εμπειρία τους στο παρελθόν κατά την προετοιμασία και την υποβολή των αιτήσεων για τα ένζυμα τροφίμων σε εθνικό επίπεδο, καθώς επίσης και τη συζήτηση για μελλοντικούς στόχους. Με το πέρας της συνάντησης, η EFSA θα ετοιμάσει σχετική έκθεση με τα κυριότερα σημεία συζητήσεων,η οποία θα δημοσιευτεί και στην ιστοσελίδα της.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν;
Η συγκεκριμένη τεχνική συνάντηση της EFSA απευθύνεται σε αιτούντες και εμπειρογνώμονες στον τομέα των ενζύμων τροφίμων.Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη συνάντηση, καλούνται να
υποβάλλουν την αίτησή τους μέσω πρόσβασης στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση της EFSA: http://www3.efsa.europa.eu/cf/meetingsub.cfm?meetingid=51.
Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν εκτενέστερη και πληρέστερη αντιπροσώπευση από τα διάφορα πεδία επιστημονικού ενδιαφέροντος ενώ επίσης θα συμπεριλάβει εκπροσώπους από μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από όλες τις γεωγραφικές περιοχές της Ευρώπης.

On-line καταγραφές
Η αίτηση υποβολής παρακολούθησης μπορεί να αναζητηθεί στην:
http://www3.efsa.europa.eu/cf/meetingsub.cfm?meetingid=51.
Καταληκτική ημερομηνία είναι η 10η Δεκεμβρίου 2012.
Με το πέρας της συγκεκριμένης ημερομηνίας, οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν εφόσον έχουν επιλεγεί για την παρακολούθηση ή όχι. Οι επιλεγέντες στη συνέχεια θα πρέπει να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για τη μετακίνηση με δικά τους έξοδα. Δεν προβλέπεται η καταβολή χρηματικού ποσού για τη συμμετοχή στην εν λόγω τεχνική συνάντηση.Δομή της συνάντησης Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν;On-line καταγραφές


Ημερομηνία διεξαγωγής της συνάντησης
Η τεχνική συνάντηση για τα ένζυμα τροφίμων θα γίνει στις 17 Ιανουαρίου 2013, στην EFSA,η έδρα της οποίας είναι στην Πάρμα της Ιταλίας. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν με την επιλογή των συμμετεχόντων.

Επίσημη Γλώσσα
Επίσημη γλώσσα στην τεχνική συνάντηση της EFSA θα είναι η αγγλική. Δεν θα υπάρχει μετάφραση.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τους Carla Martino(πληροφορίες επί του επιστημονικού πεδίου), Francesco Amoretti (οργανωτική υποστήριξη)στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected].(European Food Safety Authority, Via Carlo Magno 1/A, 43126 Parma, Italy).

Περισσότερες πληροφορίες:
Τμήμα Ενημέρωσης
Τηλ. 210 6971694
Ημερομηνία διεξαγωγής της συνάντησης
Επίσημη Γλώσσα
Πληροφορίες επικοινωνίας

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις