"Η συμβολή των ερευνητικών φορέων της χώρας στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών" είναι το θέμα της Ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 31 Οκτωβρίου (9:30 - 15:00) στο Αμφιθέατρο "Ιωάννης Δρακόπουλος" του κεντρικού κτιρίου του ΕΚΠΑ, Πανεπιστημίου 30.
Η Ημερίδα διοργανώνεται από το ΠΜΣ "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων" του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την αιγίδα του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
Επιστήμονες από ελληνικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας θα παρουσιάσουν καινοτόμες προσεγγίσεις και παγκόσμια πρωτοποριακές μεθόδους που αφορούν στην αλυσίδα διαχείρισης των καταστροφών σε 19 εισηγήσεις με άμεσο κοινωνικό και οικονομικό αντίκρυσμα στο επίπεδο της ζωής στη Χώρα.
Η θεματολογία των ομιλιών καλύπτει ευρύ φάσμα καταστροφικών φαινομένων (σεισμική δραστηριότητα, πλημμύρες, ακραία κλιματικά και μετεωρολογικά φαινόμενα, θαλάσσιοι γεω-κίνδυνοι), αλλά και μεθόδων που χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής σε όλα τα στάδια δράσεων, από το σχεδιασμό και την πρόληψη μέχρι την αποκατάσταση.
Ενδεικτικά αναφέρονται: η συμβολή των δορυφορικών εικόνων, του διαδικτύου, των Συστημάτων Έγκαιρης Προειδοποίησης, η ανάπτυξη μοντέλων για την εκτίμηση κινδύνου, τα αποτελέσματα ερευνητικων έργων, ο ρόλος του δομημένου περιβάλλοντος και της επείγουσας ιατρικής κρίσεων.
Η ελλαδικός χώρος, που χαρακτηρίζεται από έντονη τεκτονική δραστηριότητα, κατακερματισμένο ανάγλυφο με μικρές λεκάνες απορροής και χαρακτηριστικά κλίματος και βλάστησης που ευνοούν τα φαινόμενα δασικής πυρκαγιάς, αντιμετωπίζει πολύ συχνά σε μεγάλη ή μικρή κλίμακα κάθε είδους φαινόμενα φυσικών καταστροφών. Οι ελληνικοί ερευνητικοί και επιστημονικοί φορείς παράγουν διεθνώς αναγνωρισμένο έργο στον τομέα αυτό και συνδράμουν ενεργά στη βελτιστοποίηση της αντιμετώπισής τους.